Društvo

Kancer u djetinjstvu ne zna za granice, ne bi trebalo da ih ima ni liječenje

Zaposleni Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece IBD Kliničkog centra Crne Gore danas su obilježili Međunarodni dan djece oboljele od raka prigodnim zdravstveno–promotivnim aktivnostima, saopštili su iz KCCG, ističići da se ove godine taj dan obilježava pod sloganom “Kancer u djetinjstvu ne zna za granice, ne bi trebalo da ih ima ni liječenje!”

<<<Od malignih bolesti u Crnoj Gori oboljelo 24 djece<<<

U Kliničkom centru naglašavaju da je zainteresovanim roditeljima osoblje dijelilo promotivne flajere, kao i savjete za rano prepoznavanje simptoma te opake bolesti kod djece, te ukazuju da se Međunarodni dan djece oboljele od raka obilježava kako bi se javnost upoznala sa problemima sa kojima se suočavaju djeca i adolescenti oboljeli od raka i njihove porodice, ali i da bi se pružila podršku izliječenima u svakodnevnim izazovima u periodu nakon ozdravljenja.

“Obilježavanjem ovog dana potvrđujemo da smo svjesni neophodnosti da svako dijete, bilo gdje na svijetu, ima pravo na pravovremenu dijagnozu i terapiju, aktuelne terapijske protokole i zaslužuje najbolju njegu i podršku na putu do ozdravljenja”, poručila je pedijatar-hematolog Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Darja Ljubić.

Rani simptomi, prema njenim riječima, nijesu specifični i savjetuje roditeljima da ne bi trebalo da oklijevaju ako prepoznaju neke nespecifične simptome, već odmah potraže pomoć.

Rani znaci upozorenja su bledilo, modrice i krvarenje; čvorići ili otekline, posebno bezbolni i bez prateće povišene temperature ili znakova infekcije; neobjašnjiv gubitak težine, groznica, dugotrajni kašalj i kratak dah, noćno znojenje; promjene u predjelu očiju – bijela zjenica, nova razrokost, slabost vida, modrice ili otok oko očiju; otekline u predjelu stomaka; glavobolja, posebno ako je neuobičajeno duga i jaka praćena povraćanjem, te bolovi u kostima ili udovima, otekline nastale bez udarca ili znakova infekcije.

“U IBD-u protekle godine je dijagnostikovano i liječeno 27-oro djece oboljele od malignih bolesti”, kazala je Ljubić.

Ona je pojasnila da se po strukturi obolijevanja ne razlikujemo od evropskih procenata.

“Ovaj procenat ne predstavlja tendenciju rasta, jer ne postoje striktno faktori rizika za maligne bolesti koji su u nekom porastu. Najčešći su hematološki maligniteti – leukemija, tumori mozga i limfomi, a potom rjeđi kanceri kao što su neuroblastom, tumor bubrega i osteosarkom”, kazala je doktorka.

Ona je naglasila da je rana i tačna dijagnoza veoma važna u smislu detaljnog ispitivanja maligne ćelije i njenih promjena.

“Što se ranije otkrije – veće su šanse za izlječenje. Što se tiče hematoloških maligniteta, koji su najčešći, adekvatni protokoli doprinijeli su do toga da je danas više od 80 ili 90 procenata akutnih leukemija izlječivo”, istakla je Ljubić.

Ona je, takođe, navela da pacijenti koji se izliječe kasnije u životu imaju neke hronične bolesti.

“Čak 60 odsto izliječene djece ima hronične bolesti kasnije u životu – to su npr. hronične bolesti pluća, srca, jetre, imaju manji rast, prijevremeni ili kasniji pubertet, a ne rijetko sekundarne malignitete”, rekla je Ljubić, pojasnivši da je to posljedica terapije koja je veoma agresivna, ali i u tom smislu postoje značajni pomaci u onkologiji.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
swat
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
swat
Gost
swat

ova od prije 15 dana radi a priča ko velika.Đe je Maja?

Send this to a friend