Društvo

I nakon uvredljivih izjava patrijarh Irinej u ponedjeljak u Crnoj Gori: Da li će mu biti zabranjen ulazak?

Patrijarh Srpske pravolsavne crkve Irinej u ponedjeljak, 15. oktobra dolazi u Crnu Goru, saopšteno je CdM-u iz Mitropolije crnogorsko primorske.

“Patrijarh Irinej je u protokolu i dolazi zajedno sa patrijarhom antihojskim i svega Istoka Jovana X”, odgovoreno je na pitanje CdM-a da li patrijarh SPC-a dolazi u Crnu Goru.

Podsjećamo, Irinej je u julu boravio u Crnoj Gori i tada je saopštio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vrijeme ozloglašene fašističke Nezavisne države Hrvatske (NDH). Njegovu izjavu osudili su perdsjednici države i Vlade Milo Đukanović i Duško Marković.

<<<Irinej: Crkvi gore nego pod Osmanlijama, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar<<<

Đukanović je tada rekao da očekuje od patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja demantuje izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori. Međutim, Irinej je poručio da će to uraditi tek kad kako tvrdi dobije obećanje da vlast u Crnoj Gori “neće više prijetiti da će crkvi oduzeti imanja u Crnoj Gori, da će oduzeti crkve i manastire i kada prestanu da prijete da će protjerati sveštenike i monahe Srbe iz Crne Gore. Onda ću povući i demantovati, do tada, ostajem pri svojoj izjavi”.

<<<Đukanović: Očekujem da patrijarh Irinej demantuje ono što je rekao<<<

Premijer Marković ocjenio je neprihvatljivom i sramnom izjavu srpskog partijarha. On je tada naglasio da umjesto iz SPC “imamo poruke mira, suživota i pronalaženja dijaloga tamo gdje se razklikujemo i ne slažemo se šalju ružne poruke koje su politički osmišljene sa željom da se Crna Gora zaustavi na njenom putu demokratizacije, slobode i suverenosti”.

<<<Marković: Ima onih koji bi izjavu Irineja da pretvore u sveopšti rat i sukob<<<

Mediji su nedavno objavili da navodno postoji spisak osoba kojima će u najskorije vrijeme biti zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog uvredljivih i šovinističkih izjava o Crnoj Gore i crnogorskoj vlasti. Na tom spisku, navodno je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

<<<Zbog hajke na Crnu Goru biće zabranjen ulazak svima koji je blate?<<<

Iz MCP nisu odgovorili na pitanje CdM-a imaju li saznanja da postoji mogućnost da se patrijarhu SPC zabrani ulazak u Crnu Goru.

Za sada reakcija nadležnih crnogorskih organa o najavljenom dolasku Irineja u Crnu Goru nema.

Na sajtu Srpske praboslavne crkve objavljen je detaljan plan posjete patrijarha antihojskog i svega Istoka Jovana X, kome je domaćin Irinej, je navdedeno da će posjetiti “srpske svetinje” u koje ubrajaju manastir Ostrog i Hram Hristovog Vaskresenja u Podgorici.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko primorskoj nikako ne odgovara što Crna Gora planira da u najskorije vrijeme donese zakon o slobodi vjeroispovjesti kojim će se pravno urediti pitanje vjerskih zajednica, sakralne imovine i odnosa prema kulturnom i sakralnom nasljeđu.

A.Obradović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend