Društvo

Inspektori tvrde da je Srpska crkva zaštitila manastirski kompleks

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je još jednu krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv Srpske pravoslavne crkve, ovog puta zbog gradnje u manastirskom kompleksu na Prevlaci kod Tivta, ocjenjujući je neosnovanom, piše Pobjeda.

Tužilaštvo je, kako se navodi u odluci, utvrdilo da ne postoji osnov sumnje da su u manastirskom kompleksu sa crkvama Svetog Arhanđela Mihaila i Svete Trojice preduzete bilo kakve radnje kojima bi ovo kulturno dobro bilo oštećeno, kako to tvrdi Crnogorski pokret.

U prijavi koja je podnijeta u septrembru, navodi se da se radi o lokalitetu koji je materijalno svjedočanstvo iz vremena Dukljanke kraljevine, ali da je, namjera te crkve (SPC) da uništi najstarije tragove crnogorske prošlosti i istovremeno, nadgradnjom novoga manastira, sjedišta budućega bokokotorskoga episkopa Beogradske patrijaršije, reinterpretira ga kao srpski spomenik kulture.

U postupku je, međutim, Tužilaštvo, na osnovu izjašnjenja inspektora za kulturna dobra Uprave za inspekcijske poslove utvrdilo da su izvođeni određeni zemljani radovi, ali da su imali za cilj da spriječe obrušavanje ostataka zida crkve Svetog Mihaila Arhangela.

Kako su pojasnili, na osnovu izjašnjenja Uprave za inspekcijske poslove od 12. decembra prošle godine, proizilazi da je po inicijativi Uprave za zaštitu kulturnih dobara 23. juna 2017., inspektor za kulturna dobra izašao na teren i sačinio o tome zapisnik. Prilikom obilaska lokacije, kako je navedeno, nije zatečeno izvođenje radova, a nije bilo ni građavinskih mašina.

“Maksim Mihajlović je inspektoru saopštio da su preduzeti određeni radovi, a to su bili zemljani, radi zaštite i sprečavanja obrušavanja ostataka zidova”, naveli su oni.

Kako kažu, inspektor je tada obaviješten i da je Upravi za zaštitu kulturnih dobara PJ Kotor podnijet zahtjev za izdavanje konzervatrorskih uslova. U tom zahtjevu je, dodaju oni, navedeno da su ovi radovi, kako bi se spriječilo obrušavanje zidova, izvođeni 2016. godine, te je, takođe, dostavljen i idejni projekat o izgradnji betonskog zida koji bi spriječio spiranje zemljišta.

“Inspekcijskim pregledom inspektor je utvrdio da se na prostoru na kome se nalaze ostaci manastira Arhangela Mihaila ne izvode građevisnki radovi, već da se izvode radovi sa zapadne strane ostatka ovog manastira”, navedeno je u odluci Osnovnog tužilaštva.

Drugim inspekcijskim pregledom, od avgusta 2017. godine, kako ističu, konstatovano je da je na toj lokaciji podignuta betonska potpora kako bi se spriječila erozija zemljišta usljed koje dolazi do obrušavanja zidova crkve.

“Pregledom je konstatovano da je ta betonska potpora sa zapadne strane crkve dok se u lokalitetu crkve nijesu preduzimali bilo kakvi građevinski radovi”, istaknuto je u odluci Osnovnog državnog tužilaštva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Inspektori srbi koji su potkupljeni da napisu ono sto odgovara srpskoj crkvi.

Apsurd
Gost
Apsurd

Vidim da isti komentatori komentarišu po raznim temama i gle apsurda. Knežević ojadio bankarski sistem, Amfilohije urnisao kulturnu baštinu, Savjet za privatizaciju uništio Crnogorsku privredu… I sve to u potonjih 25 – 30 godina. Ko im je to dozvolio? Ko je bio na vlasti za čitavo to vrijeme? Kako je moguće da vlast (čitaj Đukanović) nema nikakvog udjela u svemu… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Kako nema..ima no sto
..ali milo ima katnica i stankovica..one tri umisljene zlobnice sto sude nevinima koe su postale inkvizicija protiv DF i 200hiljada gradjana koji su ih izabrali..

Tomos
Gost
Tomos

Petrovići “Osim Crne Gore ima još srpskih zemalja u kojima žive naša braća Srbi. Neki su kao mi slobodni, a neki nijesu nego su pod tuđinom.”

Dzaba...
Gost
Dzaba...

Nije bilo tako davno… prvo krenu akademici sa crtanjem karti pa popovi sa kandilima da zaokruzuju neku svoju izmišljenu srednjovjekovnu etnicki cistu teritoriju, pa onda mediji to zestoko artiljerijski i sa puno mrznje prema drugima koji “smetaju” to proprate, pa đenerali, ratni zločini i topovi i na kraju tajkuni i lopovi… I finale … Hag i od Tokija do Nokije.… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

I kad pomislismo da su sve nevolje prosle desi nam se milo i DK

Tomos
Gost
Tomos

Nije tačno, evo pitanje zašto Srbija nije etnički čista, već najviše manjina na stotine hiljada ramo živi. Zašto. Da li se Slobo pitao u Srbiji, jeste, a zašto nije etnički čista. Ne sprdaj se, eko ti pa gledaj koje du zemlje gotovo 99% etnički čiste a ti napadaš Srbiju kao da je narod naivan…

Ljuta
Gost
Ljuta

E sada je obratno ..neki su slobodni a ne kao mi pod tudjimom i ruznom sudbinom

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

Kad bi se popovi bavili religijom, politicari politikom, kriminalci kriminalom, policajci i sudije zakonom, bio bi lijep zivot u CG?!

Bye bye CG
Gost
Bye bye CG

Drzava koja nece, ne zna, ne umije, ne smije i nije sposobna ni zainteresovana da zastiti i ocuva svoja kulturna dobra, istoriju i tradiciju podmece sama sebi klip pod tockove i svjesno i namjerno urusava i potkopova svoje temelje, svoju samobitnost, suverenost i nezavisnost i sve to prepusta nekom drugom na brigu i upravljanje. Kad se takvo ponasanje i nebriga… Više »

Filipini
Gost
Filipini

Sami sebi kradu eksponate iz muzeja i ti na hiljade, biće im Vučić ili Slobo i za to krivi

Bye bye CG
Gost
Bye bye CG

Kad su Cercilu u II Svjetskom ratu predlozili da ukinu ili smanje budzet kulturu on je to odmah odbio i rekao da ako ukinu i smanje budzet za svoju kulturu, tradiciju i istoriju – zasto se onda bore protiv neprijatelja i da onda ne treba ni da imaju drzavu. Naravano da ako mi sami o tome ne brinemo niko nam… Više »

Filipini
Gost
Filipini

Pa mi se sami i brinemo, sami je unušfavamo. Ne treba nam neprijatelj

Ljuta
Gost
Ljuta

Sto ce nam neprijatelj kad imamo mkla i 40 razbojnika

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dukljanska marva na aparatima

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Eto vam ga sad seljoberi.

Novljanin
Gost
Novljanin

Kakvi inspektori ?… Zvati Andreja Nikolaidisa u Ulcinj, on će reći što treba da se radi … Odnah, dok ne bude kasno !!!!

Boka
Gost
Boka

Sta imate vi iz crnogorskog pokreta,da trazite u Boki? Pomalo uzbrdo ka nahijama…

Danko
Gost
Danko

A sto imate vi tzv . Srbi da radite u Boki???

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Čitaj pa ćeš znati

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Stop fasizmu! Stop genocidu! Kome smetaju Srbi.

Ljuta
Gost
Ljuta

Milu djukanovicu i njegovim vazalims ali nece jos dugo..

BokaiBudva
Gost
BokaiBudva

Mi smo bokelji…orijentisani ovako ili onako savrseno se slazemo i koliko sutra bi mogli bez Cg….Cao

No name
Gost
No name

Jest da je Boka vaša babovina Boka je fijo Crne Gore biojo i bit će dok je Crne Gore a vi se deklarišite kako god hoćete to je vaše pravo..!!

Ljuta
Gost
Ljuta

A od kad je boka bila crnogorska?
Od 2006g samo da znas….

