Društvo

Korina Animals: Surovi lov divlje svinje težak za gledanje, ali zakonom dozvoljen

Udruženje Korina Animals regovalo je na uznemirujući snimak lova divlje svinje u Pljevljima, ističući da je u Crnoj Gori Zakonom o divljači i lovstvu dopušteno da se na način koji je prikazan na snimku love divlje svinje. To je, objasnili su, jedina vrsta divljači koju je dozvoljeno loviti surovo, prigonom i psima.

Kako su kazali, psi koji su snimljeni kako napadaju divlju svinju jesu lovački psi.

“U pitanju je vjerovatno rasa posavski gonič ili njen mješanac. Napadnuta životinja na snimku se ne može odbraniti jer je najvjerovatnije prethodno ranjena oružjem. Psi koji se koriste u borbama se čuvaju samo za tu priliku i vježbaju se na mnogo manjem plijenu nego što je to vepar i ne šalju se u lov, jer se u opkladama na njima zarađuju dobre pare. Niko ne želi da rizikuje da mu psa u kojeg je uložio dosta vremena, novca i truda rastrgne ili povrijedi divlja svinja negdje duboko u šumi”, navode u Uruženju Korina.

Ocjenjuju da je saopštenje lovačkog društva iz Pljevalja povodom tog snimka samo još jedan pokušaj lovaca da se operu od zlodjela koja čine, povezujući ih sa krivolovom.

“Jedina razlika između lova i krivolova je u vremenskom razmaku u kojem se ubistva životinja dešavaju, kao i u oruđu koje se koristi. Iz perspektive žrtve-oni su jedno te isto. Koliko god ovaj snimak bio mučan za gledanje, toliko je i koristan u raskrinkavanju istine onoga što lov stvarno predstavlja-zadovoljavanje sadističkih pobuda nekolicine ljudi koristeći jednu vrstu životinja u usmrćivanju drugih vrsta životinja u njihovom prirodnom staništu”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend