Društvo

Konačno u pogonu Reciklažni centar na Žabljaku, zaposleno 10 radnika

Žabljak

Reciklažni centar na Žabljaku kojim naredne dvije godine upravlja firma “Inter trejd” iz Podgorice radi od srijede. Pogon je zvanično otvoren prije dvije godine ali nikada nije radio punim kapacitetom. S obzirom na to da lokalno Komunalno preduzeće koje je njime upravljalo nije uspijevalo da dobro organizuje rad Opština je odlučila da iskorak napravi privatno-javnim partnerstvom, zbog čega je i raspisan tender.

Najbolju ponudu je poslala podgorička firma “Inter trejd”, sa kojom je predsjednik Opštine Veselin Vukićević potpisao ugovor na dvije godine sa mogućnošću produžetka, ali i redefinisanja uslova, piše Pobjeda.

Lokalnu upravu Žabljaka raduje i što budući partner najavljuje nova ulaganja, pa i neke linije kakva je, recimo, mlin za plastiku.

U sortirnici otpada radiće deset Žabljačana, a ljeti vjerovatno i više, i to u dvije smjene.

Reciklažno postrojenje koje je koštalo 2.400.000 eura izgrađeno je u saradnji sa Centrom za međunarodni razvoj i saradnju Slovenije, koji je uložio polovinu novca. Izvođač radova bio je konzorcijum koji čine Institut za ekološki inžinje-ring u Mariboru i podgorički Intermost. Nalazi se u blizini privremenog odlagališta čvrstog otpada.Bilo je planirano da se u njemu sakupi i obradi oko 1.000 tona otpada godišnje. Centar se prostire na površini od 6.000 kvadratnih metara, sa halom od 2.000 kvadrata u kojoj se selektuje otpad, uz odvajanje frakcija pogodnih za dalju obradu, odnosno reciklažu.

Send this to a friend