Društvo

Isidorin život u karantinu, odvojenost od voljenih, put od Italije do Crne Gore

Mnogo toga je promijenila pandemija koronavirusa. Izolacija, karantin, odvojenost od voljenih, život u četiri zida, prilagođavanje. Iščekivanje kada će ovo sve konačno da prođe. Isidora Minić je prešla put od izolacije u Italiji do sadašnjeg karantina u Podgorici.

Koronavirus se pojavio, promijenio živote svih nas. I Isidorin je… Nije lako, jasna je. Ali, organizovala je svoj život koji u zatvorenom traje više od 20 dana. Uči, trenira, zadaje sebi što više obaveza, jer tako je lakše prebroditi dan.

Kako sve to preživljava, kako dan izgleda u četiri zida, Isidora je ispričala za portal CdM.

“Zbog pohađanja magistarskih studija Molekularne Biologije i Genetike na Univerzitetu Sapienza, bila sam u Rimu od početka pojave koronavirusa. Nakon 12 dana provedenih u kućnoj izolaciji, kad je djelovalo da ne postoji mogućnost povratka kući do daljnjeg, dobili smo informaciju od crnogorske Ambasade u Rimu da će Vlada Crne Gore oraganizovati let za povratak kući. Osjećaj da ćemo konačno biti u svojoj zemlji je zaista neprocjenjiv. Predstavnici Ambasade, na čelu sa ambasadorkom ,su na dan polaska došli na aerodrom kako bi nas ispratili i poželjeli srećan povratak u Crnu Goru”, priča Isidora.

Dolazi u Podgoricu. Po slijetanju u Podgoricu 20. marta, u avionu su čekali oko pola sata, kako bi svi koferi bili dezinfikovani.

“Zatim smo jedno po jedno izlazili iz aviona, dok su nam na ulazu u autobus zdravstveni radnici mjerili tempereaturu i tražili osnovne podatke”, kaže sagovornica CdM-a.

Karantin u kome se trenutno nalazi je Studentski dom.

Šta je dočekalo kad je stigla?

“Ispred zgrade nas je dočekala Vojska Crne Gorekao i doktori. Mogli smo da biramo da li ćemo biti sami u sobi ili sa nekim. U ovom drugom slučaju je predloženo da u sobama budu isključivo osobe koje su do tada provodile vrijeme zajedno (porodice ili cimeri)Svaka soba ima zasebno kupatilo i pristup internetu. Nakon što smo raspoređeni po sobama, dobili smo neke stvari za ličnu higijenu kao što su pasta za zube, četkica, sapun, toalet papir itd. Na stolu nas je dočekao papir sa sa pravilima boravka u karantinskom objektu”, dodaje Isidora.


Živi, naglašava, pod stogim pravilima koja se moraju poštovati u svakom momentu. Izlasci iz soba su strogo zabranjeni, a otvaranje vrata je dozvoljeno isključivo kad uzimaju hranu ili kad imaju posjetu vojnika i doktora.

“U početku je bilo moguće dostavljanje osnovnih stvari i hrane od strane porodice, ali je to nažalost ukinuto nakon par dana. Naime, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom širom Crne Gore, donijeta je odluka da se sve dostave zabrane, kako zbog nas tako i zbog osoblja u karantinu. Naravno, šta god nam je potrebno možemo tražiti slanjem SMS poruke na određene brojeve telefona. Svi hodnici su pod video nadzorom, tako da osoblje ima uvid u sva dešavanja. Nije dozvoljeno imati bilo kakvu interakciju sa ostalim ljudima, niti razmjenjivati stvari. Bilo kakvo kršenje pravila nosi sa sobom posljedicu produžetka karantina od još 14 dana. Za samoinicijativno napuštanje karantina, prije predviđenog roka, je određena zatvorska kazna od nekoliko godina”, napominje ona.

Vojska Crne Gore obezbjeđuje karantin, pa prilaz zgradi nije moguć u širokom krugu.

Isidora priča kako svakih par dana dolaze vatrogaci koji vrše dezinfekciju kako spolja, tako i unutra. Posjete ljekara koji vrše osnovni pregled, dodaje, nisu česte, ali bilo kakav zdravstveni problem mogu prijaviti zvanjem ili slanjem poruke.

Obroke dobijaju tri puta dnevno tako što ih osoblje ostavi na stolici koja se nalazi ispred vrata.

Hrana je raznovrsna, počev od peciva, sendviča, kuvanih jela, mesa itd.

“Uz obroke takođe dobijemo salatu, voće i kolače. Ukoliko neko ima posebnu ishranu, bilo da je alergičan na neke namirnice ili posti, ti podaci su uzeti na početku i oni dobijaju posebnu hranu. Ne mogu reći da je boravak u karantinu lak, jer smo u potpunosti izolovani. Što se konkretno mog primjera tiče, više od 20 dana nisam izašla iz kuće, počev od karantina u Italiji, pa sve do sad. Ipak moram priznati da mi lakše pada vrijeme provedeno ovdje, jer je nivo stresa značajno manji nego kad boravite u drugoj državi koja je epicentar korona virusa u Evropi. Trudim se da svakog dana sebi zadam što više obaveze, kako bi mi vrijeme brže prolazilo”, objašnjava Isidora.

Pozivi sa porodicom i prijateljima su nezaobilazni svakog dana.

“Sapienza univerzitet je odmah po uvođenju vandrednog stanja u Italiji organizovao online predavanja, tako da sam obavezna da ih pratim. S obzirom na to da sam fitnes instruktor, jako mi je bitno da  ostanem u formi, pa izdvojim minimum sat vremena dnevno za fizičku aktivnost, što mi najviše pomaže da se nosim sa ovom situacijom. Moram priznati da je većina nas prije dolaska očekivala znatno opušteniju situaciju, ali smo svjesni da je ovo za dobrobit nas i naših familija. Na nama, ali i na vama je da se pridržavamo svih preventivnih mjera koje je izrekla Vlada Crne Gore, kako bismo zaštili sebe i ostale. Ne smijemo dozvoliti da dođemo ni u sličnu situaciju kao Italija ili neke druge Evropske zemlje pogođene virusom. Ostanimo doma”, poručuje Isidora u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

24

avatar
1000
19
5
0
 
22
Gost2S.HawkWwwjunior🔖Gost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
S.Hawk
Gost
S.Hawk

Podrska!

junior🔖
Gost
junior🔖

Tako je plakala , tako je plakala ona , Isidora , kad smo se rastali tamo na obali mora

Gost
Gost
Gost

Odkud njoj posteljina na svakom lezaju? U sobi u kojoj sam bila su 2 carsafa (minijaturna), jedan jastuk i jedna jastucnica. Peskir i cebe su dostavljeni sjutra dan – po zahtjevu (peskir vise nikada nije dostavljen posle toga). Pasta za zube je stigla posle 3 dana kada su mi moji donijeli potrepstine. Evo zadnja 2 dana stave po kolac uz… Više »

Gost2
Gost
Gost2

Pi… kako smo jadni i zavidni..

Djdj
Gost
Djdj

Kako lijepa djevojka

Djdj
Gost
Djdj

Kako lijepa djevojka…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Teško njoj vala

Slavko
Gost
Slavko

Ne vidim sta nekome fali u ovom karantinu? Neka sjede dje su i ne dosadjuju narodu.

Gost
Gost
Gost

Procitaj moj komentar o uslovima u karantinu. Dabogda i ti i sva tvoja porodica zavrsili ovdje, pa da se nauzivate.

Justitio
Gost
Justitio

A sto ima vojnici da je posjecuju?

niko i nesto
Gost
niko i nesto

Ko ce vratiti majke sa djecom sa instituta za patologiju govora iz Beograda?
10 dana cekaju…

Ranko
Gost
Ranko

Ovo je za Rumunski zatvor dje sam bio HOTEL SA 5 zvjezdica

DR PERUN
Gost
DR PERUN

Nije te trebaloni pustat. Sta ces nam?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Zao mi je svakog ko se nasao u slicnoj situaciji.Mlada si proce ovo brzo i uskoro ces sa srecom biti sa svojom porodicom,najbitnije je da ostanemo svi dobro I zdravo ostalo ce vrijeme odnijeti u zaborav

A da
Gost
A da

Bolje da nam je dosadno,no da nam je opasno.Kad pomislim da ne mogu više sjetim se Sarajlija kako su onoliko godina, pod granatama,bez struje,vode,hrane i informacija,izdržali i ućutim se.Samo mi je žao sitne đece kojima se zaista ne može objasniti zašto štedimo doma.

Realan
Gost
Realan

I sto sad koja je ovo vijest cura u karantin ko mnoge osobe

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

“Realni” poenta je u uslovima karantina, ili su tebi bolji oni na Košutnjaku. Bože dragi, šta je sa ovim narodom?

Www
Gost
Www

A šta je sa tobom pa ti se priviđa Košutnjak?

Dokona u dom
Gost
Dokona u dom

Sve je ovo lijepo i mogu ti reci mnogo ljepse nego mojima .Sto da se radi .Zivot treba zivjeti .Prije korone u doba korone I nastavlja se posije korone .Nekima je najveca muka zatvoren u cetiri zida. Nekima je najveca muka kada nemaju dorucak I veceru a rucajk dijele sa bratom I sestrom .Eto sada su mnogi u depresiji jer… Više »

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Proći će i ovo.Drzi se lijepa djevojko.Podrska svima koji su u karantinu.

niko i nesto
Gost
niko i nesto

zasto mi brisete komentare?

SFRJ
Gost
SFRJ

Dobro rece prof. epidemiolog u penziji Svi koji mogu prezivjeti trebalo ih je ostaviti a one koji ne mogu trebalo je u karantin poslati I ne dati im izlaziti .Pema tome dobro si ucinjela .Sjd doma

Tetka
Gost
Tetka

Mnogi su daleko od Crne Gore I mnogima je mozda isto a mozda a teze od tebe
Puno zdravlja I sjedi dje si

Majka
Gost
Majka

Kada ce biti vracene majke sa djecom sa instituta za patologiju govora iz Beograda? Zarobljeni su vec 10 dana…

Send this to a friend