Društvo

Kašćelan u Ljubljani: Cetinje stremi ka digitalizaciji gradskih servisa

Razvoj koncepta pametnih gradova i usluga zasnovanih na savremenim digitalnim i IT tehnologijama budućnost su lokalnih uprava, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan u Ljubljani.

Delegacija Prijestonice Cetinje boravi na poziv više slovenačkih i hrvatskih kompanija u trodnevnoj posjeti Sloveniji i Hrvatskoj, gdje sa vodećim provajderima i korisnicima digitalnih usluga, kao i proizođačima električnih vozila, razgovara o iskustvima i mogućnostima njihove potencijalne primjene na Cetinju.

On se takođe sastao i sa ambasadorom Crne Gore u Sloveniji Vujicom Lazovićem, koji je pozdravio opredjeljenje gradske uprave da Cetinje razvija kao moderan grad i obećao pomoć u skadu sa svojim ovlašćenjima.

Kašćelan se danas upoznao sa rješenjima koje nudi ljubljanski pametni grad kroz opcije beskontaktne kartice i plaćanja usluga mobilnim telefonom, koji lokalnoj upravi obezbjeđuju redovno punjenje budžeta, koje se može pratiti na dnevnoj bazi.

Ova rješenja omogućavaju bezgotovinska plaćanja različitih vrsta usluga, od javnog prevoza, upotrebe bicikala, usluga gradske biblioteke, parkinga, do studentske menze ili kupovine karti za ulazak u muzeje ili galerije. U Sloveniji je trenutno oko 898.000 aktivnih bezgotovinskih kartica, odnosno oko 70 hiljada aktivnih korisnika aplikacije za plaćanja telefonom.

5 Komentara na "Kašćelan u Ljubljani: Cetinje stremi ka digitalizaciji gradskih servisa"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend