Društvo

Jugoslavije više neće biti na beogradskim ulicama: Adio Zagreb, Ljubljana, Sarajevo…

Foto: BBC

Najavljena promjena imena ulica u Beogradu koje nose nazive po „geografskim pojmovima iz republika bivše Jugoslavije” izazvala je burne reakcije u Srbiji i regionu.

„Red je da pokažemo poštovanje prema onima koji poštuju naš grad i našu zemlju, a ne da budemo mazohisti i da imamo imena ulica koja su iz sredina gdje se zatire sve što podsjeća na srpstvo”, rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za Večernje novosti.

Međutim, imena nekih od tih ulica starija su od bivše države – mnoge ulice nazvane prema balkanskim toponimima nose to ime još od kraja 19. vijeka.

„Sada, posle 130 godina, ti nazivi se mijenjaju, što je znak zatvaranja, paranoje, samoizolacije i isključivanja iz sopstvene geografije i istorije”, ocjenjuje za BBC na srpskom istoričarka Dubravka Stojanović.

Koliko su stari nazivi pojedinih ulica?

„Prvo zvanično imenovanje ulica u Beogradu sprovedeno je 1893. godine”, objašnjava Stojanović, autorka knjige o beogradskim ulicama „Kaldrma i asfalt. Evropeizacija i urbanizacija Beograda 1885-1914″.

Ona dodaje da je „na samom kraju 19. vijeka, 80 od 200 popisanih ulica nosilo imena prema balkanskim toponimima, dok je jedino ulica Rige od Fere dobila ime po strancu”.

Prije toga, ulice su nosile tradicionalna imena, prema izgledu i zanatima – Široka, Uska, Abadžijska, Kujundžijska, Kazandžijska…

Stojanović kaže da je zvaničnim imenovanjem ulica „napravljena mapa našeg mentalnog prostora”.

„Imena beogradskih ulica označavala su granice istorijske, srednjovekovne ili pak buduće srpske države.

„U uši građana postepeno su ulazila imena krajeva i mjesta koje oni nisu poznavali, ali koji su preko imena ulica postajali naši (Krajinska, Dubrovačka, , Sarajevska, Krušedolska, Fruškogorska, Prizrenska ulica)”, piše istoričarka u „Kaldrmi i asfaltu”.

Foto: BBC

„Mogli ste to da čitate na razne načine: i kao mapu Velike Srbije, i kao ideju Jugoslavije, ali je sigurno da je imalo veliki obrazovni značaj i odražavalo širinu koju grad s velikima ambicijama kakav je bio Beograd treba da ima” ocjenjuje Stojanović.

Najavljujući promjenu naziva, među kojima su Porečka, Splitska i Ljubljanska, Vesić je rekao da „nije normalno” da Beograd ima Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu, „po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu”.

Dodao je da to treba da bude „pitanje reciprociteta”.

Stojanović smatra da se radi o učvršćivanju novog talasa nacionalizma u Srbiji, koji predstavlja pokušaj vlasti da skrene pažnju javnosti od gorućih problema.

„Zato je najbolje pod još jednom oprati istorijom, podići strasti i nacionalni ponos, udariti simboličnu šamarčinu svima koji su nas poprijeko pogledali”.

Ona podsjeća na primjer Zadarske ulice, koja je ove godine promijenila naziv u Dobrice Ćosića.

Stanovnici Zadarske tada nisu bili presrećni zbog promjene, pa su objavili otvoreno pismo navodeći da je ta ulica ušla u baštinu Beograda pod imenom koje bi trebalo i da zadrži.

Iako su oni predložili da se po Ćosiću nazove neka druga ulica, ona je ipak kraju preimenovana.

Istu sudbinu je imala i nekadašnja Travnička ulica, koja je nazvana po istoričaru Miloradu Ekmečiću.

„Kad nemate šta drugo da date građanima, dajte im nacionalizma, pa izbacite Zadarsku ulicu, čime ste svoje građane oštetili svođenjem na lokalne horizonte, zatvarajući ih u mentalni gulag”, kaže Stojanović.

Od početka raspada Jugoslavije, mnoge ulice u bivšim republikama promijenile su nazive.

To je slučaj i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, na čijoj su teritoriji vođeni krvavi odužani sukobi.

