Društvo SKRNAVLJENJE SVETINJE: Mještani Krusa traže od države da zaštiti lokalnu Crkvu Svete Paraskeve i ne dozvoli da njom gazduje Srpska crkva, a od policije da pronađe i vrati opljačkano blago ove bogomolje

Kandilo Svetog Petra Cetinjskog i srebrni krst ukradeni na prevaru

Foto: Pobjeda/S. Vasiljević

Nedavno sam bio u katastru i tražio posjedovni list za našu Crkvu Svete Paraskeve. Upisana je na Mitropoliju crnogorsko-primorsku – Cetinjski manastir. Nama je čast što je naša svetinja upisana pod Cetinjskim manastirom, ali se on, kao i naša crkva, mora mirnim putem vratiti Crnoj Gori i ne smije ostati u vlasništvu Srpske crkve, kaže za Pobjedu Tomislav Bojanović iz Krusa, nadomak Podgorice.

Crkva Svete Paraskeve mala je grobljanska bogomolja koja je, kao i stotine drugih, nezakonitim postupanjem činovnika filijala Uprave za nekretnine završila, u prethodnih 30 godina, u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Iako je “na papiru” njihova, ključevi ove crkve ostali su u rukama mještana. Poručuju da nikada neće dozvoliti da u njoj služe “samo srpski popovi”.

“Očekujemo od SPC i njenih poglavara, čak i od Amfilohija, da nađu neko kompromisno rješenje. Ne da dijele naše svetinje, da ih raskubaju. Da crnogorsku istoriju ne zloupotrebljavaju. Pozivamo ih da shvate da bez Crnogoraca nema Crne Gore, nema je bez Muslimana, Albanaca, Hrvata i svih drugih njenih naroda. Svi smo mi tu svoji na svome”, ističe Bojanović.

Tvrdi da većina mještana Krusa ne podržava SPC i “ono što čine po Crnoj Gori”, pa su se suprotstavili i litijama, a dvije su kroz Kruse organizovane tokom protesta ove crkve zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Nikada kao sada nije sprovedena ovakva asimilacija Crnogoraca. To ne može. Nećemo dozvoliti da u rođenoj zemlji nestanemo”, kategoričan je Pobjedin sagovornik.

Krusi su, poručuje on, sveto crnogorsko mjesto, a pogotovo Kruska glavica, na kojoj je crkva i groblje. Tu je 1996. godine podignut i spomenik – obelisk kao svjedok čuvene i jedne od najznačajnijih bitaka u istoriji Crne Gore – Bitke na Krusima koja se odigrala oktobra 1796. godine, pod vođstvom Svetog Petra Cetinjskog.

Mahmut-paša Bušatlija je 1785. godine, kako je za Portal Analitika ranije pisao Miroslav Ćosović, dok je vladika Petar I Petrović Njegoš bio u Rusiji, iskoristio neslogu crnogorskih plemena i bez većih poteškoća poharao Crnu Goru, prodro na Cetinje, spalio Manastir, pa zatim na Primorju poharao Paštroviće – đe je počinio velike zločine.

U ljeto 1796. godine, piše Ćosović, na Cetinje su stigli glasovi da Mahmut-paša sprema veliku vojsku da sa njom udari na Crnu Goru, te je nakon tih vijesti Petar I nekoliko sedmica radio na tome da pomiri zavađena crnogorska plemena i da organizuje njihovo borbeno zajedništvo protiv Mahmut-paše.

“Bušatlija je 22. septembra (3. oktobra po novom), pokušao da na Cetinje prodre preko sela Krusi u Lješanskoj nahiji, đe su ga dočekali Crnogorci”, podsjeća on.

Prema zapisima ruskog đakona Aleksija, u bici je učestvovalo 6.590 Crnogoraca, dok je Mahmut-pašina vojska brojala oko 23.000 ljudi.

Vuk Karadžić je 1837. zapisao povodom Bitke na Krusima: „Od ovoga vremena počinje novo doba za Crnu Goru. Otad počinje njena nezavisnost. Nikakav danak niti je tražen niti davan, i pogranični Turci već se navikoše da na Crnu Goru gledaju kao na tuđu državu“.

“Ođe su prije dva vijeka udareni temelji crnogorske države, pod vođstvom Svetoga Petra i mi to ne smijemo pogaziti. Na Kruskoj gomili odbranjena je Crna Gora”, poručuje Bojanović.

Priča da je sveštenstvo SPC sve ove godine pokušalo da „preotme“ ovu crkvu, pa su čak uradili i neke adaptacije, odnosno zamijenili su zvonik…

“I dva nova kamena su dodali… Stare krše su neđe sklonili. Uz to što su je poharali kada su odnijeli kandilo Svetog Petra i krst, mi zaisto više to nijesmo htjeli da trpimo. Zaključali smo je i ne damo ključ”, kategoričan je Pobjedin sagovornik, pojašnjavajući da kandilo ima „izuzetnu vrijednost jer svjedoči da je ruka Svetog Petra bila u crkvi na Krusima, da je on bio tu“.

Srebrni krst, koji je, takođe odnešen, priča on, bio je „prilog jedne odive Mišković koja ga je iz Amerike, nekad davno, poslala“.

“Sve je to prijavljeno policiji, ali do današnjeg dana nemamo povratnu informaciju da su nešto uspjeli. Očekujemo da će naše relikvije koje su ponešene iz naše svetinje biti nađene i vraćene ođe, đe im je mjesto”, ističe Bojanović.

Crnogorci, kaže on, više ne mogu da se povlače.

“Mi smo leđima udarili u zid i zaista smo prinuđeni da reagujemo. Ako vas neko negira kao čovjeka, ako negira čitavu crnogorsku naciju mi moramo da se branimo. Nama su đedovi i prađedovi tu glave gubili zbog crnogorske države. Crkva je ođe i ona je svih nas, ali smo time što smo uzeli ključ skrenuli pažnju da svako ne smije da ulazi u svetinju i uznemirava blagopočivše”, kaže Bojanović.

Ljut je što država i institucije nijesu reagovale sve ovo vrijeme.

“Spavaju 30 godina. Ništa nije učinjeno po pitanju slobode vjeroispovijesti. I sada smo tu đe smo. Ali mi Crnogorci, kao što nijesmo ni devedesetih, nećemo ni sada dozvoliti da nas neko negira”, poručuje sagovornik Pobjede.

Neka je, kaže on, svetinja „po stotinu puta upisana na Srpsku crkvu, ključeve neće dobiti“.

“Pokušali su čak, kad su organizovali te dvije litije, da na spomenik postave srpsku trobojku. Pošto je obelisk visoko nijesu se mogli ispeti, pa su probali dronom. I Bogu fala da nijesu uspjeli da ga oskrnave. Je li ikada ijedan Srbin, a ne Crnogorac poginuo ispod te zastave? Nije to naša zastava i sa svetih Krusa se neće vijoriti nijedna sem crnogorskih barjaka. Država je priđe svega, a mi kao familija sačinjavamo tu državu. Nije nam je niko donio – ni Srbi, ni Rusi, ni Njemci. Mi smo ođe svoji na svome. Ovo je naša kuća i moraju nas uvažiti”, zaključuje Bojanović.

Zna se đe su krst i kandilo

Predrag Peđo Bojanović kaže da su Amfilohije i njegovi od devedesetih pokušavali da se domognu kandila Svetog Petra i krsta iz crkve na Krusima i da su, na kraju uspjeli, prevarom, uz pomoć nekog od mještana.

“Na lukavi način ukrali su krst i dali ga popu. Baba od 80 godina, njihova vjernica, jednom se odala i potvrdila ono što mi znamo riječima: „Donijeli su nam krs’ zlatni i dva kandila mjesto onije“. Znači, umjesto onih koje su ponijeli. Ja sam u kesu spakova taj krst i kandila i odnio ih kod njihovog popa i rek’o: „Evo vama vaše, vratite nama ono što ste ukrali“. Nijesu vratili”, priča Pobjedin sagovornik.

Kaže i da je jedan od vjernika SPC iz sela prijavio policiji kako su iz crkve nestali krst i kandilo, da je crkva obijena.

