Društvo

Istorija crnogorskog brendija

Crnogorski brendi počeo je proizvoditi pater Paško Gojčaj u Tuzima, i to ne sa namjerom da bi piće prodavao, već da bi brendi darivao ljudima za zahvalnost za dobra djela. Svakako, brendi je proširio asortiman pića “mlađe generacije” koja se proizvode u Crnoj Gori, uz autentična: lozova rakija, vino, pivo, medovina.

Pater “brendi za dar” proizvodi iz hobija.

Posvećenost proizvodnji brendija godinama se usavršavala- za razliku od vina, brendi neće postajati bolji s vremenom. Međutim, ako bocu konjaka čuvate na hladnom i tamnom mjestu on će sve vrijeme ostati jednako ukusan, sve do otvaranja boce. Mladi brendi- konjak obično je svetlije boje koja pomalo podsjeća na med, a s godinama postaje tamniji. Ove promjene boja događaju se zahvaljujući taninu koji se nalazi u hrastovim bačvama (u kojima se i događa proces starenja).

“Odrastao sam u Dalmaciji, tamo sam stekao iskustvo. Povodom velikog jubileja 2.000 hrišćanstva počeo sam sa radom u Tuzima gdje imam vinograd, 1.600 čokota. Proizvodim rakiju, vino, i brendi”, kaže pater.

On se prisjeća minulih vremena, kad je iz Dalmacije došao u Crnu Goru i zatekao zapuštene i napuštene i vinograde i maslinjake.

“Bogu hvala sada je druga slika. Danas imamo puno, puno dobrih vinograda, mnogo dobrog vina. Stiče se iskustvo, a ljudima je proizvodnja hrane važan izvor prihoda, neki i žive samo od toga. Tako je i sa maslinarstvom. Bila je tradicija stoljetna pa je u nekom periodu prekinuta”, kaže on.

Kad je prije 38 godina došao u Tuzi možda nije bilo četri –pet maslina oko crkve.

Paško Gojčaj

“Danas kad idem blagosloviti kuće nema kuće koja je bez tri- četri masline u dvorištu. Ljudi su se dali onome što je veoma vrijedno”, kaže pater Paško Gojčaj koji sa još dvojicom sveštenika djeluje kao zajednica u Tuzima.

“S obzirom na obaveze i dužnosti koje imamo trebalo bi da nas je još toliko”, kaže pater.

Sa zadovoljstvom u znak dobrodošlice gostima u Barskoj nadbiskupiji ponudi se crnogorski brendi. Crnogorski brendi, probali su mnogi, među kojima su i državnici koji vole čašu brendija. Po njihovom mišljenju- crnogorski brendi ne zaostaje po kvalitetu iza francuskog konjaka.

Prije 140 godina Francuzi su prvi napravili konjak i to od grožđa koje je – ni za jelo, niti za vino. Tako su se Francuzi pokazali za prave majstore da iz kiselog grožđa naprave zaštićeno piće koje će slavu Francuske ponijeti širom svijeta, i još ga skupo naplatiti.

Kako važi za šampanjac – samo se pjenušac iz Champagne može zvati šampanjac, svi su ostali samo pjenušci, tako se samo brendi iz Cognaca može zvati konjak, a sve su ostalo samo – brendiji.

Mi u Crnoj Gori imamo brendi za zahvalnost – za dobra djela!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Nista ljepse od casice naseg brendija dok se spustas od Cetinja prema Kotoru zicarom a uz to zamezis cetinjsku cokoladu…

Čapur
Gost
Čapur

Da nema neko informaciju đe bi se moglo kupiti, volio bi da probam, vjerujem da je dobro.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Ajde licemjeru, odstupi on Hriscanstva.

Danko
Gost
Danko

Trol,trol,trol … Ali ne ne boj se, moje komentare ce blokirat a tvoje pustit!

gost
Gost
gost

Zanimljiva prica. Mene je vazda interesovalo zasto crnogorska domacinstva ne proizvode (osim vina i rakije) i pivo i viski (brendi) kao sto to rade u Srednjoj Evropi ili u Britaniji? Uslove imamo a tehnologiju je lako uvesti…

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

zato sto je lakse konzumirati….😂

Send this to a friend