„HDZ je kao ključna vladajuća stranka u Hrvatskoj, po izričitoj Tuđmanovoj želji, promijenio praktično sva imena ulica koja su imala ikakve veze s Jugoslavijom ili baštinom ljevice”, objašnjava istoričar Dragan Markovina iz Mostara za BBC na srpskom.

On podsjeća da je to naupadljivije u Splitu i dijelu Mostara koji je je bio pod kontrolom Tuđmanove Hrvatske demokratske zajednice.

„Tu doslovno nijedna ulica tog profila nije zadržala ime”, navodi Markovina.

U Mostaru su bez ulice ostali hrvatski pjesnik i političar Vladimir Nazor, kao i daleki preteča socijalnih revolucija, vođa Hrvatsko-slovenačke bune Matija Gubec (1548-1583).

U Splitu je, dodaje, promijenjeno preko 150 naziva ulica.

Njegov zagrebački kolega Tvrtko Jakovina podsjeća da je „Hrvatska očistila nazive ulica koji su imali veze sa balkanskim toponimima i Titovom Jugoslavijom, kojih i tako nije imala mnogo”.

„Srbija sprovodi nešto slično onome što je Hrvatska već sprovela, odbacujući i odbijajući istorijske veze, što je korak koji će nas samo učiniti još udaljenijim, ali tako već dugo živimo”, kaže istoričar.

On dodaje da je zajednički imenilac za sve te slučajeve „provincijalizacija, koja pokazuje da svi živimo vrlo slično”.

„Istorija počinje od aktuelne vlasti, a sve što je bilo ranije se briše”.

Markovina kaže da je za njega „od definitivnog raskida s jugoslavenskim nasljeđem, puno bitnije što se, u nesvjesnom priznanju poraza nacionalističkog projekta, ulice oduzimaju čitavom nizu sredina koje su od strane tih ljudi smatrani srpskima”.

On ocjenjuje da naprednjaci ovim odlukama „dokazuju da im se sve u životu vrti oko ideologije krvi i tla, a ništa oko duhovnih i kulturnih vrijednosti”.

„Izbrisati Sarajevo i Mostar iz srpske kulture mogu samo oni koji ništa iz te kulture ne mogu smisliti”, zaključuje Markovina.

Šta promjena naziva ulice znači za džep građana?

Prema novim propisima, promjena adrese iz lične karte zbog promjene naziva ulice ili kućnog broja za građane je besplatna.

Po Zakon o prebivalištu i boravištu građana, više se ne smatra da se adresa mijenja sve dok se bukvalno ne preselite na novu adresu.

Sve dok živite u istom stanu, nema potrebe da vadite novu saobraćajnu dozvolu ili pasoš, kao ni da podnosite zahtjev za prijavu prebivališta, navodi se na sajtu MUP-a.

Međutim, u slučaju promjene naziva ulice, potrebno je da MUP-u dostavite dokaz da ste vlasnik stana ili da živite na određenoj adresi, kako bi nadležni elektronski promijenili podatke u bazi koja je povezana sa vašom ličnom kartom i drugim dokumentima.

Koliko su stari nazivi pojedinih ulica?

„Prvo zvanično imenovanje ulica u Beogradu sprovedeno je 1893. godine”, objašnjava Stojanović, inače autorka „Kaldrma i asfalt – Urbanizacija i evropeizacija Beograda 1885-1914″.

Ona dodaje da je „na samom kraju 19. vijeka, 80 od 200 popisanih ulica nosilo imena prema balkanskim toponimima, dok je jedino ulica Rige od Fere dobila ime po strancu”.

Prije toga, ulice su nosile imena prema izgledu i zanatima – Široka, Uska, Abadžijska, Kujundžijska, Kazandžijska…

Kaže da je zvaničnim imenovanjem ulica „napravljena mapa mentalnog prostora”.

„Imena beogradskih ulica označavala su granice istorijske, srednjovjekovne ili pak buduće srpske države”, piše istoričarka u „Kaldrmi i asfaltu”.

„U uši građana postepeno su ulazila imena krajeva i mjesta koje oni nisu poznavali, ali koji su preko imena ulica postajali naši (Krajinska, Dubrovačka, Sarajevska, Krušedolska, Fruškogorska, Prizrenska ulica)”.

„Mogli ste to da čitate na razne načine: i kao mapu Velike Srbije, i kao ideju Jugoslavije, ali je sigurno da je imalo veliki obrazovni značaj i odražavalo širinu koju grad s velikima ambicijama kakav je bio Beograd treba da ima”, ocjenjuje Stojanović.

Šta kažu na društvenim mrežama?

Mišljenja su podijeljena.

Pojedini korisnici Tvitera, baš kao i Stojanović, preimenovanje vide kao skretanje pažnje sa aktuelnih problema.

„Promjena naziva ulica je dimna zavjesa za gradnju u sred Košutnjaka, za bahate kupovine rejndž rovera, zidanja po Fruškoj gori…”, smatra korisnik @bircuz.

Bivši ministar kulture Ivan Tasovac podsjetio je da je od 2000. godine više od 9.000 ulica promijenilo nazive, čime je izazvao oprečne reakcije.

„Nemojte, Ivane, unaprijed da pravdate neopravdive nasilničke poteze, stvarno. Ovoga puta, kao i mnogo puta do sada, promjene nemaju smisla. Uopšte”, napisao je @baneraicevic.

„Zašto nemaju smisla? Šta će u Kotežu Hrvatska ulica”, ističe @joe__bgd.

Neki su bili izričito protiv.

Evropski gradovi i promena naziva ulica

Neki od gradova koji su ulice i trgove nazvali po Beogradu su Skoplje, Podgorica, Beč, češki gradovi Prag i Ušće na Labi, Bratislava i Košice u Slovačkoj, nemački Minhen i Marsberg, italijanski Udin, belgijski Brisel i Gent, holandski gradić Ejselstajn u blizini Utrehta i ruski gradovi Sankt-Peterburg, Novokuznjeck i Dnjepropetrovsk.

Dok neki gradovi u Evropi žive u miru sa svojom prošlošću, u drugima promjena naziva ulica izaziva jednako burne reakcije kao i u Srbiji.

U nekadašnjem istočnom Berlinu, decenijama nakon pada Berlinskog zida mnoge ulice i dalje nose svoja stara imena, piše BIRN.

Međutim, kada je Madridu Trg generala Franka 2016. godine promijenio ime u Trg Margaret Tačer, tabla je više puta oštećena, a lijevi aktivisti isticali su da gradski trg ne može da nosi naziv prema ženi konzervativnog opredjeljenja.

Trg do danas nosi isti naziv.

U Srbiji, inicijativu da ulica, plato ili trg ponesu nečije ime mogu da podnesu pojedinci, udruženja, grupa građana ili opština.

Prijedlog mora da sadrži kraću biografiju, ukoliko se podnosi zahtev da ulica naziv dobije po nekoj osobi, obrazloženje predloga, kao i odakle i dokle bi se ulica pod tim imenom prostirala.

Komisija potom razmatra prijedlog i, ako je saglasna, prosljeđuje ga Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ako je i mišljenje ministarstva pozitivno, prijedlog dolazi u skupštinu grada, a konačnu odluku donose odbornici.

118

avatar
1000
56
62
0
 
103
broj 1Broj 1neneahahahahhapogani jezik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blaki
Gost
Blaki

Hvala vam što mi nijeste objavili komentar.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Америчка штампа усхићено је писала о читавом низу манифестација које су приређиване током јуна 1918. године, а посебну пажњу је посветила ономе што се догодило у чувеном њујоршком хотелу „Валдорф Асторија”, када се поводом Дана Косова окупило 3.000 елитних званица.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Роберт Лансинг и изјавио: „Једног дана када се историја овог рата буде писала, њено најславније поглавље зваће се Србија.”

Milo
Gost
Milo

Beograd bi bio niko i nista da nije bilo JUGOSLAVIJE,cijela JUGA ga je gradila.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Da da… Istorija Beograda pocinje od tad. 🙂🙂

Broj 1
Gost
Broj 1

Beograd je vrhunac razvoja u svakom smislu doživio u sfrj

papiric
Gost
papiric

pa i nije bas tako

pogani jezik
Gost
pogani jezik

Ako ga je cela Juga gradila kao sta kazes ko je tvoju zemlju obnavaljao od zemljotresa?!

broj 1
Gost
broj 1

cijela juga

mujo džeger
Gost
mujo džeger

rusija i njemačka su u dilu vrijednom na hiljade meleardi dolara, milja gore milja dole rujama ništa neznači, a đe putko povuče flomasterom na karti tu je granica, tako i ulice đe ja bila danas sjurta je nema, vrijeme liječi sve pa i rane najgore, nije džabe vučić svako jutro na telefonu malo s putkom malo s merkelovom, malo crtaju… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Vodeći hrvatski istoričar, dr Tvrtko Jakovina priznao da su Srbi 1918. spasili Hrvate i da Hrvatska nije ušla u prvu Jugoslaviju da danas ne bi postojala. Jakovina kaže da je 1915. Srbima bilo ponuđeno da uzmu Slavoniju, BiH, Liku i deo Dalmacije i stvore srpsku državu. Istra i drugi deo Dalmacije bio je obećan Italiji. Ono malo Hrvatske, tzv. regija… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Teritorija je dobijena raspadom carstva kao rezultat pobede u ratu, a da je Srbija REALIZOVALA zaposedanje granica odredjenih primirjem i da nikad nije ušla u savez s gubitnicima iz Austrougarske, kojem su se čudili političari na Versajskoj konferenciji, Srbija bi se u tom slučaju prostirala od Velike Kladuše do Djevdjelije i od Subotice do Šibenika. Žorž Klemanso bio je istaknuti… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Rekao bih da ste brzo zaboravili šta je Italija učinila za Srbe 1915. Mogli ste zaboraviti i tog Hrvata i vašu delegaciju nepostojeće države.”

Eto tako. Gospodin Niti je bio pronicljiv.

Vasojevic
Gost
Vasojevic

Mislim da je na Cetinju ul.Vuka Karadzica preimenovana u Islandsku!

Montenegro
Gost
Montenegro

Brišite imena crnogorskih ulica: Zorkina, Nikšićka, bokeljska itd jer nijeste, čast pojedincima da šetate tim ulicama.

Njegos
Gost
Njegos

Ostavi se Bokelja I Boke, ne izjednacavaj nas sa primitivnim crnogoranima

ahahahahha
Gost
ahahahahha

Da pitamo Niksicane sta kazu o tome?

Virus
Gost
Virus

Večernji list je zbog ove teme napravio analizu promjene imena ulica u Hrvatskoj. 100 puta gore. Inače, Hrvati su srušili 2 000 spomenika iz NOB-a, mogli bi malo i o tome napisati

Shone81
Gost
Shone81

Autor prvo da rascisti sam sa sobom da li je velikosrpski nacionalizam i sovinizam imati te nazive ulica, ili ih brisati.

A Tvrtko Jakovina da rascisti zasto Zagreb moze, a Beograd ne moze da menja nazive ulica, i zasto je sada ovde to neprihvatljivo a tada je tamo to bilo ok.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

….razliciti arsini. Vazda bilo.

Broj 1
Gost
Broj 1

Ispravka preko 60 posto ko ne vjeruje ima na jutjub prilog gorana milića za jutel

Broj 1
Gost
Broj 1

Srajevo je imalo manje od 40 posto srba a preko 65 posto sarajevskih trgova i ulica nazvano po događajima iz srpske istorije i srpskim ličnostima

eu kolonija
Gost
eu kolonija

sarajevo su srbi oslobađali tri puta. od turaka, austrougara I ustaša. valjda su zaslužili da imaju ulice mada u današnjem sarajevu su protjerani srbi I kao narod ali I sa naziva ulica. to pokazuje da nisu dovoljno preventivno djelovali kada je trebalo već se igrali demokratije

Broj 1
Gost
Broj 1

Hahaha

broj 1
Gost
broj 1

pa vi ni beograd niste oslobodili od njemaca nego rusi a kamoli sarajevo da ste oslobodili

broj 1
Gost
broj 1

mogu slobodno ukloniti i prizrensku

JoKso
Gost
JoKso

Neka te,

eu kolonija
Gost
eu kolonija

shizofrena matrica se može iščitati I u ovome tekstu. pa tako spisatelj ovoga pamfleta kaže da su ove ulice imenovane kao odraz velikosrpske politike a danas ukidanje njihovih naziva znači ponovno uzdizanje srpskog nacionalizma. odlučite se jeli to bio srpski nacionalizam prije a kada su imenovali ove ulice ili je to srpski nacionalizam sada kada povlače te nazive

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Srpski fašizam je univerzalan i svevremenski. Juče, danas, sjutra…

Nenad
Gost
Nenad

Pa jedino u su u beogradu ostala sva imena ulica sarajevska zagrebacka cetinjska marsala tita , lole robara, save kovacevica, 1 majska itd..svi ostali su manje vise ukinuli..
Moja ulica u pg je bila edvarda kardelja davno ukinuta itd..tako da ajmo mi malo nase ulice da vidimo pustite bg..to je njihova stvar..a dje nam je nemanjina obala..

mula jusuf
Gost
mula jusuf

lijep grad i dosta dobrih ljudi. uništiše ih povampireni miloševićevi đaci

Broj 1
Gost
Broj 1

Sami su krivi

Komsija
Gost
Komsija

Tako i treba,ne nego ce da zadrze hrvatska i crnogorska imena.Svaka cast Goranu Vesicu

Miro
Gost
Miro

Jedna od najljepsih ulica u Podgorici je Beogradska. Nego, da pitam – ostaje li ime Skadarske ulice. Posto ova budala pominje reciprocitet, nije mi poznato da u Skadru postoji Beogradska. Kako ce vam se zvat Skadarlija? A palata Albanija?

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Palata Albanija će biti palata Prizren, a Skadarlija će biti Ćićevačka ulica.

Komsija
Gost
Komsija

Miro i to se mijenja,Skadarska i palata Albanija idu u proslost.Nije mi jasno sto se susjedi Srbije bune i sto im smeta promjena naziva?
Neka nazovu ulice Vojislava Seselja,Ratka Mladica,Radovana Karadzica,Aca Vucica,sto je nekog briga sto rade.

Anoniman
Gost
Anoniman

Meni je sve jedno kako će se koja ulica u beogradu zvati nemam nikakve koristi od toga

Sloboda
Gost
Sloboda

Polako mijenjaćemo i mi imena imamo dosta važnih Crnogoraca bez imena ulica,Karađorđeviće,Garašanine,Beograđane i Carice Milice ćemo vam vratit.

Katun
Gost
Katun

A dje ćeš te krvnike Crne Gore postavit?

Jelena TV
Gost
Jelena TV

Konačno! Svi drugi su već davno izbacili sve što ima veze sa srpstvom.Ovo je damo reakcija na akciju.

jovan
Gost
jovan

Nijesu svi. Izbačili su pametni Slovenci, Hrvati, Albanci… jedino još mi držimo imena nekakvih karađorđevića, carice milice, beogradske… i ostalihc za CG nebitnih pojmova i ličnosti.

freeMNE
Gost
freeMNE

Beograd je nekada bio centar kulture,obrazovanja,nauke…epitet slobode i slobodnih ljudi u svakom smislu te riječi.
Zahvalan tome mu je upravo kosmopolitski karakter.Šteta je što doživljava ovakvu sudbinu…

Fahro
Gost
Fahro

Slazem se sa vama totalno. Danas je smeciste svega toga sto ste nabrojali, nazalost. Mislim da im niti najveci dusmani ovo nebi pozeljeli sta se sada desava. Najgore od svega, ovo narod i podrzava. Nije ni cudo sto im pored ostalih akademska elita emigrira.

Broj 1
Gost
Broj 1

Od tog beograda nije ostalo ništa

milovan
Gost
milovan

ali u tom istom beogradu i dalje imate palatu albanije i jugoslovensko dramsko pozoriste. nazalost idu i oni provincijalizmom i primitivizmom ostalih jugo republika.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Svideo mi se komentar o mnogobrojnim poznatim ličnostima i da se mogu menjati imena na svakih nekoliko godina. Slažem se da svaka država treba da bude uređena po meri svojih građana. Mnogi objekti su srušeni da bi se napravile druge, savremene građevine. Ostali su samo oni koji su zaštićeni. Što se tiče istorije i očuvanja iste, za to postoje muzeji… Više »

Trol
Gost
Trol

A da ko u CG pocne brisat Beogratske, Novosadske, Valjevske, Kosovske, Cara Lazara, Karadjordja, Vuka Karadzica itd ne bi se mogli odbranit iz Beograda kako to da mi mijenjamo… Srecom (nadam se barem) smo mi blizi civilizaciji od njih

ilke
Gost
ilke

Vi morate da postujete one gradove gde ste se skolovali i lecili besplatno, one gradove gde ste uzeli dobro placena radna mesta, kuce i stanove.

Novljanin
Gost
Novljanin

Postovati je jedno ali vidi se na sta ti ciljas pa nema smisla odgovarati. Narod se doji nacionalizmom, mrznjom. Gluperde se pale

Oluja20
Gost
Oluja20

Tom logikom u Beogradu glavne ulice treba da se zovu Bečka, Berlinska, Čikaška, Dizeldorfska, Švedska itd, jer ste svojim migracijama i četništvom čitav svijet o jadu zabavili.

TG-PG
Gost
TG-PG

Ništa nam nikada nije bilo besplatno ilke. A uzeli su crnogorci i više nego što su trebali jer ste vi nesposobni.

Miro
Gost
Miro

Nista nam besolatno nije bilo. A ta mjesta ste im davali vi. Pod uslovom da su jos veci Srbi od vas

Nenad
Gost
Nenad

A sto ti Vuk Karadzic smeta..nije nas?..Mada ok nike tvoj..razumijem

Davor
Gost
Davor

Srbijanci k’o srbijanci. Vazda bi da prekrajaju istoriju. Nego, sreca, to im prolazi samo kod njihovih…..
Taman lijepo da i mi mozemo skinut beogradske, karadjordjeve i sve takve gluposti….

Mekro
Gost
Mekro

Neka brišu, ne ponovilo se!! Hrvati su jedini skupo platili “bratstvo ti ga bre i jedinstvo!!

Podgorica
Gost
Podgorica

E da su jedini… Prvo su Crnogorci platili skupu cijenu 1918 u kraljevini SHS, gdje su nestali i izgubili svoju staru državnost i ime i prezime. A šta se desilo Bošnjacima i Albancima tokom 90ih bolje da se i ne priča. Nema tog admina koji bi objavio detalje tih zločina.

Svarc
Gost
Svarc

Polako, ali sigurno Beograd gubi kosmopolitski epitet,mora toliko da diverzira da bi priznao Kosovo.

Sport plus
Gost
Sport plus

Stalno izbegavaju da promene ime uluce Vojislava Vučkovića u Beogradu na Senjaku. Pre 2 sv rata se zvala “četnilka”.
Eufemizmi da neće YU geo pojmove. Ne z am zašti ih je sramota. Dosta toga su ulunili za četništvo, mogli bi i ovim gestom da doprinesu razvoju svog ideološkog korena.

Darina
Gost
Darina

Može li ulica Slaninijade 28.

Darinatamu
Gost
Darinatamu

Neka nazovu ulice po Slaninijadama, Kobasicijadama, i raznim drugim ” jadama”

Kristina
Gost
Kristina

Ima Srbija toliko znamenitih ličnosti da bi mogli na svakih pet godina mijenjati imena ulica i ne bi opet postigli sve da ih nabroje. Stara EU država. Pozdrav.

Botova mama
Gost
Botova mama

Kristina , ima svoje ličnosti ali izgleda da je to nedovoljno, pa moraju da prisvajaju istoriju i ličnosti iz okruženja

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Kristina, koje su to znamenite ličnosti? Samo nemoj da pominješ Nikolu Teslu, Iva Andrića idruge koje ste pretvorili u srbe.

Broj 1
Gost
Broj 1

Andrić je hrvat

Ivan
Gost
Ivan

Tako je Kristina . Bravo za komentar.

Miro
Gost
Miro

Ne postuju oni svoje prave velikane. Samo klerofasiste.

Srbenda
Gost
Srbenda

Tako je izbaciti iz imena sve Sto podseca na jugoslaviju najvecu srbsku gresku

Podgorica
Gost
Podgorica

Jugoslavija od 1918 je mnogo veća crnogorska greška, nego srpska. Srbi su bili vladari. “Srbija i njena Jugoslavija”. Zato su i bili voljni da ostanu u njoj do zadnje sekunde, jedino oni Srbi. Isto ko Njemačka što nikad ne bi napustila EU, ni u najvećem ludilu, jer je smatra svojom tvorevinom i svojim vlasništvom. Isto tako i Srbija u Jugoslaviji.

Njegoš
Gost
Njegoš

Nadam se da će i sve što ima veze sa državom Crna Gora da zamijene. Vakat je! Nikad više 1918!!!

Stefan
Gost
Stefan

E viva! Do čepa!

Independista
Gost
Independista

Maknite Karađorđevu iz centra Podgorice, zastiđe za drzavu!

Rastko
Gost
Rastko

Nema tu šta da se priča. Čisti sve. Svi su očistili. Čisti i Risansku, Bokešku, Cetinjsku, Kotorsku, Hercegnovsku, Pljevaljsku, Durmitorsku, Lovćensku i Podgoričku.

PG CG
Gost
PG CG

Koga briga iskreno? Mislim šta briga mene kako će se zvati neka ulica u Beogradu? Meni to bukvalno ne predstavlja ništa u životu. Njihov grad, njihova imena. Što se mene tiče mogu i da se sprdaju sa nazivima ulica, ako im se prohtje…

nene
Gost
nene

Zasto onda komentarises ako te nije briga?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

I kod nas u Pg je svaka promijenjena koja se odnosila na staru Jugoslaviju

Podgorica
Gost
Podgorica

Jesi siguran? Provjeri malo bolje.

Žeks
Gost
Žeks

Živjela SFRJ ! Živjelo bratstvo i jedinstvo !

Izet Fazlinovic
Gost
Izet Fazlinovic

Smrt fasizmu-sloboda narodu drugovi

Mongro
Gost
Mongro

Kod ovih je vrijeme stalo poodavno!

freeman
Gost
freeman

Dalmatinska ulica, blizi centar Beograda….ako to izbrisu, stvarno nemam rijeci…

Kico
Gost
Kico

Samo pricajte protiv Srbije, reci ce da imomo kompleks od nje

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Mogu ljudi da komentarišu ali je jako ružno što neki to rade na pogrdan način.

Broj 1
Gost
Broj 1

Nemamo a i zašto bi imali

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

eto tako svako radi ono sto misli da treba …ako bog da da se i mi opametimo i maknemo karadjordja iz centra hercegovacku ulicu itd imamo svoje vazne ljude iz istorije …ili petrovac koji je do prije 100 godina vjekovima bio kastel lastva i niko nije promijeni ime budvi ulcinju baru tivtu kotoru itd …a lazna tabla u budvi je… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

И из Горско Вијенца би га макао вјероватно?

Cinjenice
Gost
Cinjenice

Glupo poredjenje… Promena naziva kojima odajes pocast i promena sadrzaja umetnickog dela nisu isto

Primorje
Gost
Primorje

Koja su komunistička imena ostala u ulicama u HR i BIH?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Evo sad nam je opet Beograd mio, svasta

Nick
Gost
Nick

Finalni udarac! Beograd od svjetskog centra, velicanstvenog, glavnog grada Jugoslavije napokon postaje sitna srbijanska kasaba zatvorena sama u sebe i svoje provincijske nazočnosti.
Žalosno!

Bokelj
Gost
Bokelj

Hahahaha kako ne sanjaj. Ne no Titograd sa deltom je Evropska metropola , a maxe tamo

BG metro
Gost
BG metro

E moj Bokelju. Ako ti je Beograd svjetska metropola malo si ti svijeta vidio. Evo naprimjer koje su to svjetski poznate znamenitosti koje Beograd ima?

PG CG
Gost
PG CG

Prokelj, vise ti imas kompleksa od PG ili Titograda,nego Podgoricani od Beograda. Sto se vrlo jasno vidi i po komentarima. Sto je na kraju i normalno, jer je PG od Herceg Novog veca 10 puta, BG od PG 6 puta. Vise je puta PG veca od HN, nego BG od PG. Sta to ima u HN? Svi bi vi mogli… Više »

Markoni
Gost
Markoni

Srbska posla

HR8
Gost
HR8

Stvaranje Sjeverne Koreje u Evropi. Samo polako i vidjecete sta svetosavska religija moze uciniti jednoj zemlji.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Kakav covek!? Ti bas mrzis.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Da ima što od Crne Gore pa udari kontru i vrati ime Titograd. Da pokažemo ovim nacionalistima šta je širina i evropejstvo.

