Društvo

Jezički komitet nije podržao Vikipediju na crnogorskom jeziku

slobodanjovanovic.jpg
Slobodan Jovanović

Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije (LangCom) dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocjenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda.

Ovu informaciju, u intervjuu Pobjedi saopštio je publicista Slobodan Jovanović, koji je dio tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”.

“Mi to doživljavamo kao diskriminaciju”, naglasio je on.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu neprijatnu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promijeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.

“Mi smo ne samo krajem 2017. dobili jezički standard ISO 639-2, već i početkom ove godine ISO 639-3, što crnogorski jezik potpuno definiše kao zaseban jezik. Utoliko je neprimjerenije što nijesmo dobili vikipediju kad se zna da se u dva navrata podnosio zahtjev za dobijanje Vikipedije na crnogorskom jeziku koji su odbijeni pod obrazloženjem da crnogorski jezik nije standardizovan. Odgovor koji dobijamo na naše pominjanje te činjenice je da je Vikipedija u međuvremenu pooštrila uslove za dobijanje vikipedije zbog velikog broja zahtjeva, te da su oni sve varijante jezika, koje po njima potiču od jednog osnovnog jezika, izuzeli od prava na vikipediju. Pribjegava se i argumentima da je Vikipedija slobodna vikipedija, dostupna svim zainteresovanima, te da mi, Crnogorci, imamo slobodan pristup svim postojećim vikipedijama (četiri), koje, prema njihovom mišljenju mi “razumijemo””, naglasio je on..

Na pitanje jesu li se obratili osnivaču Vikipedije Jovanović je odgovorio da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana sa državnim institucijama, smatrali su da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

“Uostalom, javna je tajna da države iz okruženja ulažu ogromne resurse u vikipedije na njihovim jezicima, čineći to na razne načine. Pošto naša test Vikipedija ima tri administratora, od kojih sam ja jedan, nas trojica ne raspolažemo potrebnim resursima da se jedan takav pritisak na osnivača napravi. Napisao sam pismo za osnivača Vikipedije, i na crnogorskom i na engleskom, sa apsolutno ubjedljivom argumentacijom da smo po više osnova uskraćeni na slobodan i ravnopravan pristup Vikipediji, da smo potpuno nepravedno uskraćeni u odnosu na ostale tri jezičke grupe da, pod istim uslovima, ostvarimo pravo na vikipediju na svom jeziku, da se Vikipedija zloupotrebljava prema crnogorskom narodu iznošenjem neistina i u političke svrhe, potkrijepivši to brojnim primjerima. U toj argumentaciji sam koristio sve one standarde koje je Vikipedija postavila kao osnov svog djelovanja”, kazao je Jovanović.

On se sastao sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i prezentovao mu sve ovo.

“Obavili smo temeljit razgovor u kojem smo se saglasili da je princip da se obratimo direktno osnivaču Vikipedije najbolji, te da ćemo imati podršku u tim aktivnostima. Dobio sam od gdin Bogdanovića punu podršku za sve što sam mu prezentirao. Poslao sam Ministarstvu pisma i na crnogorskom i na engleskom namijenjena osnivaču Vikipedije, kako bi samo Ministarstvo moglo sprovesti dalje aktivnosti unutar Vlade. Čekam odgovor i eventualno poziv za pojašnjenje nejasnoća, ukoliko ih ima u onome što sam prezentirao. Očekujem poziv ministra Bogdanovića ili bilo koga koga Vlada smatra da treba da se pozabavi ovim pitanjima”, zaključioje Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kkkk
Gost
kkkk

Ko sa zdravom pamecu vjeruje u ista sto pise u Wikipediji??? Kredibilitet sadrzaja Wikipedije je ravna nuli i ne koristi se nikada u naucnim istrazivanjima kao ozbiljni izvor informacija.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ja. To je za mene Sveto pismo.

Pravnik
Gost
Pravnik

Pa ako je “razumljiv” za četiri naroda, zašto postoje 3 Vikipedije – srpska, bosanska i hrvatska? Ako mogu ova 3 jezika, koja su slična, zašto ne može crnogorski?

Živorad
Gost
Živorad

zato što u regionu ima više roma, Egipćana i aškalija nego vas

CiNick
Gost
CiNick

Samo ako se uračunaju oni koji se pišu kao Srbi.

Danko
Gost
Danko

A ipak vas sve ” deremo “!!! Pa kako ste zivi vi ljudi, kako nijeste crkli od zavisti do sad to je cudo jedno!!!

murko
Gost
murko

A da im odnese Prvi Faraon po dzak brasna i par litara ulja? To uvek pali. Promenice misljenje. Toliki posao uradjen na prestiznom osijeckom univerzitetu i sada Adnan u suzama da zavrsi, a rekao mi jos 2 slova smislio.

Zzzz
Gost
Zzzz

Lako je onome čiji je obraz crn kao đon, ali je kuku i Lele onima oko njega.

Hipi
Gost
Hipi

Nevezano šta priča, u redu je da nosi dugu kosu, i ja sam je nekada nosio, ali nije u redu da je ne pere, nego je savija u rep. Takvim likovima ništa ne vjerujem.

Danko
Gost
Danko

Samo lagano! Fasisti su mislili i da ce potkupljivanje Nju Jorka vjecno trajat pa nije!!! I ovu bitku protiv zla cemo dobit, samo polako!

Prc CG
Gost
Prc CG

Crnogorski jezik i nacija, niti su postojali niti postoje za 50%. stanovnistva CG,i sto će te sada….samo na silu možete dok ste na vlasti da nam to namecete a poslije vas sve te vaše inicijative padaju u vodu kao sramno članstvo u NATO….

Isplati_se_plju
Gost
Isplati_se_plju

Ma srbijanski administratori u wikimediji opstruiraju evo 10 godina. Ocigledno im treba da mijenjaju istoriju zbog politickih ciljeva. (Tehnicki i organizaciono, imat CG wiki nije nikakav problem)

Jednog dana
Gost
Jednog dana

Kad će se ovi okupatori ostaviti te nacističke ideologije i puštiti Crnogorce da baštine svoj jezik i kulturu?

Lingvista@
Gost

I jeste nepravda,evo…kako se na crnogorski kaže dobar dan (ko pogodi pobednik je nagradne igre).
Ma nemaju ovi pojma..bre.

CiNick
Gost
CiNick

Ako baš oćeš, u CG češći je pozdrav DOBRI (ti, vi) DAN. “Dobar dan” je uvozna novotarija.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Šteta ! Abnormalnu, perverznu i krajnje amoralnu isprepletenost crnogosrtva sa srpstvom treba presjeći ako treba i nakrajnje radikalan način. Jer : Bolje je i užasan kraj no užaš bez kraja. Ja imam rješenje : 1. SPC treba priznati CPC i sve crkve i manstire koje SPC drži po AVNOJ-evskoj CG predati u vlasništvo CPC-a 2. Svi Srbi koji žive u… Više »

pariz
Gost
pariz

Treba biti uporan

Zvuk koji dolaz
Gost
Zvuk koji dolaz

Sad ce tajna sluzba da zakuva pod izgovorom PATRIOTIZAM tako sto ce da nadju jedno sto kila tnt neke mape municiju puske i pistolje i slike od ovog ili onog zivi bili pa vidjeli cim zagusti u drzavi kuvar ima recept za kolace zivi bili pa vidjeli

Skyfall
Gost
Skyfall

Bozic dva badnjaka

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako su uzvrćeli domaći “srbi”. Uzmite presing, da vam kakva alergija ne iskoči od Crnogorskog jezika. Najtužnije od svega je što većina od njih zna istinu o jeziku, ali to piše zbog sitnih interesa. i uvijek bez ijednog argumenta. Jadni da jadniji ne mogu bit, ne čitaju što o Crnogorskom jeziku pišu Srbi a kamoli Crnogorci.

Pantelija
Gost
Pantelija

Stara i nedokazana budaletino, uče te stručnjaci da su riječi crnogorski, srpski, turski… pridjevi i kao takvi se pišu malim slovom! Ali u tu tvoju tikvu ništa ne ulazi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pantelija, bez nervoze. To što si napisao piše se malim slovom. Ali drvosloženice kao: Crnogorski jezik, Mojkovačka bitka, Dragačevski sabor… pišu se velikim. A najveća budala naportalu si ti sa 5-6 nickova. Za tebe smo davno viđeli da si u stranci aktivan, pa ti je ovo srbovanje posao.

Pantelija
Gost
Pantelija

Evo sad i “drvosloženice”? Izumio si novu riječ, pored novog “hercegovačkog jezika”!
Dvosloženice su nešto potpuno suprotno od ovoga što ti pišeš.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pantelija, prekomplikovano je ovo za tebe. Činjenica je da se prije 150 godina u Crnoj Gori i Hercegovini govorilo gotovo isto a da se u Srbiji i Hrvatskoj govorilo drgačije. Onda su Srbi promijenili srpski da bude kao crnogorski. To je suština ali si ti glup pa to ne možeš da shvatiš.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A ja sam brav, jadan, zar ne vidiš

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ahahahahahaha, nepismeni Dukljo se uznemirio, čuj ovo, drvosloženice. Brka imena i pridjeve, a drži govor o jeziku. O tempora, o mores…

Boka je Srbija
Gost
Boka je Srbija

@ Pantelija

On bi se prije ugrizao socijalnim zubima za trulu staračku ruku no što bi propustio da ostavi neku glupost, pardon…. komentar. Mislim da biologija čini svoje. I ono malo mozga što je nekoć imao se sasušilo i iz’lapljelo.

Boka je Srbija
Gost
Boka je Srbija

@ Stara Podgorica

I ti si Srbin, samo što si zaboravio. Ali doći ćeš pameti i to uskoro.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Boka nikad nije bila Srbija, da ti odgovorim. Đed mi je bio na Mojkovcu. Ni on ni baba nikad u životu Srbe i srpstvo nijesu pomenuli. I ti si do 199-e bio Crnogorac, no te ufati onaj Fatićev virus. Ne brini, puštiće te. Samo čitaj.

Pantelija
Gost
Pantelija

Više bi ti pristajao nick Stari papagaj.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A tebi bilo dobro da pročitaš knjigu koju je 1922 napisao Pantelija Jovović, srpski novinar. Piše o zvjestvima srpskih žandara u Crnoj Gori. I domaćim izdajnicima koji su kao i ti napadali svoju Crnu Goru.

Pantelija
Gost
Pantelija

On je to pisao, za pare! Nije sigurno ni da je taj “novinar” bio u Crnoj Gori ili je slušao izjave provjerenih ljudi! Paradoks je da je samo on pisao o navodnim hiljadama, mrtvih, zapaljenih, prognanih, uhapšenih. Kad se sve to sabere, ispada da nije živog uveta ostalo u Crnoj Gori!

Thor
Gost
Thor

Nas jezik su do polovine 19-og vijeka a od ranog 5-og Rimski, kasnije Italijanski, Germanski/Austrijski, Tracanski, Dacanski klerici nazivali Ilirskim jezikom. Do 1872-ge godine na prostorima nekadasnje Jugoslavije stampala se novina “Danica Ilirska”. U Vatikanskim spisima i arhivama stoji da su nas narod zvali “Hrvatima koji sebe zovu Srbima po Boginji Serboni” i “Srbima koji sebe nazivaju Hrvatima”. To su… Više »

Send this to a friend