Društvo

Katić nudi rješenje za školu u Igalu: Mi ćemo sve sanirati ako država…

Foto: radiohercegnovi.net

Djeca iz područnog odjeljenja škole u Igalu neće ići u Sutorinu,  tvrde roditelji nakon sastanka sa predsjednikom i potpredsjednikom Opštine Herceg Novi, Stevanom Katićem i Milošem Konjevićem. Predsjednik Opštine smatra da bi država trebalo da iz vlasništva Instituta “Dr Simo Milošević” isknjiži zgradu starog Dječijeg odjeljenja i preknjiži u vlasništvo Ministarstva prosvjete, a ukoliko to urade-Opština će finansirati sanaciju kompletne zgrade.

<<<Škola u Sutorini će za dva mjeseca biti pretvorena u moderan objekat<<<

<<<Roditelji ogorčeni, osnovci iz Igala moraju preći u Sutorinu<<<

Roditelji učenika područnog odjeljenja OŠ “Dašo Pavičić” u Igalu i danas su ponovili stav da prelazak djece u školu u Sutorini za njih nije opcija, ni rješenje.

“Poražavajuće je da poslije 20 godina obećavanja da će se škola izgraditi, moramo da putujemo četiri kilometra u obližnje selo. Decidno odbijamo da naša djeca putuju u Sutorinu jer smatramo da postoji rješenje u Igalu”, kaže Alma Avdić, prenoseći stav roditelja.

Mitar Bulajić ističe da odlazak u Sutorinu nije funkcionalna opcija zbog prevoza i nije trajno rješenje, te najavljuje da su spremni da preduzmu i najradikalnije mjere.

“Nećemo slati djecu u školu ako dođe do toga da ih moramo slati u Sutorinu, već ćemo ih dovesti u hol škole “Dašo Pavičić”, pa neka se Ministarstvo prosvjete i direktor škole snalaze i pronalaze rješenja. Kako da dijete od pet i po, šest godina putuje autobusom i kako da znamo da je sigurno, bezbjedno za povratak. Ima ih i iz Drenovika, Ratiševine, kako će autobus da ide od adrese do adrese. U pitanju je njihova bezbjednost”, smatra Bulajić.

Opština Herceg Novi dala je podršku roditeljima kako bi se zaštitila djeca koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju u Igalu, koje u tom obliku radi 25 godina, kazao je Katić, ocjenjujući neočekivanom i neprihvatljivom odluku škole o preseljenju djece u Sutorinu na samom početku nastavne godine.

“Ne vodimo računa o školi samo sada kada je u pitanju ovaj problem, već smo se i u prethodnom periodu zvanično obraćali i ministru i Vladi da se pod hitno riješi ovaj problem. Pokazao sam im i dopis od 13. februara kada smo takođe pisali da se mora pristupiti rješavanju problema škole u Igalu”, rekao je predsjednik Opštine.

Rješenje koje su predložili smatra korektnom ponudom za državu i Vladu.

“I to je jedino rješenje da se dugoročno obezbijediti škola u Igalu, koja je zaista potrebna, s obzirom na to da je u pitanju najveća mjesna zajednica u našoj opštini. Sve ostalo mogu da budu nagađanja, manipulacije i interesi pojedinaca koji su taj prostor vidjeli za neku drugu namjenu”, istakao je Katić.

Kaže da će se obratiti zvanično i resornom ministru i direktoru škole i istaći da je Opština spremna i sada da djelimično pomogne, u saradnji sa roditeljima, kojima je izrazio poštovanje jer su ličnim zalaganjem održavali prostorije područnog odjeljenja škole u Igalu.

“Spremni smo da i u prelaznoj fazi pomognemo kako bi se riješili evidentirani nedostaci, a kako bi djeca mogla da nastave da pohađaju nastavu u Igalu. To svakako ne znači da država treba da odustanje od ulaganja planiranih 30.000 eura za sanaciju škole u Sutorini. Ni ta škola nije na zavidnom nivou i treba da je renoviraju za đake iz Sutorine, a ne samo u ovom slučaju kada žele da prebace djecu iz Igala”, rekao je Katić.

Predsjednik je upitao da li bi se ovakav problem u nekoj od opština na sjeveru brže riješio ili je i ovog puta riječ o isključivo maćehinskom odnosu države prema Opštini Herceg Novi.

Problem neuslovnosti područnog odjeljenja OŠ “Dašo Pavičić” u Igalu u kojem nastavu pohađa oko 240 učenika, evidentiran je pred početak školske godine, zbog dotrajalih instalacija i ne dobijanja atesta za struju. Ministarstvo prosvjete je oformilo komisiju za procjenu ispravnosti i uslovnosti objekta. Mišljenje još nije zvanično objavljeno. Uprava škole je vodeći računa o bezbjednosti djece u Igalu saopštila odluku da će nastava za njih biti organizovana u područnom odjeljenju u Sutorini koje se renovira.

7 Komentara na "Katić nudi rješenje za školu u Igalu: Mi ćemo sve sanirati ako država…"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend