Društvo

Komemoracija povodom smrti Novaka Kilibarde 30. maja

Novak Kilibarda
Novak Kilibarda

Komemoracija povodom smrti profesora Novaka Kilibarde održaće se u Svečanoj sali Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, u utorak – 30. maja 2023. u 11 časova, saopštio je FCJK.

<<<Preminuo Novak Kilibarda<<<

U Podgorici je 23. maja 2023. u devedesetoj godini umro Novak Kilibarda. Sahranjen je 24. maja u užem porodičnom krugu na podgoričkom gradskom groblju Čepurci.

Novak Kilibarda bio je univerzitetski profesor, filolog, montenegrist, jedan od najpoznatijih naših proučavalaca crnogorske usmene književnosti, antologičar, književnik, političar. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih i najviše državne Trinaestojulske nagrade.

Novak Kilibarda jedan je od onih koji su obilježili svoje vrijeme – i kao naučnik i kao političar. Svojoj se struci odužio sintezom Istorija crnogorske usmene književnosti (ICJK, Podgorica, 2012), prvom monografskom obradom toga dijela naše književne baštine, što je ujedno i kruna njegova naučnoga stvaralaštva.

Kao političar izdigao se iznad svoga vremena pokazavši hrabrost da se suoči sa sopstvenim zabludama i u sudbonosnome momentu za Crnu Goru stane u prvi red onih koji su obnovili crnogorsku državnost. Ideji nezavisne građanske Crne Gore bio je odan do kraja života ne skrivajući kajanje zbog nekadašnjih političkih i ideoloških lutanja.

Dao je veliki doprinos afirmaciji crnogorskoga jezika, što kroz polemičke tekstove što kroz zalaganje za osnivanje Instituta / Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, čiji je bio profesor od osnivanja do trenutka kad ga je snaga izdala.

Nekoliko generacija studenata montenegristike imalo je čast slušati predavanja barda nauke o južnoslovenskoj usmenoj književnosti.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
JoleAnjaexpert123
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jole
Gost
Jole

Veliki banjski sin. Slava ti!

Anja
Gost
Anja

Sraman tekst samozvanog “novinara” Duska Kovacevica sa Zabjela, povodom smrti Novaka Kilibarde.
Niko ni rijec osude

expert123
Gost
expert123

U krugovima u kojima sam se kretao prije nekoliko decenija nisu podnosili Kilibardu i osudjivali su njegov zaokret kada je od velikosrbina postao Crnogorac kada je uvidio svoje zablude i rijesio da krene drugim pravim putem. Ja sam licno podrzavao i cijenio taj njegov izbor i zaokret. To je bilo dobro za Crnu Goru tada i u kasnijem periodu pred… Više »

Send this to a friend