Društvo

IA: Šture informacije Glavnog grada ne dematuju naše navode

Nakon što su iz Glavnog grada kazali da vode računa o sudskim sporovima koje vodi, i da svakom trenutku znaju koliko je novca isplaćeno po pravosnažnim sudskim presudama, reagovali su iz Instituta alternativa. Oni tvrde da i nakon odgovora Glavnog grada, njihovi argumenti, koji se tiču transparentnosti trošenja novca za sudske sporove su i dalje neopovrgnuti.

<<<Glavni grad tvrdi da ima evidencije sporova, netačani navodi o zastari<<<

“Dodatno, Glavni grad je, kao organ vlasti morao je znati da je dužan da, ukoliko dobije zahtjev na koji nema odgovor, ali je u saznanju koji drugi organ vlasti posjeduje informaciju, istom proslijedi zahtjev, kako bi građanin dobio odgovor, shodno članu 20 Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Dakle, Direkcija za imovinu je morala da proslijedi zahtjev Sekretarijatu za finansije, za koji navodi da ima neke od informacija koje je Institut alternativa tražio”, pojašnjavaju iz IA.

Tvrde da, ako Direkcija ima izvještaj o radu ili bilo koji drugi dokument u kojem su sadržane informacije koje su iz IA tražili, bila je u obavezi da, kako dodaju,  taj dokument dostavi, a ne da ga odbije, navodeći da mora da sačinjava novu informaciju.

“Ipak, drago nam je sto je Glavni grad izašao u javnost sa informacijom da podatke posjeduje, te pozvao naše istraživače da dođu na sastanak. Mi ćemo poziv iskoristiti za potrebe istraživanja, ali ćemo nastaviti da instistiramo da Glavni grad transparentno objavljuje i jasno tumači podatke svim građanima”, navode iz Instituta.

Institut alternativa, povodom odgovora Glavnog grada, zahvaljuje na razjašnjenju ionako šturih informacija dostupnih javnosti.

“Institut alternativa je nakon reagovanja uvidio propust u tumačenju podataka iz izvještaja o reviziji: cifra od pet miliona spomenuta u našem saopštenju, odnosi se, dakle na zastajerlost potraživanja tužioca, a ne zastaru ulaganja pravnog lijeka. Ipak, radi pravilnog informisanja javnosti, treba dodati i da je tih pet miliona bio tek mali dio vrijednosti sporova vođen protiv Glavnog grada u 2015. godini”, zaključuju oni.

 

Send this to a friend