Društvo Raonić tvrdi da je jeftinije

Javni servis novogodišnji program snima u BiH: Loše planiranje ”preselilo” RTCG u Vogošću

Zgrada Javnog servisa, Foto: RTCG

Novogodišnji program Javnog servisa za doček 2023. godine prvi put u istoriji te kuće snimaće se van naše države, u Opštini Vogošća u Bosni i Hercegovini, piše Pobjeda.

Ovo je za Pobjedu potvrdio prvi čovjek te medijske kuće Boris Raonić. Kazao je da je razlog za to što su troškovi u toj zemlji mnogo niži od onih koje bi platili da su program snimali u Crnoj Gori.

“Snimamo u Sarajevu, jer je jeftinije nego u Crnoj Gori i to skoro tri puta. Iznos je ispod onog koji je predviđen finansijskim planom”, naveo je Raonić za Pobjedu.

Finansijskim planom za ovu godinu je predviđeno da se za novogodišnji program utroši 110.000 eura.

Bez odgovora

Generalni direktor Javnog servisa nije precizirao koja je cifra u pitanju, ali kako Pobjeda nezvanično saznaje, ranije je za stvaranje ovog programa bilo potrebno izdvojiti oko 30.000 eura, a sada ta cifra iznosi okvirno 13.000 eura.

Tom mediju rečeno je da toliko košta kompletna produkcija, kamere, režija, montaža, rasvjeta, šminka…

Pobjeda nije uspjela da dobije zvanične odgovore na pitanja kako bi javnost informisali o tome kako je zamišljen ovogodišnji program, koliko će dana trajati snimanje, zbog čega se program nije snimao u jednom od studija RTCG… Prema informacijama, prethodna snimanja su trajala desetak dana.

Direktorica TVCG Marija Tomašević nije željela da odgovori na pitanja. Kratko je kazala da nema vremena, te da nema komentar.

Izvori Pobjede navode da je u pitanju loše planiran budžet i program, te da je pitanje kako je izbor pao na studio u Sarajevu i da li je raspisan tender za tu uslugu.

Novogodišnji program za doček 2022. godine sniman je u Bandićima, a tehničku podršku je pružio „Filmski studio Dragutinović“. TVCG je za led zid koji je neophodan da bi se snimila ova vrsta programa plaćala oko 10.000 eura, scenografija je koštala blizu 5.000 eura, a najmanje tri do četiri hiljade išlo je na honorare pjevačima i glumcima koji su učestvovali u novogodišnjem programu ranijih godina. Snimanje je trajalo desetak dana.

Kazali su da ove godine nijesu mogli da snimaju u njihovom studiju jer su prostor iznajmili novoj crnogorskoj televiziji „ETV“.

Niko od onih zvaničnika nije želio da objasni zbog čega se van države snima program kuće koja godišnje dobija 16 miliona iz budžeta.

Nove okolnosti

Jedan od sagovornika je kazao da Javni servis ne treba da štedi pare, već da u sopstvenoj produkciji snimi program, pa ako uštedi novac, tim bolje. Kazao je da, kao dugogodišnji učesnik u radu ove kuće, misli da nije normalno da uz ljudske i kadrovske resurse koje imaju u Crnoj Gori, to traže u bilo kojoj državi u regionu.

“Javni servis nije komercijalna televizija pa da traži povoljne ponude za snimanje, već da treba da upotrijebi ono što ima na raspolaganju”, smatra on. I ranije je bio slučaj da se u studiju TVCG snima novogodišnji program i da to rade zaposleni u Javnom servisu, s izuzetkom tehnike koju su morali da iznajme jer je nijesu posjedovali.

Tvrdi da sada, nakon digitalizacije, studio može da se razmjesti za nekoliko sati i da se napravi scenografija za novi program.

“Pitanje je za šta se štede pare kad imaju obavezu da snime novogišnji program u sopstvenoj produkciji”, kaže sagovornik Pobjede.

Studio od 600 kvadrata nije podoban

Javni servis je završio proces digitalizacije vrijedan 17 miliona eura što ga izdvaja od svih u regionu. Postavili smo pitanje zašto je, pored studija od 600 metara kvadratnih kojim raspolaže RTCG, donijeta odluka da se program snima u drugoj zemlji.

Jedan od razloga, kako je Pobjedi kazao drugi sagovornik, je loše planiranje. Uprkos digitalizaciji, novogodišnji program ne može da se snimi u TVCG jer bi u tom slučaju morali da ugase emisije u „prime time“ terminu, snimanje Jutarnjeg programa, emisije „Dnevna soba“ i još neke koje se snimaju u tom studiju.

Rješenja za scenografiju i kombinovanje studija, te planiranje snimanja u RTCG nijesu našli. Dodatni problem je i Mundijal koji traje do 18. decembra, pa bi se zakasnilo, jer se i te emisije emituju iz istih studija.

“Da bi zaposleni namontirali sve i postavili scenografiju treba im vremena, a morate uzeti u obzir da se snimanje Svjetskog prvenstva u fudbalu završava tek 18. decembra. Ne možete da očekujete da toliki posao rade tako kasno jer ko će tada da dođe i da snima”, kazao je sagovornik.

U Crnoj Gori osim Dragutinovića slične usluge pružaju i „PG sound“ i ,,M sound“, ali da je cijena povoljnija ako se pođe u BiH.

“Ni u Beogradu nemate snimanje ove vrste programa u studiju RTS-a već se ide u studio na Košutnjaku. Morate imati posebnu izolaciju, konstrukciju za kačenje rasvjetnih tijela, deset kamera… Da je angažovana tehnička podrška koja će doći u TVCG cifra bi bila veća nego da se iskoristi produkcija iz studija Vogošće “, naveo je izvor Pobjede.

