Društvo

Inspektori vratili sa granice 21 tonu mesa

Inspektori za bezbjednost hrane zabranili su prošlog mjeseca uvoz 21.591 kilograma svinjskog mesa, po osnovu naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki mesa i proizvoda od mesa svinja iz zemalja u kojima je prisutna bolest afričke svinjske kuge, piše Dan.

Zbog neodgovarajućeg označavanja zabranjen je uvoz 6.000 kilograma mlijeka u prahu.

“Tri pošiljke hrane životinjskog porijekla (svježe meso, proizvodi od mesa i mlijeko u prahu) u ukupnoj količini od 27.591,52 kilograma su vraćene inostranom isporučiocu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa zahtjevima za bezbjednosti hrane. Dvije pošiljke mesa, jedn au količini od 21.069,52 kg i druga od 522 kilograma, vraćene su po osnovu naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki mesa i proizvoda od mesa svinja iz zemalja u kojima je prisutna bolest kuge svinja. Jedna pošiljka mlijeka u prahu u kol ičini od 6.000 ki lograma je vraćena zbog neodgovarajućeg označavanja, odnosno po osnovu neusaglašenosti sa Uredbom o informisanju potrošača o hrani”, navodi se u oktobarskom izvještaju Uprave za bezbjednost hrane.

Inspektori su zabranili uvoz 903 kilograma tost hljeba, čabate sa maslinama, keksa sa integralnim brašnom i brusnicom zbog povećanog sadržaja deoksinivalenola, mikrotoksina koji u nedozvoljenim koncentracijama izaziva zdravstvene probleme u vidu dijareje, povraćanja, oštećenja jetre…

“U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu kontrolisano je 297 objekata u kojima se obavlja dje latnost poslovanja hranom. U kontrolisanim objektima najčešće utvrđivane nepravilnosti su se odnosile na neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade i čuvanja hrane, zatečenu hranuu prometu isteklog roka upotrebe… Obavljeno je 68 kontrola izvršenja mjera naloženih u prethodnom periodu”, navodi se u izvještaju.

Navodi se da su u oktobru, po zahtjevu subjekata u poslovanju hranom, pregledane 1.054 pošiljke hrane neživotinjskog porijekla iz uvoza i 379 pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

“Od ukupnog broja pregledanih pošiljki hrane iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva bezbjednosti uzeto je 327 uzoraka hrane, a od pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom u zeto je ZO uzoraka. Laboratorijski je ispitano 31 odsto pošiljki hrane koja podliježe nadzoru inspekci je za hranu i osam odsto pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom. Nakon izvršenih pregleda i tvrđivanjausaglašenosti proizvoda sa propisanim zahtjevima, inspektori za hranu su donijeli 1.051 rješenje o odobravanju uvoza i stavljanju u promet bezbjednih pošiljki hrane i 379 rješenja o stavljanju u promet pošiljki pred meta i materijala koji dolaze u kontakt s hranom”, objavljeno je u oktobarskom izvještaju.

22

avatar
1000
17
5
0
 
21
Maxim.Imelanac trgovinaBudimo realniKNJAZ DANILO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ime
Gost
Ime

S obzirom da je u Srbiji posljednjih mjeseci bio problem sa svinjetinom , onda ne znam odakle bi moglo bit.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Јесу ли ово напокон почели контролисати храну коју увозимо?! Бојим се само да се касно почело али боље икад но никад. Проблем је само што не вјерујем да смо баш способни много исконтролисати али бар нешто нека спријече да нас баш све штетно не допадне.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

to samo da bi mu ubili cijenu.. sad ce bit ako hoces mi mozemo vidjteti nesto pa da to prodje.. i on jadan posto zasto samo da ga ne stetuje..

bob
Gost
bob

Bravo za inspekciju,ali pitanje je da li uspju da ikontrolisu sve posiljke hrane,pored ovih tovara zaplijenjene hrane,ko zna koliko je neko ko je podoban uspio da prosvercuje jeftinu i zatrovanu hranu!

lanac trgovina
Gost
lanac trgovina

i ti miuslis da ovo nece uci.. a oce majstore.. to je samo da ga izmaltetiraju i obore vrijednost.. i onda mu ga uzme jedan ili drugi(znamo ko) i na rafove!!

samo jako
Gost
samo jako

vazan je profit pojedinaca i naravno sacuvajte im identitet da im ne ugrozite biznis…

veki
Gost
veki

KO je uvoznik, to nije demokratski pitat ili znat, a

Dizel
Gost
Dizel

Kažite firmu koja truje narod red bi bio, ili je vasa pa je stitite sram vas bilo,LAKOVIC sigurno.njima je meso raspad.

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Iz kojih drzava, javite da znamo?!

(18)➕
Gost
(18)➕

Ime firme koja je probala da nas potruje!!! Red bi bio.

Gladov
Gost
Gladov

mmmmm

Prc CG
Gost
Prc CG

Cdmgdje mi nekomentar,da mozdanema nešto uvredljivo unjemu???????
Znaci vaša stara praksa,čim neko napise istinu o dešavanjima bilo koje vrše a vama to ne odgovara cenzura.
Ničija nije do zore gorela polako.

Prc CG
Gost
Prc CG

Cdm zbog čega ne objavite ko je pokušao da uveze ovo meso???? Imate dovoljno novinara koji i onako stavljaju nos gdje im nije mjesto pa može neki od njih kroz istraživanje doci do toga ko je uvoznik. Sve ovo bi bilo lijepo zbog građana CG,naravno da se ne zakopčavati na leđa i da nam je svima jasno da je sigurno… Više »

etoTako
Gost
etoTako

ode to u kobasicu..
prijatno.

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Da je tako do ro bi bilo. Nego svuda po malo da se ne osjeti.

Dr.
Gost
Dr.

NEIDENTIFIKOVANI LETECI OBJEKAT POKUSAO
DA IDENTIFIKUJE OKO 27 TONA NEIDENTIFIKOVANE
HRaNE NA NEIDENTIFIKOVANOM GRANICNOM
PRELAZU(PRIJELAZU)?…JADA CRNA BEZ
IDJE BIJELA…
OVAKO NAM JE SVE KA OVI TEKST!!!

cetinje
Gost
cetinje

Znaci “fantomski”uvoznik se oglusio o naredbi zabrane uvoza svinjskog mesa,ali je pokusao,a zasto ta inspekcija ne objavi javno imena firmi uvoznika i izvoznika.Lako je zakljuciti da se radi o firmi uvozniku miljeniku DPS-a,pa da zajedno sa Upravom za bezbjednost hrane prosvercuju robu,ali izgleda da je neko na granici posteni sluzbenik pa stopirao posiljku.Zasto sve krijete,pa moraju potrosaci znati dje ce… Više »

Maxim.
Gost
Maxim.

Ne mlatite, Vama je sve Dps kriv..zasucite rukave i ne brinite. Moguće da službenici ,nijesu moralno na nivou koji bi gradjanima ulivao povjerenje,ali nije Milo valjda za sve kriv!

Send this to a friend