Društvo

Iz PzP-a apeluju: Što hitnije da riješimo problem paraglajding klubova

Iz Pokreta za promjene Budva, obratili su se predsjedniku Opštine Budva Marku Batu Careviću u vezi problema sa kojim se suočavaju paraglajding klubovi.

Oni su se poslali dopis kako bi upoznali Marka Bata Carevića sa informacijama vezanim za problem koji imaju paraglajding klubovi koji djeluju na teritoriji Opštine Budva, odnosno uzletište sa Brajića i sletište Bečićka plaža.

“Svi smo svjedoci posljednjih godina ogromnog rizika i tragičnih posljedica koji su prouzrokovani nestručnim ljudima koji su nestručni, a bave se paraglajdingom najviše u ulozi instruktora. Prema našim saznanjima od kredibilnog izvora na toj parceli dolaze paraglajderi i rade bez kontrole, bez odgovarajućih licenci, pri čemu dovode u opasnost ljudske živote uglavnom turiste. Treba napomenuti činjenicu da se preko ovog sporta ubiraju značajna materijalna sredstva, a Opština nema nikakav uvid u način rada i kvalitet usluge kao ni u dnevni promet”, saopštili su iz PzP-a.

Nikola Vučićević je naglasio da se  kroz konkretan primjer uzima u obzir to da se po jednom skoku naplaćuje 65,00 eura, a imajući u vidu da se na dnevnom nivou izvede šest do sedam skokova preko jednog paraglajdera, što iznosi od 455,00 eura ukupno ako na to dodaju da tu cifru prihoduje 12 paraglajdera, onda na dnevnom nivou dolazimo do sume od 5,460,00 eura, a na mjesečnom nivou čak do 163,800,00 eura.

“Dolazimo do zaključka da na sezonskom nivou od pet mjeseci imamo cifru od oko 819,000,00 eura. Mišljenja smo da bi ovaj ekstremni sport morali staviti pod okriljem zakona, odnosno Opština da preuzme upravljanje nad tim sportom, kako bi se zaštitili ljudski životi, a na taj način bi zaštitili uredno registrovane klubove koji imaju sve dozvole od agencije za djelatnost kojom se bave”, kazao je Vučićević.

On je rekao da je ovo ekstreman sport koji je i vrlo opasan.

“U posljednjih 10 godina bilo je pet do šest smrtnih ishoda, a često je dolazilo i do fizičkog sukoba između paraglajdista. Apelujemo na Vas kao prvog čovjeka Opštine Budva da što hitnije pristupimo riješavanju ovog problema, s obzirom da smo na pragu nove ljetnje sezone, pa bi na taj način smanjili rizik od eventualno novih tragičnih slučaja.”, zaključili su iz Pzp-a.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Regulacija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Regulacija
Gost
Regulacija

Neka se osiguravaju privatno, a ne da leže o našem trošku.

Send this to a friend