Društvo

Japanski pasoš najmoćniji, a crnogorski…

Japan je zauzeo prvo mjesto na listi “najmoćnijih pasoša”, čime je potisnuo Singapur. Crna Gora je 43. na listi sa 123 zemlje u koje je moguće putovati bez viza. Ovo su podaci firme “Henli end partners” (Henley & Partners). Ta firma rangira pasoše po tome koliko zemalja nosioci pasoša mogu da posete bez vize.

Državljani Japana mogu da bez viza putuju u 189 od 218 država, od nedavno i u Uzbekistan, dok državljani Singapura i Njemačke mogu da posjete 188, te su njihovi pasoši na drugom mjestu, prenio je danas portal traveller.com.au.

Istraživanje ukazuje na rast mogućnosti za putovanje bez viza u zemlje Azije, zahvaljujući sporazumima potpisanim ove godine.

Na trećem mjestu su Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španija i Švedska čiji državljani mogu da bez viza posete 187 država.

Nosioci pasoša Češke mogu da putuju u 182 države, državljani Mađarske i Slovenije u 180.

Državljani Srbije mogu da putuju bez viza u 130 zemalja, čime je Srbija, kako je navedeno, napredovala za jedno mjesto i sada je 36.

Hrvatska je na 16. mjestu s mogućnosti putovanja bez viza u 169 zemalja, Makedonija na 41. mjestu sa 125,a, a Bosna i Hercegovina je 47. s mogućnošću putovanja bez vita u 118 država.

U izvještaju je navedeno da su Ujedinjeni Arapski Emirati najbrže napredovali i da se na novoj listi nalaze na 23. mjestu, što je napredak za 38 mjesta od 2008. godine.

Među najlošije rangiranim su Avganistan i Irak, pošto nosiocima njihovih pasoša vize nisu potrebne za putoanje u svega 30 država, a građanima Sirije i Somalije za 32 države.

Među državama koje su u prvom tromjesječju 2018. za najviše mjesta napredovale na listi su Gruzija (ulazak bez viza moguć u 111 zemalja), Ukrajina (128), Kina (70 zemalja) i Indonezija (71 država).U izvještaju piše i da Kinezi putuju sve češće i da u velikoj mjeri pomažu ekonomiju zemalja koje posjećuju, te sve više država nastoji da im olakša dolazak u posjetu.

5 Komentara na "Japanski pasoš najmoćniji, a crnogorski…"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend