Društvo

Iz BIH se u Crnu Goru može i sa negativnim testom od dvadesetak eura

Ilustracija

Građani Bosne i Hercegovine u Crnu Goru mogu da uđu sa negativnim testom na virus Covid-19, koji može biti PRC, ali i značajno jeftiniji serološki test, objašnjeno je juče na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Herceg Novi.

Institut za javno zdravlje Crne Gore priznaje negativan PCR test, ELISA serološki test ili ECLIA test, s tim da je važno da test bude urađen u za to akreditovanoj laboratoriji, istakla je sanitarna inspektorka Karmela Mujičić.

“Kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje Institut za javno zdravlje Crne Gore, značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko stotinu eura, dok serološki možete uraditi za dvadesetak eura. Osim toga, važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati”, kazala je ona.

Kako je informisala Mujičić, PCR testove građani Bosne i Hercegovine mogu uraditi samo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, recimo u Trebinju.

”To znači da ljudi iz Crne Gore koji idu u Bosnu i Hercegovinu, recimo poslovno u Trebinje mogu u tom gradu završiti posao, uraditi test za nekoliko sati i vratiti se nazad”, objasnila je Mujičić.

Takozvani “brzi testovi” na Covid-19 koji su se odnedavno pojavili na tržištu nisu validni, jer se smatra da je riječ o neopuzdanoj metodi.

“Osjetljivost i specifičnost PCR testa i seroloških ispitivanja ELISA metodom su mnogo veći, a izvode se detaljnije i preciznije u odnosu na “brze testove”. PCR tekst služi za detektovanje virusa i radi se na osnovu brisa iz nosa i ždrela, dok se serološki test radi iz krvi i on otkriva antitijela, tačnije konstatuje odgovor našeg organizma na eventualno prisustvo virusa”, objasnila je ona.

Države iz kojih je u ovom trenutku moguć dolazak u Crnu Goru uz negativne rezultate PCR, ELISA (negativan Igm) ili ECLIA testa na Covid-19 su Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Izrael, Singapur i Kanada.

Vrijedi podsjetiti, Crna Gora je sve zemlje podijelila u tri kategorije i u odnosu na to odredila režim za ulazak građana tih država.

Takozvane ”zelene zemlje” su one iz kojih se u Crnu Goru može ući bez dodatnih ograničenja, ”žute” iz kojih je za ulazak neophodan negativan test na virus Covid-19, dok je za one koji ulaze iz ”crvenih zemalja” obavezno određivanje mjere samoizolacije ili karantina.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Božidar
Gost
Božidar

Kako da ne ka ludi su bez nas i još da daju 20 eura ma da je 2 eura previše je a ne 20 eura. Ma samo treba uvesti reciprocitet i točka.

Bosanac
Gost
Bosanac

Bolje vam je da ukinete te mjere i spasite od sezone sto se spasiti može jer ovako meni ne pada na pamet da radim neke testove pa i ne otišao na more ove godine.

Pravnik
Gost
Pravnik

Seam vas bilo!Italiju i Španiju ste stavili na zelenu listu,a Srbija nije mogla na žutu,nego na crvenu!

Ironman
Gost
Ironman

Ne puštajte ni sa testom.Nije mjerodavan ni originalni .

Mimi
Gost
Mimi

Ulazi se bez ikakvih problema u CG sa Elise testom, koji u Banja Luci košta 48 km, a ako više članova porodice radi testiranje je jeftinije

Nadica
Gost
Nadica

Bravo DRPS. To je kao da nema testa. A iz Srbije se ne može ući, pa da je cijela VMA nekoga pregledala. Zastiđa!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ne zezaj.
makedonija ne priznaje te testove iz srbije jer ih je moguće kupiti, falsifikate.

Boro
Gost
Boro

Iz italije mogu doći bez testa a iz Trebinja mi treba test. Uzas

Oda
Gost
Oda

Ovo je ponavljanje velike greske. Testovi se falisfikuju u regionu. Nema priznavnja testova osim nasih na granici! Kad cemo konacno nauciti lekciju da neponavljamo iste greske stalno. Nema prelaza sa l.k nego samo sa pasosem i jasnim podacima odakle neko dolazei. Inace i za BiH treba biti do daljnjeg zatvoreno, jer su samo malo bolji od Srbije.

Budva
Gost
Budva

Da je sreće da imamo dobrar kadar da vodi turizam. Radili bi na granici džabe test na koronu za goste koji ostaju 7 do 10 dana.
Puno bi bilo gostiju. Ovako naš brod polako tone ???

nenad mne
Gost
nenad mne

A kako,uvijek, imamo dobre ideje, ali za druge, da ih drugi realizuju!

Božidar
Gost
Božidar

Ne tone polako u toku je pravi teški brodolom po svim pitanjima.

Send this to a friend