Društvo

Klinički centar dobiće novi ultrazvuk za pregled dojki

Klinički centar Crne Gore (KCCG) dobiće novi ultrazvučni aparat za pregled grudi, u okviru društveno odgovorne kampanje „Pokaži da ti je stalo“, koju je kompanija Avon posvetila borbi protiv raka dojke.

„Osnovni zadatak ovog aparata je da poboljša kvalitet i preciznost ultrazvučne dijagnostike za bolesti dojke“, saopštio je na konferenciji za medije Branimir Vlahović, direktor Centra za radiološku dijagnostiku KCCG.

U Crnoj Gori godišnje od raka dojke oboli 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku sa ovom bolešću.

Oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva, dok metastatski karcinom, koji nije izlječiv, ima 30 odsto njih, podaci su KCCG.

Upravo zbog činjenice da je rak dojke izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, glavni cilj kampanje „Pokaži da ti je stalo“ je podizanje svijesti o važnosti pravovremenih pregleda grudi, objašnjavaju iz Avona.

„Važno je govoriti o toj temi, ne tretirati je kao tabu – edukovati što više dama svih generacija, ali i njihove partnere, muškarce, braću, očeve, jer i oni imaju veoma važnu ulogu u životu i zdravlju žena. Pozivamo Vas i Vašu publiku da pokažite da vam je stalo, tako što ćete podsjetiti svoje majke, supruge, sestre i ćerke da se pregledaju. Ohrabrite svoje koleginice, komšinice i prijateljice da urade isto. To je borba svih nas i zajedno možemo da napravimo razliku koju želimo, a to je da pozitivno utičemo na ovaj problem koji pogađa žene širom svijeta“, navela je Miroslava Pavlović-Marjanović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.

Send this to a friend