Mesija
Gost
Mesija

Zaboravite na Boku ona je Hrvatska!

Boka
Gost
Boka

Boka je uvijek bila Boka,nikad Crna Gora. Kultura,multietnicko naslijedje. Jednostavno,nismo isto.

BokaiBudva
Gost
BokaiBudva

Tako je neka nas ne diraju…mi smo multietnicki….ali zivimo prijateljski i pitomo za razliku od njih gore i ne trebaju nam nista…

No name
Gost
No name

A čija je Boka nego crnogorska da nije slučajno i Boka srpska teritorija Nikad Crna Gora neće biti obala Srpskoga Mora..!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Nece cg uskoro ni imati mora ko sto da nije ni imala do prije 130g ali se onda zvali SRPSKO MORE pocev od knjaza Nikole

Mesija
Gost
Mesija

Boka je HRVATSKA shvatite to Dukljani i milogorci ona pripada vasoj Hrvatskoj braci .

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

I muslimanski popovi su isto britvini igraci

rivijera
Gost
rivijera

popovi su Milovi igraci, a ako nijesu igraju igru bas njemu na ruku

Spoleto
Gost
Spoleto

Naravno, sta je tu cudno. Svaki manastir je kao iz bajke. Trebalo bi vratiti Mitropoliji sve sto je oduzeto, jer se domacinski odnosi prema svemu. Bore se da sacuvaju ono sto je ostalo I da se imamo kulturno sa cim pohvaliti. Mozes gosta povesti da vidi nesto lijepo u Cg. Bio sam u jedan manastir izvise Sv. Stefana, PA to… Više »

Vale
Gost
Vale

Tako je

Danko
Gost
Danko

Mitropoliji vratit sve sto je oduzeto???????????????? Nevjerovatno!

asdf
Gost
asdf

Presmiješno je što neko misli da narod koji je bio za vrijeme Duklje na prostorima sadašnje Crne Gore ima veze sa današnjim stanovnicima Crne Gore. Ljudi dolaze i odlaze, miješaju se.

Bud
Gost
Bud

Pa bas zato ima, jer nijesu nestali nego smo i njihove krvi

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Nista dok ne uradite dnk analizu. Mozda se neki plase da u njihovoj krvi ne nadju vise Šumadijskih gena nego crnogorskih.
Nauka napredovala. DNK test, pa onda da se pricamo.

Mila
Gost
Mila

Kotor je na listi UNESKO-ve baštine, kao CRNOGORSKO blago i dobro! Otkud nekom pravo da nekoj stranoj državi daruje crnogorsku kulturu i istoriju?! Katastrofa! Neće moći!

Danko
Gost
Danko

Dok imaju para ( a imaju masala ) da potplate sudije moci ce!!!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

U zadnjih 800g Kotor nije ni 90g u sastavu Crne Gore, a za to drugo čitaj malo

Ljuta
Gost
Ljuta

Kotor i Boka su 1945g poklonjeni od komunjara REPUBLICI CG koja je bila sastavni dio FRZAVE YU…
ĹllCG je postala drzava prije cijelih 12.5godina lopovskim referendumom …sta dalje reci vlasima

Ljuta
Gost
Ljuta

I Krim je bio ukrajinski pa nije vise….

Mesija
Gost
Mesija

A Srpsko Kosovo i Metohija “moze”.

amo
Gost
amo

Inspektori su posrbice,a drugo prevlaka nikad nije bila srpska,niti ce bit.Ispade da niko nije postojao prije srba,dosta vise brate mili.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Amo, na Prevlaci je Sveti Sava osnovao Zetsku Eparhiju.

amo
Gost
amo

Jest kako on rece,ognjem i macem,a to sto je on osnovao podji malo dublje u istoriju pa ces vidjet ko je tu bio prije Svetog Save.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Amo, nešto si permutovao, gdje je to Sveti Sava dolazio sa ognjem i mačem. Pa on se sa 17 godina zamonašio. A možeš li reći ko je ovdje bio prije njega?

Ljuta
Gost
Ljuta

Po tebi je bio milo..to je juce rekao na tv

Send this to a friend