Društvo

Korona sve agresivnija, svakodnevno raste broj inficiranih mališana

Alma Drešević

Koronavirus je sve agresivniji, pa ne štedi ni djecu, kažu ljekari. Svakodnevno raste broj inficiranih mališana. Podgorički kovid centar samo za djecu nalazi se u Tološima, gdje se dnevno pregleda do 200 pacijenata. Simptomi nijesu više samo blagi, već ih prati visoka, uporna temperatura i stomačni problemi.

“Pravilo je da pravila nema – od kovida 19 mogu da se razbole čak i bebe, a simptomi kod djece drugačiji su u odnosu na prošlu godinu. Tada je većina imala samo začepljen nos i suvi kašalj”, objašnjava doktorica podgoričkog Doma zdravlja Alma Drešević.

Ona je za TVCG kazala da ove godine imamo simptome koji dosta podsjećaju na simptome kovida kod odraslih, a to su jako visoke temperature koje dugo traju i za razliku od odraslih, često imamo kod djece stomačne tegobe-povraćanje, dijareja, tako da se i tu se stvar komplikuje.

Zbog povišene temperature i kontakta s inficiranim, roditelji s djecom i danas ispred kovid ambulante u Tološima.

“Za sada se od korone najmlađi ne mogu zaštititi vakcinom. Ali, ukoliko se roditelji vakcinišu, spriječiće širenje virusa među djecom.  Virus je sve agresivniji  i zaista apelujemo i bojimo se – da evo za sada je sve okej, ali ne bi željeli da imamo neke ishode kao kod odraslih”, poručuje doktorica Drešević.

U kovid ambulanti u Tološima rade četiri tima pedijatara u dvije smjene, i dnevno pregledaju između 150 i dvije stotine pacijenata.

9

avatar
1000
8
1
0
 
9
TashMongroEbabilBarkaDjole
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tash
Gost
Tash

Posledica eksperimenta sa turizmom.

Mongro
Gost
Mongro

U ovoj državi i sa ovakvim građanstvom, vlast neće snositi odgovornost ni da nam polovina umre od virusa. Ođe je sve postalo normalno.

Ebabil
Gost
Ebabil

Hvala bogu da neko skrece paznju i da je bar malo odgovornih u medicini .

Barka
Gost
Barka

Borovinicku pod hitno poslati u zatvor. Kao prvu mjeru odbrane od korone…

460
Gost
460

Evo sad sam bio u dz u Kotor, vikendom ne rade kaže mi sestra na ulaz, ja mogu samo da vam uradim brzi test. Totalni raspad sistema.

Markoz
Gost
Markoz

Ja bi ovoj Vladi a posebno ministarki dala orden kako su nas udesili sve za spas sezone . Mora se ta zena nagraditi nemoj slucajno da kome padne na pamet da trazi njenu ostavku. SRAMOTA sto rade od ovog naroda.

Labradoodle
Gost
Labradoodle

Opet će zatvoriti škole,sve su prilike.

Djole
Gost
Djole

I treba dok nije kasno

Suzana
Gost
Suzana

Pa sts cekate, ocete li se gledati! Zatvarajte skole!!!!!

Send this to a friend