Društvo Najavljuju da će stati u odbranu svojih svetinja

Islamska zajednica: Protestovaćemo ako nam se ne vrati groblje u Beranama

U slučaju da se ne promijeni Odluka Skupštine opštine Berane o oduzimanju Muslimanskog groblja u ovom gradu, u krajnjoj smo nuždi spremni stati u zaštitu svojih vjerskih sloboda i svojih svetinja kroz razne vidove protesta i građanske neposlušnosti, poručuju iz Islamske zajednice Berane.

Iz Opštine su juče reagovali ističući da Islamska zajednica Berane nikako ne može da bude vlasnik muslimanskog groblja i parcele na kojoj se groblje nalazi, ne zato što joj to Opština Berane nije dozvolila već zato što je Zakonom o državnoj imovini propisano da su groblja lokalna dobra u opštoj upotrebi kojima raspolažu opštine.

Sa druge strane, iz Islamske zajednice su saopštili da su danas na sjednici formirali odbor od deset članova čije će zaduženje biti da radi na rješavanju spornog oduzimanja Muslimanskog groblja u Beranama.

“Tražimo da se Islamska zajednica u Crnoj Gori uključi u rješavanje ovog problema zajedno sa institucijama zaduženim za vjerska pitanja u Vladi Crne Gore, resornim ministarstvima i Opštinama u cilju rješavanja ovog problema sa kojim smo se nenadano suočili”, navode iz zajednice.

Biće upućena i inicijativa za odlaganja primjene ove odluke Novici Obradoviću, predsjedniku SO Berane, Dragoslavu Šćekiću, predsjedniku Opštine Berane, resornom Sekretarijatu za komunalne poslove i DOO Komunalno”.

Ukolčiko inicijativa ne naiđe na razumijevanje iz zajednice planiraju da ulože žalbu Ustavnom i Upravnom sudu.

“Isto tako,obratićemo se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore žalbom na spomenutu Odluku lokalnog parlamenta u Beranama, Ambasadi Turske i Turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i razvoj “Tika”, te drugim ambasadama, domaćim i inostranim institucijama za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, nevladinim organizacijama,Venecijanskoj komisiji,OEBSU, Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa, Ombudsmanu i ostalim ustanovama institucijama zaduženim za poštovanje ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda”, poručili su iz Islamske zajednice.

34

avatar
1000
14
20
0
 
21
AleksandraSo & TekilaJelicaXXLMilorad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & Tekila
Gost
So & Tekila

Što su se pomamili popovi.

Jelica
Gost
Jelica

Je li moguce da u svom gradu o ovoj temi ni jednu jedinu rijec nije prenio niti Portal Radio, Berana, niti je bilo sta bilo u etru Radio Berane. Zasto onda postoji jedina lokalna radio stanica u Beranama.To je Scekicev medij a prce se da sve opcije zastupaju i da su profesionalni. Ako ovo ne zasluzuje paznju ne znam sta… Više »

XXL
Gost
XXL

Kako su groblja pored crkava i manastira u vlasnistvu SPC a ne u vlasnistvu opstine i drzave ? Zasto opstina Berane i tu ne primjenjuje isti taj zakon ? Zato sto nece ili ne smije ! Ako je zakon isti za sve onda neka preuzme i ta groblja

Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

Juzni Sandzak bi trebao da ima neku autonomiju ili republiku i da se spoji sa sjevernim Sandzakom u jednu cjelinu jer to je vjekovima bio Sandzak jos od kraljice Teute bosnjacke

Prc CG
Gost
Prc CG

U saudijsku Arabiji pa tamo protesvujte do Mile volje,ajde vise ste se popeli na glavu svima.

Montenegro
Gost
Montenegro

Obratite se i Albaniji

Crni panter
Gost
Crni panter

Obicno muslimanska groblja budu na vakufskoj zemlji sto znaci da je vlasnistvo Islamske zajednice.A u slucaju da je zemljiste dobila od opstine ili drzave a pritom je uknjizena na njeno ime ne vidim kako to moze opstina moze oduzeti. Ne zelim da vjerujem da se radi iz nekih drugih razloga……

Milorad
Gost
Milorad

Zašto pustaate samo komentare onih koji podržavaju Opštinu Berane koji nisu u pravu jer su se odrekli Muslimanskog groblja 2006 jer nisu htjeli da ulažu i taj papair postoji kojimđe se uskoro objelodaniti pa će se vidjeti koje u pravu.

Karlito
Gost
Karlito

Da je srece da te loopove jos i tuze sto se bune, pljackaju familije pokojnika pod parolom ‘svaki musliman je’ DUZAN’ da plati islamskoj zajednici clanarinu ma kolika ona bila.
Groblje je muslimansko i na opstinskoj zemlji, isamska zajednica tu nema sto da trazi.

Misko_Ajkula
Gost
Misko_Ajkula

Obratite se jos nekom, ne zezajte 🙂

Mirza Hakalaj
Gost
Mirza Hakalaj

Ovo je akt koi je direktno uperen protiv Bosnjaka i svega Bosnjackog,sjetimo se kako je zavrsilo Tursko groblje u PG.Crnoj Gori je sinula sloboda zahvaljujuc Bosnjacima i Albancima ne samo s ovih prostora racunajte i one iz USA ,Swicarske,Deutschlanda itd

Prc CG
Gost
Prc CG

E Boze se propalo kad ste vi donijeli slobodu,u jednoj pravoslavnoj zemlji kao šaka jada ste počeli previše da se opuštate,price i ova vaša sila na čelu sa dps sektom,polako samo ničija do zore gorela nije pa neće ni vaša.

Tacka. Basta!
Gost
Tacka. Basta!

Hakalaj, ne vjerujem da ste glasali samo radi Crnogoraca, no i radi sebe. Prema tome, pomalo je ogavno to spocitavanje da ste vi ” donijeli slobodu Crnoj Gori”. Donijeli ste je sebi. I to je tako. A sto se tice gradjanskih zahtjeva, trazite po zakonu, i po zakonu ce biti rijeseno. Ne vidim dje je priblem.

Bošnjaci
Gost
Bošnjaci

A šta su Bošnjaci? Čitav život živim u Bosni i bili smo Bosanci dok ona nakarada od Alije nije izmislila Bošnjake. A vi ste crnogorski Musliman vjerovatno. Jer vam ni sukurđel nema bosansko porijeklo. Pardon, “bošnjačko”. Groblje treba da ostane islamsko i da se održava. A vlasništvo je onoga na kog se vodi zemlja, ko god to bio. Nema tu… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Treba praviti dobar parking prostor na tom mjestu

Nada
Gost
Nada

Zasto ambasadi Turske pa ovo je Crna Gora.Pravoslavno groblje u Beranama I ostalim Crnogorakim gradovima su u nadleznosti komunalnih preduzeca ne znam u cemu je problem.Mislite li da je u Istambulu drugacije?

Mukadesa
Gost
Mukadesa

Pravoslavno groblje je odlukom Opstine nazvano SRPSKO iako su se bunili Crnogorci.U izgradnju i odrzavanje tog groblja Opstina Berane je ulozila do sada milione acu Muslimansko mi centa nego je Islamska zajednica i brojni donatori sve sami uradili a da im Komunalno sada na gotovo uzme groblje.A jos ima dopis da je Opstina Beranevodustala 2006 da odrzava tu Muslimansku svetinju… Više »

Nada
Gost
Nada

U odrzavanje tog groblja nije komunalno ulozilo milione nego gradjani Koji grobno mjesto placaju dvije hiljade eura za razliku od muslimana koji se kopaju u zemlju zamotani u carsaf tako da se ne trose Ni za sanduk.a raspitaj se koliko se dnevno placa gradska kapela pa onda komentarisi.

Milorad
Gost
Milorad

Ti Nado vrijeđašza kopanje umrlih.Svako ima svoje običaje.Nije Komunalno ulođilo nego Opština Berane.Štonije uložila u Muslimansko i zašto nije napravila groblje za Crnogorce koji moraju da se kopaju u Srpsko grobljesilom prilika.I kod Muslimana se plaća istogrobno mjesto ali Vama Srbima sve smeta štonije srpsko.Ja sam Crnogorac i sve najljepše mislim o mojim komšijama Muslimanima u Beranama koji su mnogo… Više »

Zakasnili
Gost
Zakasnili

Milorade, tada su trebali da učine sve da ga otkupe i preuzmu legalno. Možda bi potrajalo, ali ima i međunarodnih institucija. Sad su ga fino sredili i ovi preuzmu gotovo da muzu.
Ostaje im, ako im ga ne htjednu prodati, da formiraju novo.

Milorad
Gost
Milorad

Znam dobro da postoji papir u kome stoji da Komynalno ne zeli da upravlja Muslimanskim grobljem i oni ce to brzo objelodaniti.Ono se vodilo na Islamsku zajednicu ali je po cudnim okilnostima prebaceno na Opstinu 2014g.To se lako moze vidjeti iz posjedovnog lusta.Tamo sam radio i znam da je tako i to se mora reci ibez obzira sto sam pravoslavac.Sta… Više »

Tuzi
Gost
Tuzi

Mukadesa, pravoslavno groblje ne moze se zvati srpsko jer se u njemu ne sahranjuju samo Srbi. Taj naziv brisite! Ili pravite srpsko.
A ostale probleme rijesite zakonski

Jasmina
Gost
Jasmina

Ti iz navodnihTuzi dođi pa pročitaj šta piše na ulazu u groblje “Srpsko pravoslavno groblje”.To samo ima u Beranama.Moj muž je Crnogorac i kaže da je to najveća sramota za državu ,iako sam ja iz Slovenije ,a udala sam se u Berane jer se svi ostali pravoslavci moraju kopati u Srpsko. Znam da su se svojevremeno bunili komšije Kastratovići koji… Više »

Imovinsko pravo
Gost
Imovinsko pravo

Ako niste otkupili parcelu, sve vam zaludu priča. Ne bi niko branio da ulažete novac u njegov plac, ama vas častiti neće niko. To što ste ulagali kazaće vam se da niste morali i izio vuk magarca. Bolje da ste otkupili zemljište, islamska zajednico. Ovako – trt.

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Čovječe ima posjedovni list u kojem stoji da je vlasništvo Islamske zajednice ali je na čudan način 2014 vlasništvo prešlo u ruke SO Berane.

Ernest
Gost
Ernest

Sramno.Pa Turska je umnogome pomagala aktivnosti u Islamskoj zajednici i Agencija Tiks.Nije svugdje nadležnost Opštine.Pitajte ko je titular Muslimanskog groblja u Podgorici i Rožajama.A objaviće se uskoro dokument gdje se Opština BeraneIkomunalno iz tog grada 2006.godine odrekla održavanja jer im se nije isplatilo dok ga ne urede i napravi Islamska zajednica Berana.E sada hoće da gapreuzmu bez centa uloćenog.Vidjeće se… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Zassto se u ,,GRADJANSKOJ DRZZAVI,, prave ili favorizuju vjerska groblja, na DRZZAVNOJ zemlji?

Emil
Gost
Emil

A sto se zove pravoslavno groblje u Beranama Srpsko a ima nas dosta koji se ne osjecamo Srbima .Gdje je tu tolerancija i pravo na vjersku slobodu.
Mora drzava se aktivnije ukljuciti jer Berane je ipak u Crnoj Gori a ne Srbiji.Tako treba dozvoliti nadoj braci Muslimanima da upravljaju svojim svetinjama.

Prc CG
Gost
Prc CG

Pa Emil niti može biti pravoslavac niti Crnogorac a ni Srbin,prema tome ne razumijem sto se ti brecas i sto te briga kako se zove groblje.

Karlito
Gost
Karlito

Zato sto su sve to lopovi

Milorad
Gost
Milorad

U Beranama nisu dozvolili da se zove Pravoslavno groblje nego su ga preimenovali u Srpsko pa CRNOGORCI nemaju đe drugo.Je su li to vjerske slobode i prva da ne možeš da se ukopađ u svoje groblje.

Prc CG
Gost
Prc CG

Srpsko jer mu je to pravo ime Milorade,jer si ti Srbin Milorade ali si se vjerovatno prodao i posao na njihovo korito pa ti sada smeta to SRPSKO.

ovcica
Gost
ovcica

Zato da se ne bi ponovila 1918 god., koju ti vjerovatno opet iscekujes

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

E viva , nikad vise 1918

Send this to a friend