Društvo

Korona zatvara škole u pojedinim gradovima

Ilustracija

Škole u gradovima gdje je najveća stopa obolijevenja od korona virusa, vjerovatno neće početi ni 1.oktobra sa radom, već će se nastava organizovati onlajn, zbog složene epidemiološke situaci je i opasnosti od obolijevanja učenika, navode iz Instituta za javno zdravlje, piše Dan.

Iz Instituta su istakli da će se konačna odluka donijeti u ponedjeljak 28. septembra, nakon što sagledaju situaciju sa epidemjom u svim gradovima.

Najteža situacija je u Beranama, Nikšiću i u Rožajama.

Direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je za Dan da je iz Instituta najavljeno takvo rješenje, ali da će konačna odluka biti donijeta naredne sedmice.

“Znaćemo u ponedjeljak kakva je situacija. Ovo potvrđuje naše apele da ne može za sve škole važiti jedan model, već da zavisi od grada do grada, i od škole do škole. Teško da će moći svi da počnu normalno (ne od prvog do šestog i prvog srednje u školama, a onlajn stariji) u opštinama i školama koje imaju uslove da organizuju normalno nastavu. Neće da prihvate naše zahtjeve da škole pojedinačno odlučuju na koji način da organizuju nastavu. Da bi bili partneri moramo se čuti i razgovarati”, navela je ona.

Prema riječima Miahilovićeve potrebno je promijeniti dio modela za održavanje nastave.

“Vjerujem da će se prepoznati želja da doprinesemo da su djeca bezbjedna i da imaju jednake šanse za obrazovanje u doba epidemije. Pozivamo Ministarstvo prosvjete da razmotri naše zahtjeve, jer je pitanje koliko će to porodice da košta psihičkog i fizičkog stanja. Roditelji nemaju plaćeno odsustvo i to je veliki problem,” kazala je Mihailović.

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić Vučinić je kazala da će ukoliko se stanje promijeni i dobiju preporuku Instituta, mijenjati modele.

“Htjeli smo da imamo održiv sistem koji se neće zatvarati poslije dvije sedmice. Da li će doći do promjene modela, ne mogu vam reći. Donijeli smo odluku zbog zdravlja djece i naša odluka je u saradnji sa roditeljima i učenicima”, kazala je Nikolić Vučinić.

18

avatar
1000
16
2
0
 
18
Nk.vekiAuAuMaryMirko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

nijedno dijete ne ide pješice u školu, utrpaju ih u kombi smaskom ili bez maske a NEMA DISTANCE, tako i u autobuse, samo ne na krov

AuAu
Gost
AuAu

Da se svi kao pojedinci ponasamo odgovorno ne bi bilo problema, ali niko ne nosi masku, svi se junace ko da su hrabri, a ne bezobzirni kad ne nose maske. Imamo katastrofalnu epidemiolosku situaciju i niko od nas nema pravo da zahtijeva bilo sta.

Mirko
Gost
Mirko

A sta je sa vrticima? Najmladji nikako ne mogu drzati distancu niti nositi maske.

5555
Gost
5555

Trebale su skole da obezbijede maske za djecu dezifekciona stedstva…koliko porodica nema da kupi djeci po 2-3 maske.A jos ko ima po 2,3ili vise djece.

Mary
Gost
Mary

Zašto roditelji ne kupe dvije pamučne maske i poslije škole je operu. Tako bi uštedjeli. Mogu se koristiti i marame samo da pokriva nos i usta

💞💞💞
Gost
💞💞💞

E necemo ni onlajn nastavu!!!

Summer
Gost
Summer

Skolstvo nam je ocajno bilo i bez korone a od marta je sve sem obrazocni sistem. Zasto se onda sa online nastavom nije pocelo 1 septembra? Ima li normalnog covjeka u misnistarstvu prosvjete, IJZu i NKTu koji zna da radi svoj posao? Da li iko tazmislja o posledicama? Pitanje je zasto se preskocio 1 septembar i zasto tad nije pocela… Više »

Dragana R
Gost
Dragana R

Norma u EU je ispod 16 zarazenih na 100.000 stanovnika. Kod nas je oko 550 na 100.000 sada prosjek.

Ne gusite djecu
Gost
Ne gusite djecu

Desetkujete generacije djece koja sjutra treba da nas vode te stoga djeca u skole normalno a ko zeli svoje da maskira i gusi slobodan je da to cini.

Nk.
Gost
Nk.

Ne bi tako pricao/la da ti se ne daj boze neko bliznji zarazi i ima tezu klinicku sliku…

To sam ja
Gost
To sam ja

Kaku god onu odluku donijeli,ovaku ili onaku–situacija ne valja!!!Ne može nam se svima ugoditi…Najlakše je telefon u ruke i pametovati-kritikovati sve i svakoga!!Zdravlje na prvo mjesto!A djeca nam neće biti nepismena pa i ovo će proći!!

Zdravko
Gost
Zdravko

Djeca ne mogu da nose maske i da idu su svoj ugljen dioksida jer tako uništavaju polica i srce.

Tako bješe vazd
Gost
Tako bješe vazd

A sto ce djeca nauciti on line?Naravno ne treba pušit djecu da se zaraze, ali i obrazovanje kao i sve su doveli na nulu.Al ko zna što će dalje biti.Utamničili su nas u početku sa duplo manje, zaraženih i mrtvih sada se prave još više pametni.Sve ovo po narodu njohovi, skupovi i podigravanje, i ko je ko i đe je… Više »

Realno
Gost
Realno

Skole ne treba otvarati, online nastava dok ne padne broj oboljelih na nulu.

Jaun
Gost
Jaun

POcnite online isključivo. To je jedino moguće u ovoj zarazi koja je trenutno najgora u Evropi. Pustite ove “roditelje” što bi da tjeraju djecu iz kuće. I njih treba na online nastavu da se nauče nečemu što su izgleda preskočili.

Mitya
Gost
Mitya

A u Podgorici nije jel, Bar takodjer..🤦??

rješenje
Gost
rješenje

Izjave ove gospođe svode se na: uradićemo ali kako kaže Institut. Ona umjesto da se bavi obrazvnim procesom, ona brine samo brigu Instituta? Nikako da odgovori zašto ne rade male škole koje su bez ikakvog rizika od infekcije.

Ida
Gost
Ida

Prema kome su oni bili otvoreni, ko je Ministarstvu bio partner? Niko. Nikad nijesu odgovorili ni na jedan dopis. Rade šta hoće. Mogu kakako hoće, ali ne i dokle hoće.

Send this to a friend