Društvo

Hrvatska traži od EU da se izjasni u vezi nominacije Bokeljske mornarice

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu, Marijana Petir traži od Evropske komisije da zaštiti nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Negoduju što je naša Vlada odlučila da Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bez spominjanja da je, kako tvrde, riječ o baštini hrvatske nacionalne manjine.

“Hoćete li i na koji način reagovati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominuje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajuću pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu”, pitala je Petir EK.

Crna Gora je samostalno podnijela nominaciju, iako hrvatska udruženja u Crnoj Gori, Kotorska biskupija, kao i službeni Zagreb smatraju kako su Crna Gora i Hrvatska morale zbog specifične istorije i baštine mornarice podnijeti zajedničku nominaciju. Hrvati iz Crne Gore su kontaktirali poslanicu Petir i zamolili je da cijeli slučaj digne na nivo EU.

“Bokeljska mornarica dio je katoličke tradicije u Boki kotorskoj, što se ogleda i u samom statutu mornarice, koju su, u najvećoj mjeri, od 1860. godine, sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe pripadnici katoličke crkve i hrvatskoga naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih”, stoji u poslaničkom pitanju koje je Evropskoj komisiji uputila zastupnica Petir.

Petir takođe upozorava da Crna Gora mora, poštujući međunarodne povelje i ustavom zagarantovana prava nacionalnih manjina, da uvaži istorijske i savremene potvrde o neraskidivosti Bokeljske mornarice i hrvatskoga naroda.

Send this to a friend