Društvo 42. Memorijalni pohod ,,General Danilo Jaukovic

Klub vojnih planinara na Dan državnosti u memorijalni pohod General Danilo Jauković

Klub vojnih planinara Crne Gore ,,Kapetan” na Dan državnosti Crne Gore organizovao je memorijalni pohod ,,General Danilo Jauković“ za sve zaljubljenike u prirodu i ljepotu durmitorskog kraja.

Pohodu na najviše vrhove Durmitora (Bobotov kuk i Škrčka jezera) koji je okupio oko 400 učesnika iz 14 zemalja regiona i svijeta, predhodilo je polaganje vijenca narodnom heroju-generalu Danilu Jaukoviću na Gradskom groblju na Žabljaku, a upotpunjeno projekcijama filmova, promocijama knjiga i sjećanjima na velikane planinarstva Crne Gore.

Kamp u Dobrom dolu na 1722 mnv, bio je mjesto okupljanja planinara kluba ,,Kapetan“.

Njima su se u pohod na vrhove Durmitora pridružili potomci generala Danila i brojni ljubitelji prirode. Uz logorsku vatru i druženje, osvježili sjećanja na lik i djelo Jaukovića, koji je postavio temelje savremenog planinarstva i skijaštva u Crnoj Gori.

General Jauković, koji je rođen 1918., ostao je upamćen po neizmjernoj ljubavi prema Durmitoru, i doprinosu u izgradnji saobraćajne infrastrukture u durmitorskom kraju.

Šezdesetih godina prošlog vijeka ovaj kraj je, zahvaljujući njemu, dobio prve afaltirane puteve ka Šavniku i Nikšiću, a bio je i pokretač izgradnje puta Risan-Žabljak, koje završen prije šest godina.

Strastveni zaljubljenik u planinarstvo, život je okončao na vrhovima svog omiljenog Durmitora, na Bobotovom kuku.

Na prvu godišnjicu Danilove smrti, Planinarski savez CG ustanovio je planinarski pohod koji nosi njegovo ime.

,,Memorijal je sastavni dio Planinarskog festivala koji traje do 15. jula. Ovo je prilika da se svi zaljubljenici u prirodu okupe, druže i vrate čarima prirode i zdravim stilovima života. Skup je internacionalnog karaktera jer dolaze planinarski klubovi iz regiona , Evrope i svijeta “ kazao je pukovnik Milutin Đurović, predsjednik kluba vojnih planinara ,,Kapetan”.

Prateći staze Generala Jaukovića, uprkos kiši, u pohod na vrhove Durmitora krenuli su i planinari iz Poljske, Češke, Njemačke, Novog Zelanda, Francuske, i rekreativci koji su se slučajno zadesili na Durmitoru proteklog vikenda.

,,Dolazim iz Fancuske. Sa jednim dijelom porodice sam se sastao baš ovdje gdje mi je rečeno da mogu da prisustvujem ovom pohodu. Bio sam iznenađen gostoprimstvom i pozitivnom energijom kojom zrače ovi ljudi. Uspeli smo se do vrha Durmitora uprkos kiši. Bio sam i na primorju zemlje, mislim da sam za kratko vrijeme upoznao najljepše krajeve vaše zemlje,” kazao je turista iz Francuske Blanvillain Marc.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović istakao je da je memorijalni pohod ,,General Danilo Jauković” jedna od najvažnijih akcija u kalendaru godišnjih aktivnosti saveza.

,,Gotovo svakog vikenda imamo po nekoliko akcija u crnogorskim planinama, zahvaljujući naporima koje ulaže Planinarski savez zajedno sa svojim klubovima među kojima je i klub vojnih planinara Crne Gore ,,Kapetan”. Već tri godine organizujemo Planinski festival,a ove godine na Durmitoru. Durmitor je najposjećenija crnogorska planina. I najljepša među najljepšima,” dodaje Bulatović.

Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane tradicionalno svojim ljudskim i logističkim kapacitetima podržavaju i pomažu aktivnosti kluba vojnih planinara ,,Kapetan”, čime promovišu tuirstički i prirodni potencijal crnogorskih planina, i zdrave stilove života kroz boravak u prirodi i u skladu sa prirodom.

B.M.

 

Send this to a friend