Društvo

Jevrejska zajednica Crne Gore zvanično postala članica Evropskog jevrejskog kongresa

Generalna skupština EJK-a je 27. oktobra 2020,  jednoglasno primila Jevrejsku zajednicu Crne Gore u svoje punopravno članstvo.

“Čast nam je da budemo članica EJK-a, jevrejske organizacije koja je na čelu borbe protiv antisemitizma, čuvanja sječanja na Holokaust (Šoa), njegovanja jevrejske tradicije, oživljavanja jevrejskih zajednica i institucija, jačanja jevrejstva širom Evrope. Odlučno vođstvo i posvećenost jevrejskim zajednicama prijeka je potreba u ovom izuzetno teškom periodu. Nadamo se da će naša Zajednica doprinijeti opštem prosperitetu svih Jevreja“, poručeno je iz JZCG.

Takođe, Dr Viatcheslav Moshe Kantor, jevrejski lider, filantrop i biznismen,  ponovo je izabran za predsjednika Evropskog jevrejskog kongresa od strane Generalne skupštine.

U januaru 2019. Kantor je organizovao Peti svjetski forum o Holokaustu, koji je održan u Memorijalnom centru Jad Vašem, povodom 75. godišnjice oslobođenja logora smrti Aušvic, uz slogan “Sjećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma”. Svjetskom forumu u Izraelu prisustvao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i više od četrdeset predsjednika, premijera i predstavnika kraljevskih porodica iz čitavog svieta.

Na Generalnoj skupštini, lideri 42 evropske jevrejske zajednice su se obavezali da će promovisati primjenu IHRA definicije antisemitizma na nacionalnom nivou. Takođe, radiće se i na usvajanju Radne definicije antisemitizma u zemljama gdje to još nije urađeno. Jevrejka zajednica Crne Gore je pokrenula inicajativu za usvajanje ove definicije u našoj zemlji.

Evropski jevrejski kongres (EJK) osnovan je 1986.

Send this to a friend