Društvo

Jakšić Stojanović: Ministarstvo podnijelo 28 krivičnih prijava zbog lažnih diploma

Anđela Jakšić Stojanović/ Foto: Screenprint TVCG

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je od početka godine podnijelo 14 krivičnih prijava zbog lažnih diploma kada je riječ o oblasti visokog obrazovanja, od toga je 11 sa javnih ustanova, tri sa privatnih i 14 kada je riječ o obrazovnim ustanovama srednjeg obrazovanja, kazala je u emisiji “Link” ministarka Anđela Jakšić Stojanović . Komentarišući loše rezultate PISA testiranja, kazala je da možemo ići naprijed tek kada svi shvatimo da imamo dio krivice.

Jakšić Stojanović naglasila je da postoji razlika između falsifikovanih i kupljenih diploma.

“Ministarstvo je od početka godine podnijelo 14 krivičnih prijava kada je riječ o oblasti visokog obrazovanja, od toga je 11 sa javnih ustanova, 3 sa privatnih i 14 ada je riječ o obrazovnim ustanovama srednjeg obrazovanja”, kazala je ministarka u emisiji Radija Crne Gore.

Veći problem su, prema njenim riječima, kupljene diplome.

Kaže da tu Ministarstvo prosvjete tu ne može samo da uradi mnogo, već je tu potrebna pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova.

Konsultovati škole koje su dobro prošle na testiranju

Jakšić Stojanović je kazala da će prihvatiti poziv za saslušanje u Skupštini i pohvalila tu praksu.

„Da budemo iskreni, da je bilo više ovakvih saslušanja od 2006. godina, rezultati PISA testiranja bi nam bili bolji“, kazala je ministarka.

Ističe da su naši učenici tradicionalno loši.

„Što znači da se naš obrazovni sistem godinama suočava sa problemima, da nikad nijesmo ozbiljno analizirali te rezultate i da mi nijesmo uradili ništa da bi rezultati bili bolji“, kazala je Jakšić Stojanović.

Istakla je da u Crnoj Gori imamo šest škola koje su postigli mnogo bolje rezultate od tih 500.

„Onog trenutka kad svi shvatimo da imamo dio krivice kada je riječ o obrazovanju, možemo ići naprijed. Imaju krivicu i nastavnici, i roditelji, i ministarstvo i učenici, svi smo pogriješili“, kazala je ona.

Za nju je podatak da je šest škola uradilo dobro PISA testiranje svijetla tačka i da treba vidjeti šta se u tim školama radi, što druge škole ne primjenjuju.

„Nekada je rješenje bliže nego što mislimo“, kazala je Jakšić Stojanović.

Prema njenim riječima treba analizirati nastavne planove i programe, rezultate eksterne mature, kriterijume ocjenjivanja…

“Mi imamo osam odsto luča, a samo jedan odsto najboljih na PISA testianju. Ne može biti da su rezultati na eksternoj maturi tako loši, a imamo toliko lučonoša”, izjavila je ministarka.

Smatra da treba čuti relevantna mišljenja i vidjeti prakse razvijenih zemalja.

Novca za opremu bilo, ali je trebalo raditi

Kazala je da je za opremu koja će olakšati i unaprijediti kvalitet nastave bilo novca u budžetu, ali da je trebalo raditi na tenderima, što je njen tim uspio za 30 dana.

„Svaka škola će imati barem jednu računarsku salu, a u 2024. godini nabavićemo i novu opremu“, objasnila je ministarka.

Riješen je i gorući problem prevoza učenika koji su se vozili u nebezbjednim kombijima.

„Potpisali smo ugovor vrijedan 1,2 miliona eura, tako da 19 malih autobusa i sedam kombija stiže do početka marta i time završavamo preko pola potreba kada je riječ o prevozu. Nadam se da ćemo do kraja 2004. godine staviti tačku na taj problem“, kazala je ona.

 

20

avatar
1000
15
5
0
 
15
dperoCRNOGORKA KOTORSuzanaProfoMilena
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dpero
Gost
dpero

Kupovanje i falsifikovanje diploma to je masovna pojava u CG i niko nistane prvjerava jer su to partijskivojnici!!!??’

Suzana
Gost
Suzana

Ni ovi sto imaju diplome ne znaju nista! Pod br. 1 samo djeci zadaju kontrolne i love ih da ne znaju, umjesto da ih uce.

Profo
Gost
Profo

Nazalost i sramotu propadanje obrazovnog sistema ce se nastaviti, ova ministarka se bavi populizmom.
Imacemo neke suplje projekte koji ce dobrobit donjeti pojedincima, nastavnici i ucenici od istih nece imati nikakve koristi.

Mara
Gost
Mara

Veliko bravo za ministarku, hoćemo provjeru diploma uprave vrtića (direktorice, sindikalke…) u Nikšiću, da dodjemo do kupljenih diploma iz Novog Sada, Gnjilana, Kosova… Ne smijemo da dozvolimo da sa kupljenom diplomom sprovode teror po vrtiću. Hoćemo pravdu!

vesko nk
Gost
vesko nk

Zbog 28 Anđela.U bilo koju opštinu na primorje imaš 100 najmanje većinom kupljenih.Anđela u pravosuđu se gomila kadar lažnih sudija tužioca sekretara ma svega.E ali Ustavni sud donio presudu da prava diploma stečena na samostalnoj ustanovi nije ista kao stečena na univerzitetu.Pravničke (anal)fabete prave razliku u objektu studiranja i ako je stečena diploma po starom Šuvarovom sistemu.Pazi ovo bubalice sa… Više »

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Ni ja ga nemogu viđet.

svizajedno
Gost
svizajedno

Tražite od Vlade, ministarstava ,svih državnih službi, Opstina i svih javnih i državnih preduzeca da Vam dostave spisak svih zaposlenih sa podacima o diplomama …. !

Hey
Gost
Hey

Tražimo i tvoju!

vasko
Gost
vasko

Podjimo od svog dvorista!
Kad toliko larmas, nesto mora da ima tu, pa daj uploaduj da vidimo tvoju!

Mrki
Gost
Mrki

Zasto ne napraviti softver na kojem mozemo anonimno prijaviti potencijalne kupce laznih diploma, pa provjeravajte!?

Milena
Gost
Milena

A sto anonimno. Stisni petlju pa se potpisi. Dosta nam je anonimusa sa svih strana.

cogito
Gost
cogito

uvesti informatiku od 3-9. osnovne!

Hey
Gost
Hey

U svakoj vladi se nađe po jedan ministar-cirkusant

Jovo
Gost
Jovo

A najjače je svaki dan se pojavljuje, priča o navodnim lažnim diplomama, a onda kaže kako ona nije nadležna! Miči se!

Veso
Gost
Veso

Ova opet????? Za šta ovo pretenduje, đe se ovo lakta pa svaki dan iskače pred kamere i fotoaparate! Ovo nije realno za jednog ministra, narod počeo da se sprda! Daj bre interesuje nas od čega ćemo živjeti, oće li biti da se jede da ne krepavamo, vrlo me više boli briga za vaše špijunaže, moja familija živi od mrtve penzije,sram… Više »

Predsjedk
Gost
Predsjedk

Hoce li neko Ljajov plagijat kontrolisati?

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Neka počnu od skupštine i Vlade, pričalo se da ih ima.

rakita
Gost
rakita

Ljudi shvatite da hitno treba preispitati diplome svih poslanika, ministara i direktora javnih ustanova i to će dati veliki efekat da se stane sa ovom kriminalnom praksom

Atos
Gost
Atos

Da je ne 14, da je 1 400 malo je, ima ih 14.000

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Sprdate li se vi, 14!!!!!! A ima ih preko 20.000…..

Send this to a friend