Društvo

I pored skupe karte mjesta za bicikla u vozovima nema

Ukoliko žele da unesu biciklo u voz koji saobraća bilo gdje u Crnoj Gori biciklisti moraju da plate četiri eura. Pored visoke cijene koju plaćaju, biciklisti su razočarani i time što nemaju poseban prostor gdje mogu parkirati i osigurati svoja bicikla.

“Cijene karata u lokalnom željezničkom saobraćaju nisu pretjerane, ali su za bicikla bezobrazno skupe jer nijedan voz nije opremljen za njihov prevoz, a naplaćuje se kao da je tako” kazao je CdM-u Dejan Tofčević iz NVO Biciklo.me.

Ovo nevladino udruženje uzalud je pokušavalo da nagovori Željeznički prevoz da urazumi cjenovnu politiku prevoza bicikala.

“Već duže vrijeme dobijamo vrlo često primjedbe od naših članova, stranih turista i svih ostalih da su karte za bicikle neprimjereno skupe. Naime, cijena od četiri eura koju morate platiti za jedan bicikl uopšte ne odgovara kvalitetu usluge koju dobijate”, kazao je Topčević.

Zbog toga ovo NVO već dva puta pokretalo inicijativu za smanjenje cijena, ali je ona svaki put propadala zbog čestih personalnih promjena u ŽPCG.

“I oni su, u ličnim razgovorima, svjesni prekomjernosti cijene ali se uvijek čekao neki drugi trenutak za promjenu. U međuvremenu bi došlo do personalnih izmjena i sve se vraćalo na početak. I treći put ćemo pokrenuti istu inicijativu. Nećemo odustati”, poručuje on.

U našim vozovima, dodaje Tofčević, u potpunom neskladu sa visinom karte, ne postoje mjesta koja su opremljena za prevoz bicikala tako da je njihovo mjesto na kraju posljednjeg vagona, gdje ako ima više bicikala nije moguće ući u toalet.

“Kod novih vozova se koristi mjesto predviđeno za kolica osoba sa invaliditetom. U istim vozovima postoji obilježeno mjesto za bicikl, samo što mu nije uopšte prilagođeno. I pored znaka za besplatan Wi-fi njega nema, pa kondukteri kažu da “nije uplaćen” dok uglavnom snebivajući se i izvinjavajući zbog pretjerane cijene karte za bicikla vam je naplaćuju”, kritikuje Tofčević.

Da su karte za bicikla neprimjereno skupe saglasan je i biciklista Dušan Masoničić.

“Cijene su prevelike. Mjesta za bicikla nema. Iskreno, ako platim četiri eura onda bi logično bilo da je jedan dio predviđen da se biciklo može ostaviti i osigurati, a ne da za te pare moram da stojim negdje na kraju vagona i čuvam ga”, kazao je CdM-u Masoničić.

Smatra da bi cijena od dva eura bila prihvatljiva za prevoz bicikla.

“Ili ako smo već neka ekološka država prevoz bi bio besplatan. Pogotovo što se ja trudim da upoznam ljepote Crne Gore na dva točka, a dok dođem do npr. Nikšića iz Sutomora i nazad, treba mi skoro 20 eura”, ističe Masoničić.

FOTO: PCNEN

 

Inače, cijena prevoza bicikla u Željezničkom prevozu Crne Gore određena je putničkom tarifom iz 2008. godine, u dijelu koji se odnosi na prevoz prtljaga, za koji se cijena formira na osnovu težine. Tako je za bicikla sa jednim sjedištem, težine 20 kilograma, formirana cijena od četiri eura.

“U putničkim vozovima Željezničkog prevoza Crne Gore dozvoljen je prevoz bicikala. Putnik prilikom prevoza bicikla, osim vozne karte, plaća i doplatu za bicikla koja iznosi četiri eura po biciklu. Putnik doplatu i smještaj bicikla vrši kod konduktera voza kojim želi putovati. Sve informacije putnici mogu dobiti od konduktera u vozu”, kazala je CdM-u portparolka ŽPCG Amina Murić.

Na pitanje CdM-a da li će razmotriti da cijena karte za bicikla bude manja, iz ŽPCG nijesu odgovorili.

“Za prevoz bicikala u našim vozovima glavni problem su smještajni kapaciteti, odnosno, nemamo dovoljno prostora u vagonoma  i elektromotornim vozovima”, ističe Murić.

Upoređujući koliko je prevoz bicikla, u odnosu na Crnu Goru, povoljniji u drugim zemljama, navešćemo primjer iz Srbije, gdje putnik za bicikl plaća manje od jednog eura.

U Hrvatskoj, takođe, prevoz bicikla na relaciji Zagreb-Rijeka, koji su udaljeni oko 160 kilometara, košta dva eura.

S.Đukanović

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
realRealanEmib2b
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realan
Gost
Realan

Karte za bicikl nijesu skupe ako znamo da je prolaz kroz tunel SOZINA 2,5€
Pa molim vas unesite biciklo u neko drugo prevozno sredstvo
Vi ocito zelite i pare i jare e ne moze
Plati pa se vozi
I za 4€ da vam cuva neko bicikl

real
Gost
real

Koje drugo prevozno sredstvo? Voz je adekvatno prevozno sredstvo za bicikla, kao i svuđe u svijetu. I zašto bi ti neko čuvao biciklo u vozu kad ga imaš u vidokrugu? Pričaš napamet, a bolje bi ti bilo da malo istražiš kako to funkcioniše.

Emi
Gost
Emi

4e za biciklo?! Malo je to. ZPCG duzi cijne. I onako su vam bicikla jaka konkurencija.

b2b
Gost
b2b

Karta za biciklo treba da bude ili niža od eura, ili da prevoz bicikla bude besplatan, kao što se sugeriše u tekstu. Koliko bi samo ljudi iz Bara ili Nikšića išlo biciklom na posao u PG. Đe ima volje, ima i načina, tako da je smiješno pravdati se nedostatkom prostora i sl.

Send this to a friend