Društvo

Najljepša učionica se nalazi u beranskom selu: Učiteljica Milica i njeni đaci za primjer cijeloj državi

Iza fasade seoske škole ”Vladislav-Rajko Korać” u Štitarima nadomak Berana krije se najljepša učionica u Crnoj Gori. Zidove ove oronule učionice krase zajedničke fotografije đaka i učiteljice, mnoge diplome i priznanja, poneka matematička jednačina i pravopisna pravila, ali i mnoge druge zanimljivosti. Ovu čaroliju stvorila je sama učiteljica Milica Labović iz Berana.

Ova mlada učiteljica svakog dana putuje preko 30 kilometara zbog svojih 13 đaka. To joj, ističe ona za naš portal, ne predstavlja problem.

“Uživam dok putujem do posla i dok se vraćam prirodnim ljepotama sela.. To je stvarno odmor za dušu”, kaže Milica.

Osim što se trudi da im prenese znanje, jako vodi računa o tome i da im boravak u školi napravi što ugodnijim, tako da djeca ni u čemu ne zaostaju za svojim vršnjacima iz gradskih škola.

Mi, pak, mislimo, da im oni mogu “pozavidjeti” na ovakvom carstvu.

Sve ovo Milica je sama osmislila i napravila kod kuće, a onda sa svojim “Pčelicama”, kako ih ona zove, uredila učionicu.

“Kad već radim na selu, gdje su djeca lišena svega i svačega, trudim se da bar dobiju najkvalitetniju moguću nastavu sa svim savremenim metodama i sredstvima rada, tako da ne zaostaju ni za onim školama koje su na baš visokom nivou što se toga tiče. A kao moj poklon njima i oazu mira im poklanjam svu moguću pažnju, rad, trud i učionicu koja je ukrašena sa mnogo ljubavi, detalja, motiva, naših fotografija, radova, diploma, godišnjih doba i svega zanimljivog”, priča Milica za CdM.

Da zaista uživa u svom poslu, govori i to što se ova mlada učiteljica trudi da svojim đacima i svaki praznik učini posebnim.

U svom domu Milica pravi čestitke i diplome koje im potom uručuje da poklone svojim najbližim za te bitne datume.

“Sve pripremam kod kuće – i plakate i prezentacije i čestitke… Ode dosta vremena, ali ja stvarno uživam u tome tako da mi nije problem”, priča ona.

Za učiteljicu Milicu i njene “Pčelice” znaju svi u beranskom kraju. Ona ih vodi na sve manifestacije i događaje koje organizuju Opština Berana i Centar za kulturu, a u sopstvenoj režiji svake godine organizuju priredbu za Novu godinu, Osmi mart i Dan škole.

Pored planiranih, “Pčelice” su uključene u dramsko-recitatorsku i plesnu sekciju.

“U dramsko- recitatorksoj sekciji osvojili smo nagradu za najbolju mušku ulogu na 2. opštinskoj smotri dramskog stvaralaštva, a sada se pripremamo za plesni nastup 3.juna u Centru za kulturu u Beranama”, dodaje Milica.

Svojim đacima, za ove priredbe, Milica sama šije kostime.

Iako je škola na selu, ima izuzetno kvalitetne uslove za rad.

“Dobila sam od Opštine veliki profesionalni sintisajzer, tako da djeca imaju priliku da uče pjesme i note kroz odsviranu muziku. Imamo i muzički stub, dobili smo lap top, škola posjeduje projektor. Dakle ispunjeni su svi uslovi za kvalitetan rad. Samo volje i truda sa moje strane, i motivacije i upornosti sa njihove, i rezultati ne izostaju”, uvjerena je ova mlada učiteljica.

Nažalost, ističe Milica, broj učenika svake godine je manji.

“Nadam se da će biti đaka, jer bih voljela da ostanem da radim u ovoj školi”, kaže ona.

A mi vjerujemo da će , kada vide ovu “čarobnu učionicu”, djeca ipak odabrati da ostanu u svom rodnom mjestu.

Send this to a friend