Društvo

Hrapović: Pacijenti ne smiju da čekaju

foto: RTCG

Ne smijemo dozvoliti da pacijenti čekaju i da ih šetaju od izabranog doktora do specijaliste, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je kazao da su specijalisti dužni da medicinskim sestrama daju nalog da se pacijentima zakaže kontrolni pregled, umjesto da po njega idu ponovo kod izabranog ljekara.

“Sva odgovornost u projektu centralnog zakazivanja je na menadžmentu zdravstvenih ustavnova, za realizaciju su zaduženi direktori”, kazao je ministar za Radio Crne Gore.

Poručio je da Ministarstvo zdravlja na nedjeljnoj osnovi radi analizu zakazivanja putem elektronskog modela.

“Organizacija rada svake ustanove je na doktorima. Broj prigovora iz godine u godinu manji, a mi analiziramo svaki pririgovor i tražimo pisani stav u skaldu sa kojim reagujemo”, naveo je Hrapović.

Ministar je poručio da pacijeniti ne moraju nužno da dobiju uput za specijalistički pregled u KCCG.

“Mogu dobiti uput i za neku drugu bolnicu u Crnoj Gori, i u ostalim ustanovama imamo specijaliste koji mogu da pruže uslugu pacijentu. To je misija i politika Minsitarstva”, kazao je Hrapović.

Odgovarajući na pitanje slušaoca Radija Crne Gore o gužvama u Urgentnom centru KCCG, Hrapović je rekao da je u pitanju neadekvatna trijaža.

“Planiramo izgradnju novog urgentnog centra, ali se plašim da se bez adekvatne trijaže ne može biti ni uspješniji ni brži. Plan je da se određeni broj kadra pošalje na obuku za trijažu, kako bi se znali koji je slučaj hitniji i ima prioritet”, pojasnio je ministar.

Pod nadzorom 125 putnika

Svi zdravsteni radnici u Crnoj Gori imaju adekvatnu zaštitu kada je u pitanju koronavirus. Hrapović je, gostujući na Radiju Crne Gore, naveo da Crna Gora ima obezbijeđene uslove i za pacijente za koje se sumnja da imaju simptome virusa.

“Situacija je pod kontrolom, pod nadzorom je 125 putika i njihovo praćenje je konstantno, kako nalažu pravila Svetske zdravstvene organizacije. Crne Gora sprovodi sve politike onako kako to propisuje SZO”, poručio je ministar.

Svaki ljekar važan

Ministar je naglasio je da je povećanja zarada u zdravstvu od 15,3 odsto za dvije godine najveće u proteklih nekoliko godina.

“Zahvaljujući dinamičnom ekonomskom radu, došli smo do situacije da povećamo zarade. Vlada je za zdravstvo ove godine odvojila preko 9 miliona eura, za sljedeću oko tri miliona. Odgovornim odnosom prema zdravstvenom sistemu, Vlada na pravi način odgovorila izazovima, a posebno na globalna kretanja Dobar pravac uz sve druge aktivnosti Vlade i Ministarstva ukazuje da smo na dobrom putu da građanima obezbijedimo kvalitetan zdravtveni sistem”, kazao je ministar za Radio Crne Gore.

Podsjetio je na ulaganja u rješavanja stambenih pitanja zaposlenih, njihov standard, kontinuirano usavršavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zdravstvenih objekata, kupovinu najsavremenije zdravstevne opreme.

“Naši doktori to osjećaju i rezultat je dobar odgovor zaposlenih kroz povratak”, dodao je ministar.

On je dodao da je svaki ljekar jako važan za Crnu Goru i poručio da će učiniti sve da zadrže kadar.

“Plata nije osnovni motiv odlaska ljekara, ovo je za nas zabrinjavajuće, i sa dužnom pažnjom pratimo i činimo sve da omogućimo najbolje uslove da ljekari ostanu da rade u svojoj zemlji. Orabruje nas što ljekari iz regiona i iz inostranstva dolaze da rade u Crnoj Gori”, kazao je ministar.

Ujednačiti cijene ljekova

Ministar je naglasio da cijene ljekova koje država plaća i njihove cijene na slobodnom tržištu moraju biti ujednačene i da se radilo na tome.

“Pozivam sve proizvođače ljekova da prate primjer Hemofarma koja je nivelisao cijene za 67 ljekova”, kazao je ministar i dodao da 1-2 procenta ljekova ne može biti prepreka da se i “dalje borimo, a tu mislim i na kolege iz Mininistarva ekonomije ekonomije”.

Ministarstvo zdravlja nije planiralo vraćanje stomatologije u sistem zdravstva.

“Svi pregledi se evidentiraju u kartonu stomatoloških ordinacija, a oni rade obavezne preventivne preglede i obavještavaju Institut za javno zdravlje, koji dalje prave analize”, kazao je ministar.

On je podsjetio da Fond za zdravstveno osiguranje trenutno ima ugovor sa 194 stomatološke ambulante, te da su stvoreni uslovi za adekvatno pružanje zdravstvene zaštite.

9

avatar
1000
9
0
0
 
9
TrijažaPoznavalacKrnjiAloaloJoksim
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trijaža
Gost
Trijaža

Znate li vi, ministre, šta uopšte znači trijaža? Znači da poredaju po stepenu hitnoće i opet SVE moraju da pregledaju. 80% pacijenata koji dođu u UB nije od kuće trebalo mrdati, a kamoli u urgentni. No im muka čekati u DZ i na zakazivanje pa nauče na šta da se žale da se “prečicom ispregledaju” kako oni sami to kažu.… Više »

Poznavalac
Gost
Poznavalac

Elektronsko zakazivanje je uništilo odnos ljekar-pacijent , obije strane su nezadovoljne i vi to dobro znate, a za to ste odgovorni i vi, iako je glavnu riječ vodlia dr Vesna Miranović. Neko drugi će morati da ispravlja vaše brljotine.

Krnji
Gost
Krnji

Odakle ovom obraz da izjavi ovako nesto?

Aloalo
Gost
Aloalo

Ministre nijeste upoznati sa pravim stanjem. Ceka se po 3..4 mjeseca na pregled ili snimanje, makar ja. Kad dodje taj dan ja ne mogu iz kreveta pa opet cekam i zakazujem. Anarhija Vam je u zdravstvu velika, a Vi ili ne vidite i previse vjerujete saptacima ili iznosite smisljenu neistinu. Stanje na terenu je ocajno. Eto ja rekoh.

Joksim
Gost
Joksim

Zar ovaj nije u zatvoru… ILI SMIJENJEN

KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

A što čekaju ? Cenzura milovci

KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

Kukate na vijesti vi ste 666% režimski cenzura gora no 48 opet ste zanimljivi jer da nema vas 90 % glupaka nebi znalo što će od sebe i sa sobom ovako pišu poltronišu imaju zvučne nik- ove kao krsto zrnov itd.. i misle da su moćni i značajni – ćao režimska poltronska piskarala i moderatorčići

Lipovo
Gost
Lipovo

Ministar najavi ono što se meni i drugim pacijentima , mjesecima dešavalo i ponavljalo, a svaki napis je admin izbrisao tj. nije dozvoljavao da bude objavljen, (sumnjam da će i ovo pustiti)

Mojas
Gost
Mojas

To ce uraditi neki novi ministar,tvoje je proslo, slabo si uradio posao.

Send this to a friend