Društvo

Institut: Kentaur soj nije registovan u Crnoj Gori

Ilustracija

U Crnoj Gori do sad nije dokazano prisustvo BA.75 (Kentaur) podvarijante Omikron soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

Kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju uz podršku programa ECDC redovno radi sekvenciranje genoma SARS-CoV-2.

“U Crnoj Gori je od 11.06.2022. godine detektovano dominantno prisustvo BA. 5.1 Omicron varijante, dok se sporadično javlja BA.2 Omicron varijanta SARS-CoV-2. Ni u jednom uzorku do sad nije dokazano prisustvo BA.75 (Kentaur) podvarijante Omicron-a”, kazali su iz IJZCG.

Iz Insituta poručuju da će nastaviti da prate situaciju vezano za pojavu novih sojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno izvještavati javnost.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID- 19, posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom)”, zaključuju iz Instituta za javno zdravlje.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Stvarni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stvarni
Gost
Stvarni

Kentaur postajeeeee: suuupeeer meeegaaa omiiiiikk keeeeentaaaaa

Send this to a friend