Društvo

Život u doba korone u domovima starih: Panike nema, ali ima straha

Ne plašimo se koronavirusa za sebe, već se bojimo za naše roditelje, bake i deke… Ljudi stariji od 60 godina su izloženiji većem riziku od razvoja težih simptoma izazvanih infekcijom koronavirusa. Zato je domovima starih u Risnu i Bijelom Polju na prvom mjestu zdravlje nekoliko stotina korisnika. Domovi su odavno zatvorili vrata za posjete, ulazak u objekte je strogo zabranjen svima osim stanarima i zaposlenima koji brinu o njihovom zdravlju, ishrani, higijeni, udobnosti, tako da su oni faktički već u nekoj vrsti karantina, tačnije u “zlatnom kavezu” u kojem imaju sve, ali ga ne smiju napuštati. Panike, za sada nema, ali ima male doze straha.

Domu starih u Risnu

JU Dom starih Grabovac je preduzeo sve mjere iz naredbi i preporuka Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, te su još od 12. marta na snazi zabrana izlaska korisnika, zabrana prijema novih korisnika, zabrana posjeta, kao i zabrana interakcije korisnika među paviljonima.

“Ukinute su sve društvene aktivnosti, radna terapija kao i novinarska, likovna i muzička sekcija. Pridržavamo se svih preporuka, čak smo na svim odjeljenjima postavili specijalizovane dezinfekcione prskalice i dezobarijere. Ulazak zaposlenih u Dom je strogo kontrolisan i podliježe posebnoj proceduri dezinfekcije”, kazao je za CdM Srđan Dragomanović, direktor JU Dom starih Grabovac.

Dio zaposlenih koji rade u administraciji, određeni su da rade od kuće, kako bi mogućnost unošenje infekcije spolja sveli na što manju moguću mjeru.

“Ograničene su i posjete ordinirajućih stručnih saradnika – sedam ljekara specijalista. Na svakom od tri paviljona odredili smo sobe za izolaciju, koje imaju zaseban ulaz-pristup, u slučaju da medicinsko osoblje primjeti bilo koji od simptoma korona virusa. Ukupan kapacitet prostora za izolaciju je 12 kreveta”, ističe Dragomanović, dodajući da je stanje redovno.

Do sada nijesu imali niti jednog korisnika sa simptomima COVID 19 niti sličnim simptomima.

“Trenutno u ustanovi boravi 275 korisnika. Do danas niko nije testiran, jer nije postojala niti jedna indikacija koja bi ukazivala na potrebu testiranja”, kazao je CdM-u Dragomanović.

Za redovan rad i ovakvo stanje, u Domu starih u Risnu imaju svu potrebnu opremu za narednih 15 dana i u procesu su nabavke dodatne opreme.

“Ukoliko se desi da infekcija uđe u našu ustanovu, biće nam potrebna pomoć države i opštine u dijelu nabavke specijaliozovane opreme (maski, kapa, kaljača, zaštitnih naočara i odjela)”, poručuje Dragomanović.

Stari se pridržavaju svih preporuka.

“Veliki dio dana provode u svojim sobama čitajući dnevnu štampu i gledajući TV. Oni, kao i svi u našoj državi, željno iščekuju prestanak opasnosti i povratak ustaljenim aktivnostima”, kazao je CdM-u Dragomanović.

Njihove kolege sa sjevera-Dom starih u Bijelom Polju, osim preporuka Ministarstva zdravlja, odlučio je u dogovoru sa epidemiologom, da preduzme i niz mjera prevencije kao što su: obezbjeđivanje prostorija za izolaciju korisnika, zabrana ulaska u Dom trećih lica, strogi nadzor isporuke robe dobavljača od strane tehničke službe Doma, pojačana dezinfekcija svih prostorija, kontaktnih i radnih površina u Domu, nošenje zaštitne opreme i niz drugih preventivnih mjera kako bi naše korisnike zaštitili od virusa.

“Stanje u domu je stabilno, korisnici se osjećaju uobičajeno, niko nema čak ni simptome prehlade. Panike, zasad, nema ali je mala doza straha prisutna s obzirom da razumiju ozbiljnost situacije i da su oni najranjivija grupa. Korisnici poštuju mjere prevencije koje se tiču higijene i socijalne distance”, kazala je CdM-u Danica Korać, portparolka Doma starih Bijelo Polje.

Trenutno u ovoj ustanovi boravi 185 korisnika.

“Niko nije testiran na koronavirus s obzirom da niko nema simptome”, ističe Korać.

Dom trenutno ima dovoljno maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju.

“Međutim, potrebno nam je još s obzirom da je sve ovo tek počelo u našoj zemlji. Ovom prilikom apelujemo na sve ljude dobre volje da nam pomognu u nabavci opreme”, poručuje Korać.

S obzirom da su donijeli odluku o zabrani grupnih aktivnosti i o socijalnoj distanci kao mjeri prevencije, korisnici su uglavnom u svojim sobama, gledaju televiziju, čitaju knjige, neki od njih prate i društvene mreže.

“Izlaze samo do trpezarije gdje smo, naravno, regulisali potrebnu i preporučenu udaljenost među njima”, kazala je CdM-u Korać.

U Crnoj Gori registrovano je 16 slučajeva obolijevanja od koronavirusa.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je pod medicinskim nadzorom više od 5.000 građana.

S.Đukanović

Send this to a friend