Društvo

Ovako su podgorički osnovci dočekali prvi dan u klupama

Nova školska godina u Crnoj Gori, za više od 100.000 učenika u osnovnim i srednjim školama počela je danas. Rijeke ljudi okupile su se danas ispred osnovnih podgoričkih škola, a prvom danu u klupama najviše su se obradovali prvačići.

Prvi dan u školi (Foto: CdM)

Spremni za nova znanja, podgorički đaci a i njihovi roditelji sa osmijehom su dočekali prvo školsko zvono.

(Foto: CdM)

Ekipa CdM-a danas je posjetila OŠ “Savo Pejanović”, gdje smo se uvjerili koliko lijepo izgleda prvi školski dan i na tren podsjetili svojih školskih dana.

Majke, očevi, ali  i babe i djedovi danas su ispraćali svoje đake, koji su spremni čekali da nova školska godina krene i krenu u osvajanje znanja.

(Foto: CdM)

“Srećan je zbog početka. Sad je krenuo u drugi razred raduje se drugovima, spremanju za skolu”, kazala je jedna od majki.

Prvaci su bili naročito srećni, pomalo zbunjeni jer ne zna šta ih čeka, dok su djeca starijih razreda trčala ka svojim drugarima. Ispred škole smo zatekli i jednu baku koja je pratila svog unuka koji kreće u drugi razred.

 “Ko se ne raduje školi, raduju se svi. Bas je srećan sto idem u skolu uželio sam se drugova učiteljici. Krenuo je u drugi razred”, kazala je baka jednog od ucenika Maksimija Čađenović.

(Foto: CdM)

Đaci će danas imati samo jedan čas, a u školu su danas ipak pošli bez knjiga i ranaca.

Danas je dvorište ove škole bilo prelijepo sijalo je od sreće i zadovoljstva, a osmijesi su bili na sve strane. Nama ne ostaje ništa drugo sem da svim đacima, a posebno prvacima poželimo da takvi ostanu do kraja ove, ali i narednih školskih godina.

Glavni grad u obrazovanje investirao preko 16 miliona eura

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stiojepović, danas je posjetio i OŠ “Vladimir Nazor”, gdje je podijelio komplete za prvake koji prvi put ulaze u školske klupe.

On je djeci poželio srećan početak školske godine i dodao da gradska uprava pokušava da ispoštuje zahtjeve građana kako bi za naše najmlađe stvorili evropske uslove obrazovanja i vaspitanja.

“Ovo je poseban dan za sve nas. Prvi školski dan ostaje trajno upamćen po prvom susretu sa školom, novim prijateljima, sa nastavnicima koji nas uvode u novi svijet, u život.  Draga djeco, neka vam je srećan i usješan svaki školski dan, neka vam je srećan početak  vašeg školovanja. Budite zdravi, srećni i uspješni, trudite se da što više naučite kako bi kasnije u životu mogli to svoje znanje da primijenite,” poželio je Stijepović.

Gradonačelnik je, podsjetio da je ova lokalna uprava uradila sve što može da najmlađima omogući što bolje uslove za odrastanje, učenje, obrazovanje i vaspitanje, te da je grad u obrazovanje investirao preko 16 miliona eura.

“Prošle godine smo završili vrtić u Zagoriču vrijedan 2.100.000 eura. Dobro teku radovi na vrtiću na Starom Aerodromu, investicija koja je vrijedna oko 2.800.000 eura, pripremamo uslove da uskoro počnemo radove na izgradnji vrtića u Bloku VI i u Tuzima, vrijednosti blizu 5.000.000 eura, dok je Srednja stručna škola u Golubovcima, investicija od preko 4.500.000 miliona eura, već u poodomakloj fazi izgradnje.  Ovo je dio ulaganja u ovaj segment razvoja grada, uz ono što planiramo da investiramo u periodu koji je pred nama, sve ukupno vrijednosti preko 16 miliona eura”, istakao je Stijepović.

Glavni grad već treću godinu za redom obezbjeđuje besplatne komplete udžbenika za sve prvake u Podgorici, dok je za djecu iz socijalno ugroženih porodica obezbijeđena i novčana pomoć za nabavku školskog pribora.

Inače, prema školskom kalendaru Ministarstva prosvjete, obrazovno-vaspitni rad ove godine, biće organizovan u četiri klasifikaciona perioda.

Zimski raspust počinje 30. decembra, a završava se 21. januara naredne godine. Ljetnji raspust počinje 14. juna, a završava se 2. septembra 2018. godine.

Kalendarom je između prvog i drugog klasifikacionog perioda planiran odmor za učenike 2. i 3. novembar.

A.Gajević,  S. Bošković

Send this to a friend