Društvo Šehović u Skupštini

Komisije će provjeravati inostrane diplome

Sistem priznavanja i kontrole inostranih diploma biće pooštren, na način što će, pored dosadašnjih procedura koje ostaju na snazi, komisije upoređivati strane kvalifikacije i ishode učenja sa domaćim. Osim toga, posebna pažnja pri priznavanju biće posvećena uključenosti praktične nastave, ali i poziciji fakulteta koji je izdao diplomu na međunarodno priznatim rang-listama, saopštio je danas ministar prosvjete Damir Šehović.

Ministar je, odgovarajući danas u Skupštini na poslaničko pitanje, rekao da im je cilj zaštita od nekvalitetnih diploma, uz napomenu da ništa od navedenog ne podrazumijeva zastoj u procedurama priznavanja, već samo detaljniji i temeljniji pristup.

“Crna Gora je malo tržište i potpuno je legitimno da uporedimo diplome koje dolaze iz inostranstva sa onim što su naši studijski programi, te vidimo da li oni ispunjavaju očekivane ishode znanja na način na koji se to radi na crnogorskim obrazovnim ustanovama. Pritom, nije nam cilj da usporavamo mobilnost, već da zakonski zaštitimo naš sistem, vodeći računa o veličini i specifičnostima sistema”, istakao je.

Crna Gora je od 3. marta 2004. godine potpisnica Lisabonske konvencije, koja je osnova sistema priznavanja i čijih principa će se pridržavati i ubuduće. Pored dosadašnje provjere statusa ustanove koja je izdala diplomu i provjere vjerodostojnosti diplome sada se uvode i dodatni kriterijumi.

Šehović je ponovio da je u prethodne dvije godine odbijeno više od 60 zahtjeva za priznavanjem visokoškolskih diploma, uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi. Takođe, u tom periodu je odbijeno i priznavanje oko 30 diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen je isto toliki broj krivičnih prijava.

Ukupno je, dakle, odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Unapređenja sistema priznavanja, poručio je Šehović, urađena su na osnovu ekspertske analize, kao i analize dvije radne grupe koje je formiralo Ministarstvo.

25

avatar
1000
17
8
0
 
19
NDUčiteljicaLjutaCucaMrdrđrlutovac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cuca
Gost
Cuca

Sve diplome provjeriti koje nijesu sa Univerziteta CG , NEBITNO KAD JE DIPLOMIRANO. Jedino ako se sve diplome sa strane provjere vjerovacu u ovaj projekat, jer i svaka baba zna da je 50% diploma u Cg lazno i bez dana studiranja! Nije posteno da neko sa laznom diplomom krade mjesto mladom i strucnom covjeku koji se za svoju diplomu dobro… Više »

Mrdrđrlutovac
Gost
Mrdrđrlutovac

Haha, kalo se odmah javlja intelektualna elita sa lažnim diplomama, šta je, prpa a?

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Samo oštro daidza moj dobri,mi smo čuvena pazarska škola,hotu ovi iz Leposavića i Blaca nas da uču o obrazovanju a mi svi radimo u Ministarstvo obrazovanja,e pa svašta!!!

Primjer koSarke
Gost
Primjer koSarke

Primjer iz zeljeznickog prevoza Crne Gore ( pricao mi prijatelj koji je tamo direktor). ustanovljeno da je diploma srednje škole za konduktera svercovana i radnik rasporedjen na nize radno mjesto. Medjutim on sa istom tom svercovanom diplomom srednje skole u medjuvremenu zavrsi fakultet ?

Primjer koSarke
Gost
Primjer koSarke

A sta ce se raditi ako se utvrdi da je inostrana diploma neuporedivo jača od domaćih

Montenegro
Gost
Montenegro

Odakle je tvoja svega ti? Ili iz Pazara ili iz Peci. Mozda iz Leposavica

Učiteljica
Gost
Učiteljica

Kako bi bio asistent na Ekonomskom falkutetu u Pg majke ti? Neinformisani i neispunjeni svojim životom daju sebi za pravo da komentarišu nekog.

Stari
Gost
Stari

Kad bi krenuli domace i strane svasta bi nasli
Tako od toga nema nista

Kuda ide brod
Gost
Kuda ide brod

Koje diplome cete provjeravati? Svi koji su kupili diplome u N.Pazar, Tutin, Sarajevo,Mojkovac, Visoj posl.u Beogradu, Pristini nostrifikovali su diplome i zaposlili se u drzavnim organima. Ko se mučio i učio na drzavnim crnogorskim fakultetima taj je sada na zavodu za zaposljavanje CG. Čeka milostinju nazalost.

ND
Gost
ND

Prvo provjeri pojedine diplome u samom Ministarstvu. A onda retroaktivno one koje ste već nostrifikovali a ljudi rade u državnim organima. Pa onda ove najnovije. Mada mislim da će sve biti šarena laža,osim stana koji si sebi namjestio.

Dekan
Gost
Dekan

Policajac u Hn,Dragomir P. ,diploma ekonomskog fakulteta,kupljena naravno. Taj nema ni osnovnu.

Smoke-WhoSee
Gost
Smoke-WhoSee

Ovo je sramota ! Ne priznajete univerzitet u Becu, da vas sram bude. I vi spovodite reforme. Rank lista, a dje su crnogorski univerziteti na toj listi, NEMA IH! i vi da nekog ocjenjujete….sramota.

ND
Gost
ND

Koji Univerzitet u Beču? U Beču napr. postoji Evropska Akademija nauka,koja je u stvari NVO,a njen tzv. predsjednik Evropske Akademije nauka ima privatni Fakultet u Beogradu,gdje za 5000 e dobijate diplomu za par mjeseci,koju naše Ministarstvo nostrifikuje,i onda u javnost izađe Šehović i priča ove bajke!

Ljuta
Gost
Ljuta

Nije u Beogradu nego u Distriht brčko u BIH..eto koliko ti smeta BG…

ND
Gost
ND

U Beogradu! Tzv. Evropski Univerzitet. Lako je provjeriti na internetu.

ND
Gost
ND

Evropski Univerzitet u Beogradu. Rektor M.Zečević. Provjeri prije nego što napišeš.

Nena
Gost
Nena

Ali ce zato da priznaju diplome iz Tutina

Popaj
Gost
Popaj

Reče Šehović

Raso
Gost
Raso

Ako ne ponistite UDG diplome, nista niste uradili.

Tanja
Gost
Tanja

Postovani,mozda bi trebalo obratiti paznju na diplome medicinskih sestara.Sramota je da cistacice za godinu dana postaju medicinske sestre.

JA TI ONI
Gost
JA TI ONI

“”””ZAKON JACEGA JE NAJVECE BEZAKONJE””””

Send this to a friend