Bernini
Gost
Bernini

Neka rade što hoće. Srušili su Jugoslaviju,pa neka promjene imena!!

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

“Srušili su” je tvrdnja koja ima veliku težinu i nije dokazana. Čini mi se da ih je bilo malo više u tom rušenju, da ih ne imenujem.

Mugambe
Gost
Mugambe

Nemoj slučajno da ostavite Nikšićku ulicy
A mene je sramota sto smo 90tih u Nk izbrisali Hrvatsku i Ljubljansku ulicu 🤔
No tada smo vikali SloboSlobodo

Eto kakvi smo

Bojan B.
Gost
Bojan B.

Pa se komšije poslije pitaju što ih niko ne voli.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Možda se Srbija ugleda na vas pa će je, kao i vas voleti. Vidim da imate velike koristi od te ljubavi.

Svađalica
Gost
Svađalica

Čovjek je srećan kad pruža i prima ljubav. A kod tebe je ljubav isto što i korist. Nema tu čovjeka.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Svađalice, postoje različite vrste ljubavi. Ljubav o kojoj Bojan govori nije preduslov za sreću.

BOSS
Gost
BOSS

Kad se nema druga posla krste se goveda

Konicki sin
Gost
Konicki sin

Ne cudi me to jer vole oni sve kao ratnih devedesetih

marko
Gost
marko

Oce li biti neka. CRNOGORSKA…

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

odlicnoi sad imamo argument da promijenimo sijaset nametnutih ulica po crnoj gori.. prvo zamijenit karadjordjevu!!!

Odmor
Gost
Odmor

Trebalo bi i mi da maknemo sve ulice koje imaju veze sa srbijo i crnom gorom i da stavimo samo montenegrinske i albanske pa da vidimo onda

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Svaka cast napokon prava stvar,brzocemo i u Crnu Goru ocistit od okupatora Partizanskih ako bog da.Jedina prava vojska koja se borila za slobodu i krst casni su vitezovi Cetnici.

Cinjenice
Gost
Cinjenice

Dobar stos

Auuuuu
Gost
Auuuuu

Crni Božo…

Zui
Gost
Zui

Dok god u Beogradu postoje Skadarska, Crnogorska, Podgorička,Mojkovačka, Njegoševa, serdara Jola i ostale prelijepe ulice koje nose crnogorske nazive,meni je tamo ka’ doma. Za odluku svaka čast, vrijeme je bilo

čitaoc
Gost
čitaoc

Skadarska… A postoji u Beogradu i Palata Albanija 🙂

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Zamolila bih gradjane da ne citaju nijedan tekst koji ne pise kako cemo kad dodje jesen, edulacina neka, kako dalje, kako kad se plate smanje i dodju kišni dani….
Ovo odvaracanje paznje svakodnevno priznacete da je dosadilo.

Svoje kljuse
Gost
Svoje kljuse

Imaš li ti kakvo rješanje ili čekaš da ti neko drugi nešto udijeli? Vlada izlazi sa nekakvim programom. Popovi sa narodnim kuhinjama. Dako ne umreš od gladi.

Cica Dr.
Gost
Cica Dr.

Srbin uvek naivan i veruje u lazno bratstvo i jedinstvo. Niko normalan ne bi napravio drzavu nakon Jasenovca, Siska, Jastrebarska itd. sa onima koji su i klali… Ali eto, Srbi su to dozvolili i platili to etnickom ciscenju u Krajini, Kosovu i delovima BiH…

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Srbi jadni, naivni. Druže Srbi su bili ustaše tokom 90ih godina. Ono što su bile ustaše tokom drugog svjetskog rata.

Čovjek
Gost
Čovjek

Država koju su Srbi napravili, Kraljevina, je i dovela do Jasenovca i ostalih klanja. Poslijeratnu Jugoslaviju nijesu pravili Srbi nego komunisti a njima nacionalizam nije bila ideologija. Možda si čuo za Bratstvo Jedinstvo. Kad su nacionalisti ponovo došli do izražaja dobili smo nove Jasenovce, samo što se oni zovu genocid u Srebrnici, opsada Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva, etničko čišćenje, progon 900,000… Više »

Send this to a friend