Društvo

Jahta šeika Al Nahijana plovila Bokom Kotorskom

Superjahta Yas koja pripada emiru Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Hamdanu bin Zajednu bin Sultanu Al Nahijanu, boravila je protekla dva dana na mulu V marine Porto Montenegro u Tivtu, javlja portal Boka News.

Foto: Boka news

Odatle je danas ovaj 141-metarski brod isplovio na vožnju Bokom Kotorskom.

Osim što je jedan od najvećih jahti koje su ovog ljeta posjetile Porto Montenegro, Yas je karakteristična i zbog svog nesvakidašnjeg dizajna, ali i originalnog porijekla.

Foto: Boka news
Foto: Boka news

Naime, ovaj sada ultraluksuzni brod za uživanje koji vije zastavu Kajmanskih Ostrva, život je počeo daleke 1981. godine kao ratni brod – raketna fregata Piet Hein Ratne mormnarice Holandije.

Holanđani su ovu fregatu od 3.500 tona deplasmana klase Kortenaer 1998. godine prodali Ratnoj mornarici UAE u kojoj je ona služila pod imenom Al Emirat, da bi 2005. godine fregatu kupio emir UAE i predao je ADMS brodogradilištu u Abu Dabiju koje je stari ratni brod rekonstruisalo u jednu od najluksuznijih i najvećih privatnih jahti na svijetu.

U svom novom obliku i pod novim imenom Yas, ovaj brod se na more vratio 2015. godine od kada Yas drži šestu poziciju na listi najvećih jahti na svijetu.

Šeik Al Nahijan

Zahvaljujući obliku trupa ratnog broda i snažnom pogonu, Yas ima za superjahte neuobičajeno visoku maksimalnu brzinu od čak 26 čvorova, a njeno vrlo neoubičajeno oblikovano nadgrađe jedna je od najvećih struktura na svijetu napravljenih od kompozitnih materijala.

Ova jahta može primiti do 60 gostiju koji uživaju u maksimalnom luksuzu, a na raposlaganju im je helikopter i niz manjih plovila, jedrilica, glisera, skutera i drugih i sredstava za zabavu na vodi.

21 Komentara na "Jahta šeika Al Nahijana plovila Bokom Kotorskom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend