Društvo

Institut za medije osudio napad na Lukovića: Nadležni da rasvijetle slučaj

Institut za medije

Institut za medije Crne Gore najoštrije je osudio prijetnje i uvrede novinaru Vijesti Siniši Lukoviću upućene preko anonimnih profila sa društvene mreže Fejsbuk.

Pozivaju nadležne da što prije otkriju počinioce, rasvijetle slučaj do kraja i javnosti pošalju jasnu poruku da će onlajn nasilje biti sankcionisano.

“Lukoviću je prijećeno nakon objavljenog teksta u Vijestima. On je prijetnje prijavio policiji, a tužilaštvo pokrenulo istragu zbog sumnje da je riječ o krivičnom djelu ugrožavanja sigurnosti. Sa žaljenjem konstatujemo da su napadi na fizički i psihički integritet novinara i njihovu imovinu sve češći, čime je ugrožena sloboda medija i slobodno, neometano bavljenje novinarstvom”, saopštili su iz Instituta za medije.

Kako su naveli, iako pravni sistem formalno daje dovoljno prostora medijima da izvještavaju i kritikuju rad pojdinaca, institucija i vlasti, u praksi smo svjedoci da je stvorena atmosfera u kojoj novinari ne mogu računati na adekvatnu zaštitu i da postaju laka meta napada pojedinaca ili organizovanih grupa. Novinari/ke u Crnoj Gori su sve češće izloženi napadima u onlajn prostoru.

“Zato je neophodno da država ojača svoje kapacitete u borbi protiv onlajn nasilja i da zaštiti slobodu govora, ali i dostojanstvo i integritet osoba koje su napadnute.
Ukazujemo da su napadi na novinare/novinarke, kako onlajn tako i u realnom prostoru, često usmjereni na povredu časti i ugleda novinara, i kao takvi pod određenim uslovima mogu predstavljati osnov za građansku i krivičnu odgovornost. Pozivamo kolege i medije da iskoriste sve mehanizme pravne i esnafske zaštite koji im stoje na raspolaganju”, zaključuju u saopštenju.

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Levisnepismeni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Levis
Gost
Levis

Ne sjećam se da sam vidio vaše saopštenje povodom napada na Ljuba Filipovića.Institut na dugme.Sramota.Bolhe bi bilo da se ugasite jer ovo pokazuje da ste bez integriteta.

nepismeni
Gost
nepismeni

sad sam pročitao tekst ovog lukovićća đe piše kako niđe nema spomena o samarđiću u hrvatskim spisima a onda napisa kako je v maraš odio u zagreb da zaustavi postupak protiv samarđića i još jednoga ,da zaustavi postupakkoji nikad nije vođen

Send this to a friend