Društvo

Šebek dala otkaz u TVCG, Mićunović: Nije za iole ozbiljan novinarski posao

Urednica Dnevnika na Televiziji Crne Gore Ivana Šebek uputila je otvoreno pismo u kojem je javnost obavijestila da daje otkaz u tom mediju u kome više ne vidi dalju perspektivu, nakon što je direktor TVCG Vladan Mićunović smijenio sa mjesta urednika dnevnika. Time je, tvrdi ona, marginalizovano njeno ime. Mićunović, pak, za CdM ističe da je njeno iskrivljeno, prenaglašeno i krajnje površno interpretiranje stvarnih događaja i prilika u RTCG ne preporučuje za iole ozbiljan novinarski posao.

Šebek u pismu navodi da nije istina da su svi u TVCG zadovoljni i da nema degradiranih, kako je rekao Mićunović.

“Ima. Moje ime javno je obznanjeno bez potrebe u jednom dnevnom listu, te stavljeno u kontekst “oslobođenja Javnog servisa i njegove profesionalizacije”- time što sam ja degradirana. Moje ime je moje vlasništvo i to ne tolerišem. Pa da iskreno i pošteno kažem crnogorskoj javnosti-nakon mnogo smicalica, “natezanja” i pokušaja da se dogovorimo, nekorektnih poteza većeg dijela saradnika, u potonjih skoro godinu, sama sam tražila da ne radim Dnevnik u 19.30. Sve zato što se moj uređivački pristup i gledanje na profesiju, ozbiljno razlikovao od sadašnjeg u TVCG. Pravila sam otklon od favorizovanja marginalaca i sličnih poteza, sve je išlo dotle da sam ispod nekih dnevnika odbila i da se potpišem. Zbog svega navedenog sam bila rjeđe u Dnevniku, od recimo, advokata nekih NVO. Primijetili su to pažljivo gledaoci”, navela je Šebek.

Zbog svih ovih događaja joj je, tvrdi, bilo i ugroženo zdravlje.

“Zarad mira i pokušaja da sebi sredim, (usljed stresa i trpljenja neprofesionalnih poteza i brojnih nekorektnosti, smanjenja zarada bez objašnjenja), narušeno zdravlje, moja ponuda u julu, gotovo odmah pošto je došao novi direktor, bila je da radim Dnevnik 3. Jer nosi manje fizičkog i svakog drugog rada”, kazala je Šebek.

Međutim, Mićunović je nije uvrstio u urednički tim.

“Toliko je sve “profesionalizovano” da su Mićunović i oni koji su mu suflirali rješenja, među urednicima dnevnika 1,2,3 TVCG ostavili dva srednjoškolca. Iz poštovanja prema kolegama neću o imenima. Ali je sve lako provjerivo. Nema ni jednog koji je kao ja završio (i to u roku i bez prenesenog ispita) FPN, specijalizacija novinarstvo, niti je skoro magistar ekonomije, uz gotovo 12 godina radnog staža sa 32 godine”, navela je ona.

Odlučeno je, dodaje, sa te adrese da ona bude degradirana.

“Uprkos činjenici da sam i prema ugovoru na neodređeno – urednik emisije 1. Dakle, da ne ulazim u ranije zakulisne momente, i pokušaje da budem sklonjena, dirigovane iz manjine Savjeta, mahom od “NVO stručnjaka”(ta manjina inače pokušava godinama da vodi lične obračune sa mnom), za odluku Mićunovića, profesionalnog razloga nema. Sve shvatam lično, dakle to se zove lični obračun sa – Ivanom Šebek. Da li za to ima nekih drugih interesa i pobuda, koje profesija ne poznaje, ostavljam javnosti da zaključi. Kuriozitet je i da se dalje začudimo svi još jednom: i neke emisije u prime time-u na Javnom servisu, takođe je planirano da rade srednjoškolči”, tvrdi ona.

Kaže i da se publici, zbog koje je kao urednica i voditeljka Dnevnika bivstvovala, dopadalo kako je radila, te kakve je profesionalne i estetske standarde gajila.

“Svakako nije zgoreg da podvučem da sam ja Crnogorka i nemam problem da kažem da ću jedino raditi u skladu sa svojim uvjerenjima, a to je samo i isključivo za interese svoje Države, nikada protiv. Ne zamjeram onima koji me nijesu voljeli. Iz TVCG odlazim jer ne vidim dalju perspektivu tog medija. Dosadašnjim saradnicima puno zdravlja i sreće”, poručila je Šebek.

Na to je reagovao i direktor TVCG Vladan Mićunović

“Saopštenje Ivane Šebek puno je – od prve do posljednje rečenice – grubih falsifikata i neistina. Siguran sam da je upravo ovakvo njeno iskrivljeno, prenaglašeno i krajnje površno interpretiranje stvarnih događaja i prilika u RTCG ne preporučuje za iole ozbiljan novinarski posao. Ovim povodom se više neću oglašavati”, jasan je u izjavi za CdM Mićunović.

S.Đukanović

Send this to a friend