Društvo

Istorijsku istinu potiskuju neznanje i manipulacije

Građani nijesu informisani kako bi trebalo o Podgoričkoj skupštini, na kojoj je 1918. godine donešena odluka da se crnogorska država pripoji Kraljevini Srbiji i detronizuje vladajuća dinastija Petrović Njegoš, zbog čega na taj događaj pojedini gledaju kao na čin oslobođenja, a ne kao na okupaciju, poručeno je sa jučerašnjeg okruglog stola povodom obilježavanja sto godina od Podgoričke skupštine.

Organizator skupa je Fondacija Sveti Petar Cetinjski u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Centrom za geopolitiku, a jedan od učesnika okruglog stola bio je reditelj Željko Sošić, koji je istakao da je sasvim sigurno da se Podgorička skupština ne može u isto vrijeme tumačiti kao okupacija i oslobođenje.

“Naš problem nije nedovršeni indentitet, već neznanje. Kada sam počeo da proučavam istoriju, prilikom rada na seriji ,,Božićni ustanak” bio sam zapanjen prvo sopstvenim neznanjem, a onda tokom emitovanja serije glavni utisak koji sam dobijao od gledalaca bila je zapanjenost da se o tom periodu jako malo ili uopšte ne zna ništa”, ispričao je on.

Mora se, prema njegovim riječima, proširiti znaje o okupaciji Crne Gore i njenom zatiranju nelegitimnim, nepriznatim skupom, koji je održan pod silom pušaka i bajoneta vojske Kraljevine Srbije, a koji je nazvan Podgorička skupština.

“Jedino se znanjem možemo braniti od manipulacija i apsurdnih tvrdnji da nijesmo to što jesmo, ili da uopšte ne postojimo. Stvari treba nazvati pravim imenom. Mi smo već više od sto godina u ratu sa velikosrpskim nacionalizomom, a taj rat se različito manifestovao, od pokušaja atentana na kralja Nikolu, do okupacije 1918, Božićnog ustanka, hiljada zapaljenih kuća, hiljada zatvorenih prognanih i ubijenih Crnogoraca i Crnogorki”, kazao je on.

Istoričar Petar Glendža predstavio je rezultate svog istraživanja, odnosno analize udžbenika istorije za osnovnu školu
od 1945. do 2006. godine, istakavši da su upravo istoričari ,,doveli do takvog statusa Podgoričke skupštine”, jer je taj događaj u udžbenicima za osnovnu školu nedopustivo zanemaren.

“Istoričari u budućem periodu treba da budu bedem odbrane istorijske istine”, naveo je on.

Istoričar i poslanik Dragutin Papović ocijenio je da je ideja Podgoričke skpuštine dodatno kompromitovana tokom rata 1941-1945, jer su glavni protagonisti te ideje u Crnoj Gori uglavnom bili četnički kolaboracionisti i profašisti, naglasivši da je za crnogorske komuniste Podgorička skupština bila metafora za zlo.

Od 1941. do 1945. godine, zaključio je, Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) i Narodnooslobodilački pokret (NOP), u sklopu stavaranja nove federativne Jugoslavije, faktički su poništili odluke Podgoričke skupštine Crnoj Gori vratili državnost i ravnopravnost, a građanima dali pravo na nacionalno samoodređenje.

Send this to a friend