Društvo

Iz tri razloga: Šundić pokrenuo proceduru za smjenu Mićunovića

Mićunović

Vršilac dužnosti generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore RTCG Božidar Šundić pokrenuo je proceduru za razrješenje Vladana Mićunovića s pozicije direktora Televizije Crne Gore.

U Namjeri o razrješenju Mićunovića su navedena tri razloga, koja se odnose na ugovor o poslovnoj saradnji Javnog servisa sa NVO Centar za građansko obrazovanje CGO, neusvajanje Programsko-produkcionog plana (PPP) Televizije Crne Gore TVCG za 2018. godinu, te na propuste prilikom iznošenja podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj Gori, prensi portal rtcg.me.

U obrazloženju koje se odnosi na sporni ugovor s CGO, navodi se da je koncipiran suprotno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore i kao takav, kako se ističe, “u dijelu prava i obaveza dovodi u pitanje nezavisnost RTCG – programsku i nezavisnost novinara”.

“Neposredan i konkretan spoljni uticaj Ugovorom se ostvaruje prethodno sugerisanim i pisano odobrenim temama, izborom gostiju, kontrolom konačnih priloga prije njihovog emitovanja”,ističe se u obrazloženju, uz ocjenu da su tako dovedeni u pitanje elementi osnove profesionalnog i objektivnog novinarstva, uredničke nezavisnosti, kao i principi institucionalne autonomije RTCG-a.

U Namjeri o razrješenju se pojašnjava da je Mićunović, neusvajanjem Programsko-produkcionog plana, kao direktor TVCG, svojim “nesavjesnim i nepravilnim radom” pričinio veću štetu RTCG.

“Na sjednici Savjeta RTCG, koja je održana 27. decembra 2017. godine, na dnevnom redu je bilo Razmatranje propusta prilikom iznošenja podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj Gori. Po pitanju iznošenja netačnih podataka…, izjavili ste da preuzimate odgovornost za netačnu interpretaciju podataka”, piše u Namjeri o razrješenju Mićunovića.

Mićunović je za direktora TVCG izabran u junu 2017. godine. Prethodno je na posljednjoj sjednici Savjeta RTCG smijenjena Andrijana Kadija s pozicije generalne direktorice Javnog servisa, a za VD je izabran Božidar Šundić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend