Društvo

Građani bi zelenilo i parkove, a planeri zgrade

Brojni građani i arhitekte koji su prisustvovali današnjoj centralnoj javnoj raspravi za Nacrt Urbanističkog projekta “Kasarna Morača” protiv su gradnje u ovom djelu Podgorice, te traže da se ovaj plan poništi. Obrađivači plana i Glavni grad ističu da su ovim planom ispoštovani svi propisi, te da će projekat očuvati zelenilo, a pozvali su građane da na ovom prostoru borave i žive.

<<<Zbog čega ne bi trebalo graditi zgrade na Morači<<<

Predstavica obrađivača plana Mirka Đurović objašnjava da će se ovaj projekat prostirati na površini od 12,2 hektara.

“Lokacija urbanističkog projekta je jedna od najatraktivnijih u samom centru Podgorice. Sjeverni dio od dva hektara je u privatnom vlasništvu, ostatak pripada glavnom gradu”, kazala je ona.

Ističe da plan podrazumijeva rušenje postojećih objekata koji, kako tvrdi, nijesu za upotrebu.

“U ovom prostoru nema kulturnih dobara koji bi mogli sa budu oštećeni”, istakla je ona.

Đurović objašnjava da se na tom području planira gradnja ugostiteljskih i privrednih objekata.

“Težnja je za formiranjem urbanističkog prostora sa očuvanjem rijeke Morače”, poručila je ona.

Prema njenim riječima površina projekta obuhvata četiri parcele.

“Parcela jedan – uslužne djelatnosti, tržne centre, centre kulture, hotel, parking mjesta u garažama sa neograničenim brojem podzemnih mjesta, kao i zelene površine”, rekla je ona.

Sa javne rasprave, CDM

Ističe da će se na drugoj parceli graditi trg, smještajni kapaciteti, stanovi, podzemni parkinzi.

Parcela tri obuhvataće zeleni pojas, pješačku ulicu širine osam metara koja pruža pogled na rijeku, 505 metara dužina staze.

“Novi plan donosi više zelenila od predhodnog planskog dokumenta i veći broj parking mjesta. Nacrtom je predviđeno da je ovim planom obuvaćena izgradnja prostora za stanovanje”, tvrdi ona.

Arhiteki Andriji Markušu zgrade liče na kontejnere sa granice koji su poređani duž Morače.

“Ovdje se ne štiti zeleni prostor koji se podrazumijeva da ide uz rijeku. Predlažem opštini da se ovdje ništa ne gradi i da tu bude zeleni prostor. Ovdje se gleda krupni biznis, a ne građani. Moramo se odgovorno postaviti u ovom trenutku ništa se ovdje više ne traži”, kazao je on.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je rekao da je postoji veliki broj primjedbi građana koji su o tome i pisali.

“Ovim planom je predviđeno 85.000 kvadrata stanogradnje. U urbanom jezgru ima više stanova koje su potrebni glavnom gradu i ovdje se žuri da se proda ova prelijepa lokacija uprkos tome i činjenici da Podgorica ima 10.000 stanova viška. Alarmanti su podaci da nam fali zelenih površina i da je zagađenost vazduha sve veća”, objasnio je on.

Pita se zbog čega je ovdje potrebna gradnja stanova.

“Zašto žurimo da ovdje izgradimo stanove kad možemo da ih sačuvamo”, pita se odbornik.

Ministarstvo turizma je, podsjeća Rakčević, dalo negativno mišljenje o ovom projektu.

“Zbog čega mi sad moramo da žurimo da devastiramo prostor i da ga betoniramo radi male finansijske dobiti. Tražim da se Nacrt ovog plana povuče”, jasan je Rakčević.

Aleksandar Ašanin iz Strukovne komore arhitekata, kaže da su se on i kolege bavili ovim planom.

“Nije sprovedena anketa, građane niko nije pitao šta žele i to je jedna maglovita polazna tačka ovog dokumenta”, kazao je on.

Istakao je da se ovim projektom ne vodi računa ni na rast stanovništa u samom centru grada.

“Ovdje će biti duplo više stanovnika nego što je to planirano. I taj broj u ovom planu umjesto 890 može biti 1.900 stanova”, tvrdi on.

Poručuje da se ne zna po kojem osnovu se objedinjuju parcele grada sa parcelom investitora. Tvrdi da će svako stablo čempresa u ovom djelu zbog garaže biti posječeno.

Odbornik Demokrata Vladimir Vujović u ovom projektu ne vidi interes građana.

“Ko su tri hiljade građana koji će tu da žive, kakva je njihova platežna moć. Hoćemo li svi da se preselimo u Podgoricu”, upitao je Vujović.

Predlaže da se građani izjasne o ovom predlogu, te da se napravi gradski referendum.

Vladimir Čađenović ispred Demokrata je kazao da je ovo sve namjerno napravljeno da se plan usvoji na zadnjoj sjednici Glavnog grada kada neće izazvati reakcije javnosti.

“Ovaj prostor je poslednja linija odbrane Podgorice. Čuli ste arhitekte da jedna od opcija ostaje da ovaj prostor bude zelen. Ovaj nacrt treba da se povuče. Ovaj plan donosi 4.000 stanova u Podgorici. Mnogo je i hiljadu”, poručio je on.

Odbornik Goran Radonjić je naveo da će se o ovom odlučivati na sjednici Glavnog grada.

“Da li mi prostor najljepši u gradu možemo da prepustimo privatnicima. Pravi se prostor za bogate koji obični građani neće moći da posjete”, dodao je on.

Đurović je na ove optužbe odgovorila da su sa ovim planom ispoštovane osnovne smjernice PUP-a.

“Ja nemam negativan stav na vaše primjedbe. Očekujem da budu profesionalne i mislim da javnost treba da učestvuje u javnim raspravama. Javnost nije imala ranije prilike da se uključi u ove planove. Znamo koliko je teško napraviti planski kompleks. Drago mi je da kolege arhitekte učestvuju i daju sugestije”, kazala je ona.

Građani su na raspravi tražili da im se na ovom prostoru uz rijeku Moraču ne grade zgrade.

Ana Gajević

Send this to a friend