“Nije tačno. Iskoristili su situaciju kada smo im davali ključ da koriste crkvu za svoje obrede i ponijeli ih. Znamo mi to, kao i oni”, kategoričan je Bojanović.

Podsjeća i da je njegov rođak, sagovornik Pobjede Tomislav Bojanović, u maju 1996. objavio u Liberalu, listu Liberalnog saveza Crne Gore, da je lično Amfilohije Radović tada, sa još nekolicinom osoba, samovoljno ušao u crkvu na Krusima i pokušao da odnese kandilo i krst.

Na pitanje mještana koji su se tu zadesili, između ostalih i naših sagovornika, zašto pakuju krst i kandilo, Radović je odgovorio: “Došli smo da ih odnesemo i očistimo”.

“Uspjeli smo tada da spasimo to naše blago, ali nam ga kasnije na prevaru iznesoše”, priča Bojanović.

Vjeruje da će stvari, ipak, “doći na svoje“.

“Ove litije i sve što se dešavalo su udar na našu državu. Mene Milo (Đukanović) ne interesuje. Ja ga, pa ni sad, nikad u život’ nijesam glasa, ali me interesuje država. Ne moš bit’ Crnogorac u Crnu Goru?! Nekakvu trobojku donijeli tamo da stavljaju na Kruse. E ne može, nema trobojke na Kruse” ističe Bojanović.

Kivan je na DPS uz konstataciju da je upravo ta partija od devedesetih, zajedno sa “Ristom Radovićem radila sve ovo, zbog čega smo morali i puške da dovaćmo da bi odbranili crkvu”.

“Ima nas Crnogoraca više nego devedesetih i spremni smo za odbranu države”,  zaključuje Bojanović.

Incident

Kuća Predraga Peđa Bojanovića u Berima našla se na udaru vandala, prije nekoliko mjeseci, nakon prepiske njegovog brata Mađa, na društvenoj mreži Fejsbuk, sa organizatorima protestnih litija SPC.

“Kad je bila litija oni su na Fejsbuku pozivali: “Sjutra u Kruse u 16 sati sva Lješanska nahija”. To je 24 sela. Pa su onda za neđelju dana napravili i drugu litiju i pozvali da se okupi „sva stara Crna Gora“ i napisali: “Ako smijete sa crnogorskom zastavom dođite na Kruse kod spomenika”, te da su oni sa trobojkama pravi Crnogorci. Moj brat je tad izbacio na Fejsbuku: “Vi izrodi crnogorski”. Ubrzo poslije toga su nam kuću u Bere nagrdili. Sve velikim slovima četiri – s ispisali i poruku: “I ja sam taj izrod Mađo” , priča Peđo Bojanović.

Slučaj je procesuiran policiji i on vjeruje da će vandali biti identifikovani.

72

avatar
1000
29
43
0
 
55
Mesija 'No.1'Mesija 'No.1'VojvodaMirkoMirko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mujo džeger
Gost
mujo džeger

1453 je pao carigrad i vizanzija i od tada tamo više nema bizantinaca, več samo turci i turci…………………….a mnogo mnogo više od 250 godina prije ovog događaja je pala duklja na isti način

Kotor
Gost
Kotor

Okupacija Ristova.

JoKso
Gost
JoKso

Sv.Petar Cetinjski je prvio izneo ideju o obnovi Srpske drzave, istorijska cinjenica.toliko o tome

Baja
Gost
Baja

Ne prdnjavi

Mirko
Gost
Mirko

To ti je istina taman tolika kao kad crnogorci kazu izneo

Njegoš
Gost
Njegoš

srpska okupatorska sekta u CG se ima zabraniti! Predsjednik države Crna Gora je dužan donijeti dekret o zabrani srpske okupatorske sekte u državi Crna Gora, jer je i dekretom došla 1920.!!!
Nikad više 1918.!!!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Njonjo ti si jos jedan u nizu bistrih dudukljana ahahahahahahahaaaaaa

Njegoš
Gost
Njegoš

Turci su vladali srbistanom 600 godina, a Petrovići u CG 60 godina, pa vidi što ste i tko ste 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Njonjo isijavas mudrost ahahahahahahahaaaaaaaa

mujo džeger
Gost
mujo džeger

hahaaaaa srbi su osvojili i uništili duklju 1186,,,,,,,,,,,,,,,,turci osvojili i unuštili carigrad i vizantiju 1453, i otad je to turska i tamo žive turci, sasvim logično

Mirko
Gost
Mirko

Ovo mi je najjace dje ovi fasisti nazivaju crnogorce dukljanima, najstarijom drzavom na ovim prostorima i sto ne mogu tj cak ni izmislit da je bila srpska. I onda im je kao kad nekog nazovu dukljaninom uvreda jahaha kakvi su to kompleksi

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Mirko niste vi dukljani vi ste milogorci i dudukljani ahahahahahahaaaa

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Petrovici su dokazano Srbi ja se grohotom smejem vama milogorcima i dudukljanima ahahahahahahaaaa i nemate ni jeeedan dokaz da to nije tako.

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Lazes kao da si pravi srbin

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Marko BDdelmore ahahahahahahahahaaa ala si me demantovao ahahahahahahaaa sada ces da vidis kako ovi tvoji vredaju i lazu ahahahahahaaaa

Vojvoda
Gost
Vojvoda

Mesija crnogorci ne govore vredjaju vec vrijedjaju evo hocete i crnogorski jezik da zatrete da se po crnoj gori ekavski prica

Njegoš
Gost
Njegoš

Dobro, što ako su neki Petrovići bili srbi?? I sultan srbistana je bio Turčin. Kakve veze ima ako je neko Turčin ili srb, ili Obama?? To ne znači da svi moraju biti Turci u srbistanu, ili afroamerikanci u USA, ili srbi u CG. Tako da sjedi đe si, a ni za đe si nijesi.

Baja
Gost
Baja

Srbi ne poatoje izmisljen narod ka cigani

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Baja ti nisi izmisljen nazalost ti postojis i zagadujes prostor ahahaghahahahahaaaa

Ratko
Gost
Ratko

Slučajno sam saznao od jednog prijatelja iz Zsgarča da je njihovu crkvu prepisao pop Šćepanovjć na SPC.Zašto ćitite Zagarčani!

nick
Gost
nick

Zdravko da pod hitno riješi ovaj slučaj!

Ratko
Gost
Ratko

Bravo Bojanovići tako se brani CG.Ja znam da je pop Stanišić pokrao crkve u Njegusima, krstove, kandila, pričešnje čaše ,zlatne kašičice i drugo.

Mitar
Gost
Mitar

Svaka čast Bojanovicima i Krusima!!!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Bila SPC i BIĆE.

Sreto
Gost
Sreto

A kako bila , jesu li je Srbi gradili?

JoKso
Gost
JoKso

pa i jesu svima su nam djedovi bili srbi, ko drugacije kaze jednostavno laze

crnomace
Gost
crnomace

jer ti tako kažeš

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Bila od 18 i nadam se da ce 2021 bit ponovo Autokefalna MCP

sveto
Gost
sveto

Oteto prokleto, ukradeno presudjeno, lopov jednom lopov zauvijek.

Srbo
Gost
Srbo

i 1700 neke cu crnogorska plemena bila posvađana kao i danas , ništa se nije promijenilo .

Snežana
Gost
Snežana

Izgubili ste, pomirite se.Narod vas je oburdao.Niko neće Latine,Krusi su srpski bili i biće.Možete samo da plačete kme,kme,kme,kme

Maśa
Gost
Maśa

Đe to piše da su bili Srbi pametnice?

KOMIT
Gost
KOMIT

Ma pušti je…Snežana i sedam patuljaka vjeruje u bajke.

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Vi sr sebe vec oburdali,hahahaha

goka
Gost
goka

Snezana cim kmecis vidi se sto si

Nikola
Gost
Nikola

Tako je Bojanovicu junacka kuco…Ziv i zdrav bio.Neka je vjecna Crna Gora

Joca
Gost
Joca

Hhhhakhahs

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Unišri nas risto,razmilile se sotone u mantijama po crnoj gori ko korona,treba nam hitno”vakcina”!?

MojaGora
Gost
MojaGora

E ovako je u svakom selu, svakom mjestu đe su naši stari crkve gradili. No većina ćuti, drugi odobravaju otimačinu. Srbi moraju da shvate, da Crna Gora nije DPS, da su Crnogorci postojali a i postojaće posle svake vlasti. Neka nam je vječna naša jedna jedina CG, sa Crnogorcima u njoj, a i svim dobrim ljudima druge narodnosti, a koji… Više »

cirkus colorado
Gost
cirkus colorado

drz te se braco,bog vam pomogao..dosta vise samovolje okupatorske spc i njenih slugu iz cg.ne damo nase,tudje necemo…

Tgd
Gost
Tgd

Mora se saznati koji im je prepisao ovu crkvu na njihovo ime i kako.

Mongro
Gost
Mongro

Sa banditima nema lijepog razgovora! Oni razumiju samo jedan jezik!

Cetinje MNE
Gost
Cetinje MNE

Napokon se budimo.
Dace Bog i Sveti Petar Cetinjski da se narod opameti i da krene sa odbranom svoje domovine od srbijanskih lopova i okupatora.
Svaka čast Bojanovići, ne dajte svoje ni milimetar a tudje vam ne treba.
100% smo uz vas!!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Svaka cast kako I dolikuje Krusima je mogu drugo ni biti no Crnogorci.

Bernini
Gost
Bernini

Na ovakav način je sva crnogorska crkvena imovina preuzete i oteta od SPC i sada se koristi protiv države.

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Ovo vam je ziva istina sto ovaj Bojanovic pise.I u nase selo koje se granici sa Krusima crkvu su zaposjeli 7-8 dokonih ljudi koji barataju sa njom kako je njima volja.Dovode popove kad je njima volja,nalazu badnjake u krugu groblja gdje su sahranjeni nasi predci.Za rad bratske sloge mi koji ne mislimo kao oni jos uvijek se suzdrzavamo reakcije ali… Više »

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Svi u odbranu države, nacije i naše svete Crnogorske Pravoslavne Crkve iz vremena Crnojevića i Petrovica. Dosta su nas posrbljavali. Crnogorci stanimo u odbranu svog identiteta, tradicije i kulture. Nisu nam Vucic, Dačić i Neki tamo Srbijanci gradili naše crkve nego naši pradjedovi koje su oni prepisali na državu Srbiju. Vratite otete svetinje !

xxxxx
Gost
xxxxx

i GROBOVI naših prađedova koji počivaju u krugu crkve da budu pripisani – pazi – na Beograd i Srbiju???! Pa odna pričaju “to su neki srbi”!! NE MOŽE DA PROĐE!!!!!!!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Mitropolit autokefalne Crnogorske pravoslave crkve u periodu od 1884 do 1920. godine (kada je nasilno ukinuta) bio je Mitrofan Ban (1841–1920). On je 1910. godine, u pismu koje je zahvalnica na pozdravni govor kralja Nikole, uz ostalo, naveo i ovo: “Vaše Kraljevsko Visočanstvo, Premilostivi Gospodaru, Četrdeset godina već je prošlo, od kako mi je velika sreća u udio pala da… Više »

Daco
Gost
Daco

Pa pošto policija ne može ništa da uradi,ostaje vam jedino da ne date ključeve i da obavještavate javnost..

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Crnogorska Pravoslavna Crkva je utemeljena 4. januara 1485. od Gospodara Ivana Crnojevića, a uz saglasnost blaženjejšega Mitorpolita kir Visariona, preosvećenoga episkopa kir Vavile i monaškoga klira, s katedrom u Manastiru Roždestva Presvete Bogorodice na Cetinju – kako i stoji u hrisovulji o osnivanju Mitropolije i Cetinjskoga manastira.

Nikat vise
Gost
Nikat vise

Tada nije postojala Crna Gora glupane 1485

kojo
Gost
kojo

u pravu si magarce, tu je valjda nekad bilo more, pa presusilo… tek dolaskom srbalja (prodajom svoje imovine na sjeveru) je uspostavljena crna gora zar ne?

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Ne postoji hrisovulja o osnivanju Nitropolije, magarac

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Postoji osnivačka povelja i čuva se na Cetinju. A ka smo kod toga, ne postoji ni tomos Žičke Arhiepiskopije iz 1219.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Većina mještana Krusa podržava srpsku pravoslavnu crkvu, a što se vidi po rezultatu i glasanju na prethodno održanim državnim izborima i zato postoji navedeni očiti materijalni dokaz.Tako da nije tačno da većina tog mjesta ne podržava spc.

Sekta SPC
Gost
Sekta SPC

Pošto si Onajkojizna, navedi nam jedan zvanični dokument u kojem se pominje srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori prije 1922-e. Crnogorska Autokefalna Crkva se pominje u ruskom Diptihu i vaseljenskom Katalogu 1855-e, Ustavu CG 1905-e, srpskom Tomosu 1922-e… Navedi nam samo jedan ovakav dokument…

Mi smo
Gost
Mi smo

Kontinuitet… Bila, nije, jeste……
Manje po portalima. Kad pop besjedi u crkvi ti ga podsjeti da ima i Crnogoraca.

Ratko
Gost
Ratko

Tako treba.Ajmo svi u crkve i da ih pośetimo da još ima Crnogoraca koji ljube Crnogorsku crkvu i Državu.

Kosac
Gost
Kosac

A ti si lud.To njega ne zanima.On svoju svidja.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Pod tim imenom je bilo nije,a na drugim prostorima, već su se one nazivale po nazivima svojih eparhija i mitropolija,a što je sve potvdio za mitripoliju crnogorsku njen vladika Mitrofan Ban sa sveštenstvom, a koji je u ime njihovo stavio potpis na ujedinjenje mitripolije sa srpskom pravoslavnom crkvom,a što je sa kanonskog prava ili stanovišta dokaz i akt i što… Više »

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

SPC u Crnoj Gori je nepostojana vjerska organizacija,jadni obmanuti narode….. Amfilohije to zna nego su mu miliji evrići od kazivanja istine.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Mitrofan Ban je na samrti priznao da je primoran na ukidanje Crnogorske mitropolije. Inače potpis koji govoriš je potpuno nelegalan pa samimi tim i ukidanje Crnogorske Crkve. Od 7 članova sa pravom glasa na tom famoznom dokumentu su potpisans samo 2. To je primjer kladične okupacije, Crkva je pratila sudbinu države i dinastije!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Evo ti još jedan argument.Po tvojoj teoriji ako se nije pominjala pod tim nazivom spc, onda ona ranije nije postojala na teritoriji današnje crne gore.Analogno tome onda bi bilo i to da crna gora ranije nije postojala ako se nije pominjala pod tim terminom.Ti onda tako dovodiš u pitanje postojanje ove države prije njenog priznanja 1876 godine,dovodiš u pitanje boku,sjeverni… Više »

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Polemisanje oko očiglednog su suvišne. U tomosu SPC iz 1922. vrlo jasno piše da je Crnogorska mitropolija autokefalna. Ako oni koji su je ukinuli nijesu imali dilemu o tome, čemu sada osporavanje očiglednog.

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Znas li nesrevo da je spc postala autokefalna i dobila prvi i jedini atomos 1922 i da je od tada zvanicno priznata crkva a nasa MPC je starija bar zvanicmo 300 godina.Srbi su bili ppdcinjeni u vrijeme tiraka Vaseljenskoj patrijasiji

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Marko, istine radi, Srbi su prvu autonomiju kanonski dobili 1831. Prvu kanonsku(i jedinu) autokefalnost 1879. i odnosi se na crkvu u kneževini Srbiji. Za tomos iz 1922. je utvrđeno da je za njega Aleksandar platio pozamašnu sumu Vaseljenskoj Patrijaršiji u zlatnim francima.

Ratko
Gost
Ratko

Ne postoji nijeda dokument prije1922god.
Tada je srbski kralj Aleksandar ukinuo CPC I KPJ istim dekretom.

ABC
Gost
ABC

Nista ti ne znaš! Nista!

Bernini
Gost
Bernini

Sve i da je tako,ko ima pravo da otima njihovu imovinu.

jveso
Gost
jveso

Bravo vam ga Bojanovici.Tako se brani drzava.Svoje ne date tudje vas ne interesuje.Sve Vam zdravo i veselo bilo.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Nemojte im dozvoliti! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Send this to a friend