Društvo

Kolege stale uz novinarku Minić: Snaga nasilnika nije u glavi nego u mišićima

Povodom brutalnog napada na novinarku portalA Standard Milicu Minić saopštenjem su se oglasili novinari Nevenka Ćirović, Marko Novaković i Slavko Mandić.

Saopštenje prenosimo u cjelosti: 

Napadnuta je naša koleginica, odvažna i hrabra novinarka Milica Minić. Brutalno je pretukao besprizornik sužene svijesti, nasilnik kome je zasmetala Miličina lijepa riječ i kulturno obraćanje. Divljak ne razumije jezik civilizacije. Njegova snaga nije u glavi nego u mišićima koje je svojski upotrijebio kako bi povrijedio ženu, valjda unaprijed siguran da će u toj „viteškoj“ borbi izaći kao pobjednik.

Milica je samo pukim slučajem ostala živa. Kamenice kojim je nasilnik Kaluđerović pokušao da joj presudi, na sreću nijesu pogodile cilj. Milica je uspjela da se odbrani i da prijavi čudovište policiji. U pritvoru Centra za bezbijednost Bara zadržan je tri dana a potom pušten da se brani sa slobode. Osnovna državna tužiteljka u Baru, Irena Rajković ga tereti za nasilničko ponašanje.

Pitamo gospođu Rajković kako bi kvalifikovala djelo da je kamenica pogodila cilj? Da li bi to bilo nasilničko ponašanje ili klasičan pokušaj ubistva?

Mi koji svakog petka drugujemo sa Milicom Minić, novinarkom i urednicom koju krasi iskrena i topla ljudska riječ, čija su pitanja britka a stil doveden do perfekcije, uvrijeđeni smo što je nasilnik pušten na slobodu. Zato se pitamo što još treba da uradi napasnik pa da zavrijedi pažnju tužilaštva i bude primjereno kažnjen.

Sjetićemo se i napada na novinarku Vijesti Lakić. Istoga časa zainteresovala se Evropa i s pravom tražila da se slučaj do detalja ispita a počinilac otkrije. Upriličena je posjeta iste večeri visokog dužnosnika EU u Podgorici Aiva Orava novinarki. Danas se ne oglašava. Još uvijek ćute i institucije sistema. Čekaju valjda da im neko da signal i da konačno shvate da su ugroženi životi novinara u Crnoj Gori i da treba sve uraditi da se takvo stanje promijeni. Neće ako budemo puštali na slobodu potencijalne ubice i razbojnike. On nije imao motiv. On je društveno zlo kome se mora stati na put.

Kazaćemo na kraju da smo svim svojim bićem sa našom koleginicom Milicom Minić i da nećemo dozvoliti da se ovaj slučaj zaboravi i zataška. Neće pomagati veze i vezice. Tražićemo svakodnevno odgovore od nadležnih organa.

Milica je uspjela da se spasi ovoga puta. Ko je od nas sljedeći na redu?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend