Društvo

Joanikije: Crnogorska vlast radi za interese Velike Albanije

Episkop budimljansko-nikkšićki Joanikije kazao je da je Vladin Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu, na Kosovu i Metohiji srpske svetinje bile uzete i prepisane na Veliku Albaniju.

“Ovdje hoće da im ovo prođe na bilo koji način. Čak i ne mora da im uspije, ali je za njih važno da naprave jedan presedan da bi Šiptari na Kosovu i Metohiji, Hašim Tači i Haradinaj, po istom modelu uzeli sve srpske svetinje i prepisali ih na Veliku Albaniju. O tome se radi, draga braćo i sestre, jer zajedno rade, vidimo to lijepo“, rekao je Vladika Joanikije tokom jučerašnje Arhijerejske liturgije koju je sa sveštenstvom i vjernim narodom služio u crkvi Svete Trojice u selu Police kod Berana.

Dodao je da je spreman da za ove riječi odgovara svuda i na svakome mjestu.

“I ako nijesam u pravu, hoću da odgovaram za ove moje riječi“, poručio je on.

Vladika Joanikije je podsjetio da smo kao narod Božji čuvali vjeru i u vremenima mira i u vremenima rata.

“I u teškim vremenima ropstva pod Turcima održali smo našu vjeru i naše svetinje. Iako su mnoge svetinje rušene, kao ova što je nekada rušena, one su opet vaskrsavale jer se mi njih nikada nijesmo odrekli. Tako i u ovo naše vrijeme imamo grdno iskušenje sa našim vlastima koje hoće da otmu od Crkve ono što je Božje. Hoće ono što je Bogu posvećeno da prepišu na državu. A onaj ko ti uzima hram, ko ti uzima crkvenu zemlju, crkveno imanje, ono što je Bogu posvećeno, taj vrši najgrublji napad na vjeru, najgrublji, najopasniji napad na zavjete predaka, na našu čast i na naš obraz“, objasnio je on.

Ovo što se događa sada, naglasio je Episkop budimljansko-nikšićki, nije samo otimačina hramova i crkvenih zdanja i imanja, nego je – udar na pravoslavlje.

“Onaj ko hoće da ti uzme hram, on hoće da te ponizi i da te učini robom u tvojoj zemlji, u tvojoj državi za koju su naši preci krv prolijevali. Ne možemo to dozvoliti nikome. Nije hram moja prćija, niti je bilo koga drugoga, nego je Božje i crkveno vlasništvo. To što je Božje, ne smije biti ljudsko. Naši preci, kada su gradili hramove, nijesu ih posvećivali nijednoj državi, nijednoj vlasti, nijednom režimu, nego su ih posvećivali Bogu“, naglasio je on.

Vladika je rekao da je “naša vjera sveta i čista, besprekorna i svijetla, puna istine, pravde i ljubavi, dobrote i milosti i požrtvovanja”.

“Nije naša vjera ni politika niti bilo koja ideologija, niti bilo koje učenje ovoga svijeta, nego je naša vjera živi život, živa vjera, živa istina, živa pravda. I zato je tako sveta, i zato je tako ljubimo. I zato smo joj toliko odani“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki.

67

avatar
1000
24
43
0
 
54
NDPera KojotPravi građaninSekileMarkoni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

E nismo dosli da se vredjamo Jone

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Nepoštena ti je priča, pope. Kakve veze ovo ima sa nekakvom velikom i malom albanijom, sa nekakvim haradinajem i kosovom ? Želiš da potpališ narod koji je došao na svetac u crkvu. Nije to što radiš ni ljudski ni hrišćanski. Umislio si da si njihov pastir ili čoban a oni tvoje ovce za šišanje. Poništili smo prevarantsku rabotu pašića i… Više »

ND
Gost
ND

Previše se sveštena lica miješaju u svjetovne poslove. Kada je Srbija u pitanju,aršini su suprotni.

Tanja
Gost
Tanja

Crkve su crkveni poslovi. Nego je vama zinula vrsnica na onu zemlju Mitropolije u Buljarici, kad bi mogli kako da to dokučite i rasprodate.

Markoni
Gost
Markoni

Od kad je to zemlja Mitropolije? Od kad jw to krstionica na ostrvu cvijeca? Sto budalis tu…vama da kazu iz spc da se mora skocit sa mosta svi bi skocili..eh,da je srece!! Manje bi glupih bilo u CG

Klasika 🎩
Gost
Klasika 🎩

A ti i Risto za interese Male srbije.

Vuko Kicov
Gost
Vuko Kicov

Svaka ti je sveta Sveti oce…Davno bi mi posrnuli da nije bilo CRKVE i u Boga vjere…

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Sveti, taman koliko Sveto.

Risto miritelj
Gost
Risto miritelj

NEKA, DŽO, NE POTPALJUJ! DŽO JE JOANIKIJE, TAKO GA MI U NAŠOJ CRKVI ZOVEMO OD MILJA. KAD SE MALO OPUSTIMO NAKON BROJANJA PARA.

Svjefol
Gost
Svjefol

Boze, budalaste li si cinovnike odabrao da ti sluze. Valjda si se sazalio, znajuci kolike su neznalice i pokvarenjaci, ali nije Ti to dobro radi firme. Pocece ljudi da izbjegavaju Tvoje kancelarije.

Cuca G Kljuca
Gost
Cuca G Kljuca

Bogomi kako vidim po zastava ovdje je odavno velika Albanija

C G
Gost
C G

Sa ovakvima ne raspravljati: samo primijeniti zakon! Ni obraza, ni stida ni srama nemaju.

Cuca G Kljuca
Gost
Cuca G Kljuca

To je to sto je problem.Zakona ovdje nema.Wikipedija Engleske koja je sastavljena od Istoricara s Cembridga pise ko je Duklja Zeta i cije su drzave jos kazu da je Raska bila u sastav Duklje,nase stado slusa Serba,Mirasa,Novaka,Cerovica itd…Suda nema u SVIJETU koi moze dat narodu po geograskom imenu naciju..Pa i Amerika je Amerika a tamo zive Englesi i oni su… Više »

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Sta je pisac zelio da kaze.

ND
Gost
ND

Wikipedia je sporan izvor,nauka je egzaktna. I zbog toga ovako površno tumačenje istorije. Američka nacija je fakat,kao i Kanadska i Australijska. Porijeklom jesu Englezi,prvi stanovnici,ali je razvoj nacije širok proces! Tako je i na Balkanu.

Sekile
Gost
Sekile

Ps naravno da je Raska bila u sastav Duklje kad je Bodin osvoji,Bugari ga proglasilj za cara sa sjedisterm u Prizrenu.Zato kralj Nikolla pjeva “onamo namo da viđu Prizrer ,ta to je moje tamo cu poc,mojega cara tamo jje nekada bio dvor…”

brkoo
Gost
brkoo

Kako istina boli

Joanikije-light
Gost
Joanikije-light

kako ih kida Albanije, kad ih spomene neko, odmah im srpski geni ustitraju.

Branko
Gost
Branko

Biće da je Milo kriv i za gubitak Kosova.

Realno
Gost
Realno

Pope pun si mrznje.

Maškare
Gost
Maškare

Još jedan komedijaš! Ju-hu! Kako je?!

FENIKS
Gost
FENIKS

treba zadržat postojeće stanje okupacije crnogorskih crkvi od strane spc

Mrgud
Gost
Mrgud

Filareta mitraljesca u prve redove,naravno iz pozadine Kačavenda,a pionirski odred Pahomije i u odbranu. Došla voda do poda pa se pomamili.

Send this to a friend