Društvo

Istraga o navodima o uzimanju organa preminulom u bolnici u Podgorici

Klinički centar Crne Gore
Klinički centar Crne Gore

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijeta, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rukovodilac tog Tužilaštva Duško Milanović.

Nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić biće utvrđen dalji tok istrage.

Milanović očekuje da bi do kraja sedmice trebalo da se znaju rezultati obdukcije koji će usmjeriti dalju istragu.

Iz Tužilaštva nisu iznosili ocjene o pisanjima pojedinih lokalnih medija, po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice.

Advokatica oštećene porodice Ksenija Korać, nije mogla za RSE da potvrdi ili demantuje iste navode.

“Kao zastupnik porodice preminulog, u ovoj fazi ne mogu dati bilo kakvu izjavu jer ne želim da na bilo koji način utičem na tok istrage. Ključno je da se sačeka zapisnik sa obdukcije tijela preminulog pacijenta.”

Advokatica Korać je, na direktno pitanje saopštila da ne može da otkrije šta se navodi u krivičnoj prijavi protiv doktora Fatića niti da li je još neko od doktora obuhvaćen prijavom.

“Predmet je u fazi izviđaja, a ključno za čitav slučaj je zapisnik sa obdukcije”, kaže advokatica.

Doktor Fatić nedostupan

RSE je pokušao da stupi u kontakt sa doktorom Nikolom Fatićem, međutim na poznate brojeve telefona nije odgovarao, niti na poruke proslijeđene na društvenim mrežama, a u njegovoj privatnoj ordinaciji su saopštili da nije u kancelariji.

Za sada nije poznato da li je doktor saslušan na okolnosti iz krivične prijave, niti je saopšteno kada će njegovo saslušanje, u policiji ili tužilaštvu, biti obavljeno.

Policija pretresla Klinički centar i privatnu ordinaciju

Iz Uprave policije je potvrđeno za RSE da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage.

Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića. O rezultatima te istrage ne žele da se izjašnjavaju.

Ni direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović nije odgovarala na pozive Radija Slobodna Evropa, ali je iz najveće zdravstvene institucije ranije saošteno novinarima da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage “biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Spor doktora Fatića sa Kliničkim centrom

Na portalu privatne ordinacije doktora Fatića se navodi da je on “prvi i jedini specijalista vaskularne hirurgije u Crnoj Gori, doktor medicinskih nauka iz oblasti vaskularne hirurgije, stručnjak koji je svoje znanje i iskustvo sticao u najeminentnijim svjetskim klinikama”.

Klinički centar Crne Gore je početkom ove godine isplatio doktoru Fatiću oko 32 hiljade eura jer kako je utvrdio Osnovni sud u Podgorici, dat mu je nezakonit otkaz iz te zdravstevene institucije.

Fatić je 2018. godine dobio otkaz zbog navodno počinjenih težih povreda radnih obaveza. Posljednjom presudom je taj otkaz poništen i vraćen je na posao.

Široj javnosti je doktor Fatić postao poznat u vrijeme dok je talas Covida harao Crnom Gorom. On je bio jedan od rijetkih doktora koji je javno minimizirao opasnost od korona virusa.

Kako je tada izvještavao sajt raskrinkavanje.me koji se bavi provjerama informacija i borbom protiv dezinformacija, “doktor Fatić je u više navrata kazao da je pandemija medijski napumpana, te da medicina trenutno počiva na fabrikovanim dokazima finansiranim od strane strane velikih i globalnih svjetskih korporacija”.

5

avatar
1000
5
0
0
 
3
DarijaPozzzSekretaricaRealnoHogar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darija
Gost
Darija

Jeli Ađžić izjavio nešto povodom ovoga slučaja? Da nije neko u bjekstvu

Pozzz
Gost
Pozzz

Pa ovo se dešava, jer unutar KBC-a u foteljama sjedi nestručan kadar nedorastao funkcijama na koje su postavljeni isključivo zbog mržnje prema crnogorcima! Samo srbijada! Ali i da su to sto nikom ne smeta, nego katastrofa od ljekara koji nemaju ni adekvatna znanja i sposobnosti, birani isključivo po krštenicama! Srednji vijek!

Sekretarica
Gost
Sekretarica

Ajmo sada popovski kadrovi da nam objasne stanje u Kbc-u! Ništa ne funkcioniše! Gdje si Radulovićka? Mudrica jedna! Niko toliko nije srozao ljekarsku struku kao ti! Kao na pijaci…ko da pare i plati više! Za šefove si postavila najgori kadar koji nit je stručan nit je ljubazan! DNO DNA!

Realno
Gost
Realno

KBC zatvaraj!!! Radulovićka i onaj Terzić UNIŠTIŠE SVE!!! Poznato nam je kako su koristili usluge travara za liječenje najtežih pacijenata!!! Sta dalje dodati??!!! Sramotno!!

Hogar
Gost
Hogar

Opšte rasulo u svakom segmentu društva..i povrh’ svega svetosavlje koje razjeda sve tragove moralnosti kod čovjeka.
#propali smo načisto.

Send this to a friend