Društvo Njegovanje tradicije i na primorju

I u Herceg Novom počinje škola gusala

U Herceg Novom naredne sedmice počinje škola gusala koja će biti organizovana u galeriji „Nebesko ognjište“ Koste Kilibarde u Zelenici.

<<<Cetinjanin otvara besplatnu školu gusala<<<

Organizator je Udruženje guslara „Marko Miljanov“ Herceg Novi.

Kako je kazao Vukoman Cerović, predsjednik Udruženje narodnih guslara „Marko Miljanov“, dobrodošli su svi koji njeguju našu tradiciju na ovim prostorima.

“Poziv je upućen ne samo guslarima već i stvaraocima na polju narodne tradicije kao što je epsko stvaralaštvo, epska poezija, frulaši, diplari, etnopojci, sve one kategorije ljudi koj gaje našu tradiciju na ovim prostorima, imaju priliku da se upoznaju sa budućim radom škole gusala koja bi bila otvorena u galeriji Koste Kilibarde „Nebesko ognjište“ u Zelenici. Na tom fonu, ja kao narodni guslar sa dugim i bogatim iskustvom u epskom pjevanju i stvaralaštvu, želim da prenesem svoja znanja na mlađe generacije”, kazao je Cerović.

Sljedeće sedmice planirano je okupljanje zainteresovanih kako bi dogovorili termin koji odgovara većini polaznika.

“Predlog je da časovi budu u poslijepodnevnim časovima jer je to nekako vrijeme za gusle, kada bolje zvuče, a u jutarnjim satima bi bilo možda i strano guslatiVolio bih da se jave mladi, mogu i momci i djevojke. U Nikšiću je prije godinu oformljeno isto ovako društvo i već okupljaju preko 50 članova, a među njima i nekoliko djevojčica koje su izuzetno dobro prihvatile ovaj epski instrument i isto tako dobro ga transponuju slušaocima, tako da ne bi bilo čudno da se prijave i djevojčice za pjevanje i učenje uz gusle, kazao je Cerović.

Muzikalnost i talenat su parametri koji koji su dobrodošli, ali najvažnija je volja da se ovlada tim instrumentom.

“Djeca bi trebala da imaju puno volje prema tom instrumentu, da se zainteresuju pa kada dođu na časove, tada će vidjeti da to nije nesavladivo. Učenje neće biti teško, jer članovi novskog Udruženja „Marko Miljanov“ imaju ogromno iskustvo, veliki broj njih je pjevao na finalnim takmičenjima, na raznim humanitarnim večerima. Izuzetno sam ponosan što smo bili dio humanitarnih akcija, priredbi i na taj način dali doprinos prikupljanju sredstava za liječenje bolesniih, a uvijek smo se odazivali, i tako davali svoj prilog”, ističe Cerović.

Kako kaže, gusle su bile i još uvijek su, najsigurniji i najpouzdaniji vid otpora ropstvu i brutalnoj sili.

Svi zainteresovani se mogu javiti na broj 069 308 771.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tugatuzna
Gost
tugatuzna

ljeba i gusala

Del Boske
Gost
Del Boske

Ja mislio skolu klavira besplatno auu ..uci cemo u EU Ali kroz prozor

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

A kako ste brze bolje pozurili da parirate onom momku sa cetinja.. mozete se poperit na vr’glave gusle su crnogorski instrument.. a vi se drzite duvackih instrumenata tu ste preteče!! Bogom ste inace bili dani za duvanje!!

Srbin Crnogorac
Gost
Srbin Crnogorac

Gusle su Instrument SRBA ka što su Crnogorci Junački Častni Srbi 100% Srbi. Škola gusala ima svakud đe ima Srba Crnogoraca. Voli Gusle i ne širi mržnju nek ti Bog oprosti. Što više guslarski škola tako če opstat naš slavni instrument.

Tomos
Gost
Tomos

A đe bi no u Novom ili Budvi…bravo…

Aloalo
Gost
Aloalo

Tamo su pogubljene ovcice, zato @tomose, da se osvijeste ko su i đe su.

Aloalo
Gost
Aloalo

Gudimo ga mi prijatelju decenijama i duvamo istovremeno. Nece ti biti guzve u skoli…

Tomos
Gost
Tomos

Naravno da neće u ovoj “uzvišenoj” Crnoj Gori…

Aloalo
Gost
Aloalo

@tomos. Uzvisena Bogami. Bez tomosa i uzvisenija.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Prava kapa i pravi Guslari!

Send this to a friend