Na kraju se postavlja pitanje po kojim cijenama se iznajmljuje tehnička i produkcijska podrška kad nam je jeftinije da idemo da programe snimamo u državama u regionu i kako to da se za 10 dana snimanja u inostranstvu plaća 13.000 eura.

31

avatar
1000
24
7
0
 
25
ChunkCrnogoracGradjaniPodgoricaRealno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Chunk
Gost
Chunk

Ra0nikije Axios!! Bolje da kupi “pinkovo narodno veselje” i “kursadžije” i to pušti za novu!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nekada je Jugoslovenski festival narodne muzike odrzavan u Vogoscu mora da se je Boris cuo za to!

Gradjani
Gost
Gradjani

Ja bih i Jutarnji program emitovao sa Vogosce. Pa da voditelji kazu Dobro jutro Crna Goro pozdravljamo vas iz Vogosce!

Podgorica
Gost
Podgorica

Najbolje da je ugasite program vam je ispod svakog nivoa.

Realno
Gost
Realno

Najviše bi ušteđeli da ga ne snime. Ionako to niko ne bi znao 😅

Ništa to
Gost
Ništa to

Nema veze đe se snima, samo neka bude tužno i dosadno, kao uvijek.

Gastos
Gost
Gastos

Dzaba snimaju, vecina onih koji cekaju Novu godinu uz TV ce da gledaju Grand/Pink.

Marks
Gost
Marks

Za bolje i nijesu

marius
Gost
marius

Niste nam objasnili zasto su bile one smetnje posle rukometne utakmice CRNA GORA – Francuska, kad su nase lavice osvojile bronzanu medalju, kad nije reporter moga da nam prenese impresije nasih lavica , posle utakmice, kao i one smetnje sa dodjele medalja nasim rukometasicama. Samo su bile smetnje kad je bila ta dodjela, za ostale uh nije bilo. Slucajnost ??????

Levis
Gost
Levis

Ovo zvuči nestvarno.Javni servis CG snima novogodišnji program u BIH.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Smjesna je ova bivsa vlast. Nikad se nece vratiti dok god zele da prijave epcg sto ne poskupi struju ili sto telovizija hoce da ustedi

neli tomasevic
Gost
neli tomasevic

Neka snimaju đe oće,ionako to niko ne gleda.

prijatelj
Gost
prijatelj

Što čini novo rukovodstvo Javnog servisa. Koga mi građanke i građani plaćamo👎 Bolji su bili oni prošli. RTCG je sa Božom Šundićem bila bolja 👍

Režija
Gost
Režija

Mora da snimaju kod Faruka iz ” Lud,zbunjen ,normalan”.

Nikola
Gost
Nikola

Snimaju li i Dnevnik u BG,pošto tako izgleda?

Duka
Gost
Duka

Možda će im taman bit jeftinije 😂

Darko
Gost
Darko

Najbolja uprava ikada!!! Zadovoljstvo je gledati javni servis. Narvno da će snimati tamo gdje im je najpovoljnije.

Ajde de
Gost
Ajde de

Neka Borise. Znamo sve.

Caka
Gost
Caka

Hahahahahahahah

Levis
Gost
Levis

Kako i m je povoljnije .Trebaju 15 dana da plate boravak desetinama ljudi u hotelu,zakup studija,a ovde imaju svoj.

Tajfun
Gost
Tajfun

Tesko gradjanima Crne Gore sa ovakvim Javnim servisom,a ne moze ni biti bolji kakav mu je direktor.

Kole
Gost
Kole

E ranije je bilo. Nadje se neki restoran besplatno jer njemu ide reklama, 3 kamere, snimi se za dan. Inace svake godine je ocajan na RTCG. Ide muzika, sve isti pjevaci, bude dosadno, nema nidje u pozadini jelke ili nakita da se vidi da je novogodisnji program.

Lupa
Gost
Lupa

Jeftiniji su svi prozvodi koje uvozimo, pa ipak kupujem crnogorske prozvođače da podržim domaću privredu! Ovim i crnogorski studiji i ljudstvo ostaju bez novca

Komani
Gost
Komani

Program za doček, čini mi se 2005. je sniman uživo, naravno u zgradi RTCG. Kad je “prenapučen” program snima se uživo. Očemu oni pričaju.

Drimozebolje
Gost
Drimozebolje

Tamo se ne zna ko plaća, ali pije grupa Raonikijevog poltrona koji amonijum njegove ,, ugovore,, .

Lucia
Gost
Lucia

Koliko će koštati boravak i dnevnice zapošljenih RTCG-a koji budu 10 dana u BiH?

Daria
Gost
Daria

Nije mi jasno zašto se zlonamjerna Pobjeda toliko sjekira dje ce se snimati novogodišnji program. Sigurno su našli najbolje rješenje koje su imali, Inace nikad nijesmo imali bolji javni servis nego sada. Sve cestitke za njih.

Tajfun
Gost
Tajfun

Blago onom ciji je stepen inteligencije isti kao broj cipela.

Darko
Gost
Darko

Tajfun kod tebe je očigledno pravo cudo, sto hodaš i trepćeš u isto vrijeme.

Fractal
Gost
Fractal

Sagovornik vam rekao da RTCG ne treba da stedi pare??
E pa kad bude dava iz sopstevog dzepa onda neka ne stedi.. a ovo su pare svih gradjana i svaka cast menadzmentu sto vodi racuna o svakom centu svojih gradjana

Cikotic
Gost
Cikotic

Bravo. To je dobra uprava

Send this to a friend