Društvo

Hrapović tvrdi: Naš zdravstveni sistem se sve više oslanja na sopstvene snage

Kenan Hrapović

Crnogorski zdravstveni sistem će do kraja godine biti bogatiji za još jedan linearni akcelerator vrijedan 2,2 miliona eura, a Program za rano otkrivanje raka dojke biće proširen na sjeverni i južni dio države, najavio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, ističući da je jačanje tehnoloških kapaciteta zdravstvenih ustanova imprativ Vlade i Ministarstva zdravlja.

“Kontinuiranim ulaganjem u savremenu i sofisticiranu medicinsku opremu, modernizaciju prostornih kapaciteta i edukaciju kadra, Crna Gora primjenjuje najnovija medicinska dostignuća i unapređuje kvalitet i sigurnost zdravstvene zaštite njenih građana”, istakao je Hrapović.

Zahvaljujući podršci države, ali prevashodno, kako je kazao, zalaganju medicinskih radnika, zdravstveni sistem Crne Gore se sve više oslanja na sopstvene snage i kapacitete i manje zavisi od medicinskih centara u drugim državama.

“Podsjećam da je u protekle dvije godine iz Budžeta države nabavljena medicinska oprema vrijednosti 10,9 miliona eura, a dodatnih pet miliona eura za opremu, koji su opredijeljeni Budžetom za ovu godinu, uspješno se realizuju”, kazao je Hrapović u intervjuu PR centru.

Prema njegovim riječima, Klinički centar će do kraja godine pustiti u rad još jedan linearni akcelerator vrijedan 2,2 miliona eura, čime će, uz postojeća dva aparata, biti ispoštovani međunarodni standardi kada je u pitanju liječenje onkoloških pacijenata zračnom terapijom.

“Posjedovaćemo jedan aparat na 200 hiljada stanovnika. Dakle, sa tri linearna akceleratora značajno ćemo poboljšati kvalitet pružanja ovih usluga i smanjiti liste čekanja”, objasnio je Hrapović.

On je kazao da je, posljednjih nekoliko godina, napredak hirurške tehnike i načina anestezije doveo do operativnog liječenja pacijenta uz brži oporavak po operaciji, što je, kako je objasnio, omogućilo veći komfor pacijentu za oporavak u kućnoj sredini, ali i povećalo dostupnost zdravstvene zaštite.

“Stoga se, prateći savremene trendove u medicini i odgovarajući na sve veće potrebe građana za zdravstvenom zaštitom, Klinički centar orjentiše ka dnevnim bolnicama i jednodnevnoj hirurgiji u onim oblastima gdje je to moguće”, kazaoje Hrapović.

Klinika za urologiju, kako je kazao, je ove godine tehnološki osnažena sa opremom vrijednosti oko 360 hiljada eura koja je, kako je dodao, od izuzetnog značaja za opremanje savremene operacione sale, prevashodno namijenjene za endoskopske procedure, jačanje interventne urologije i uvođenje dnevnih bolnica, ali i unapređenje kvaliteta dijagnostike, kako u svakodnevnom radu Klinike, tako i za potrebe transplantacione medicine.

“Takođe, Hirurška klinika Kliničkog centra bogatija je za opremu i instrumente za minimalno invazivnu hirurgiju vrijednu oko 174 hiljade eura, koja će se koristiti u digestivnoj i abdominalnoj hirurgiji”, naveo je Hrapović.

On je podsjetio da je prošle godine nabavljen veliki broj najsavremenijih dijagnostičkih uređaja za potrebe zdravstvenih ustanova, počev od magnetne rezonance, CT aparata, ali i visokosofisticiranog angiografskog aparata za potrebe Centra za bolesti srca i krvnih sudova.

“Ove godine Klinički centar će biti bogatiji za još jedan takav aparat, koji će se koristiti za uvođenje novih procedura iz oblasti angiografskih pregleda u kardiologiji i neurologiji”, naveo je Hrapović.

Ove godine će, kako je najavio, biti ispunjeno obećanje dato građanima, kada je u pitanju širenje Programa za rano otkrivanje raka dojke na sjeverni i južni region Crne Gore.

“U toku je tenderski postupak, odnosno vrednovanje ponuda za nabavku tri digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke procijenjene vrijednosti 1,2 miliona eura, koji će biti raspoređeni u bolnicama u Nikšiću i Beranama, dok će treći mamograf biti u Kliničkom centru”, rekao je Hrapović.

Stavljanjem u funkciju tih aparata, kako je dodao, ispuniće se potrebni preduslovi za obavljanje programa dijagnostičke i preventivne mamografije u južnim i sjevernim opštinama.

28

avatar
1000
24
4
0
 
24
NikolaamoDr nPitanje ministuNino
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Pa poznaje nam se

amo
Gost
amo

Dragi ministrvi nemate nista,ljudi umiru greskama vasih doktora i sestara,a najzalosnije je sto tu mislim na djecu.ZAMISLITE SE MALO STO IZJAVLJUJETE.

Dr n
Gost
Dr n

Gospodine ministre skuljamo mi iz pljevalja novac za operaciju jednog mladog covjeka koji nije mogao da dobije uput zbog jednog vaseg doktora koji nije htio da pitpise odobrenje pa vas molimo da ako ste u mogucnosti i vi date makar 20 eura zauvar bi bilo

Pitanje ministu
Gost
Pitanje ministu

Kada se oslanja na nas sistem, zasto onda ministre suprugu vodite o drzavnom trosku u Tursku na kontrole svakih mjesec dana?

Katarina
Gost
Katarina

Da se prijetiti…

Pacijent
Gost
Pacijent

Kad se zamjenjuju poludivlje medicinske seste?

DANI
Gost
DANI

Ministre, ne slusaj mene neobrazovanog!
Procitaj komentare ispod i sve ce Ti biti jasno
kako si zasluzan za posao kojim se bavis

Nino
Gost
Nino

A vidis li da pored tebe jedan isti pise.

DANI
Gost
DANI

Ministre. Ti pojma nemas o cemu se radi. Umijesaj se sebi u posao ,ovo nista ne valja .
Uradi anketu po slobodnom uzorku telefonom,
Garatujem ti 9 od 10 ce biti nezadovoljni.

Kiren
Gost
Kiren

Bravo

Fjodor
Gost
Fjodor

Ovaj pod hitno treba da se presalta i piše sf price imajuci u vidu ove price oko zakazivanja pregleda

Izabrani ljekar
Gost
Izabrani ljekar

Blago nama śnjim…

Mina
Gost
Mina

Bas tako,jer da je drugacije pacijenti bi bili zadovoljni,ovako em ih lijece ljekari sa oskudnim znanje,em sto da dodju do specijaluste,cekaju po pola godine.Nego ,ti zaumljeni ministe,sa Ekonskim fakultetom,bavi se racunovodstvom,jer tu mozda nesto i znas.Inace si ” veliki strucnjak”.

Aloalo
Gost
Aloalo

Ne znam onoga dr Hausa sto ne dovedete? Bili bi vrh.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Na sopstvene snage, a svaki dan po jedan tekst kako doktori bježe iz zemlje

Strijelac
Gost
Strijelac

Na klimavim je nogama, dok je Hrapović ministar.

Send this to a friend