Društvo

Koronavirus satire rafting na Tari

foto: Pobjeda

Ako se sumiraju rezultati dosadašnjeg dijela ljetnje turističke sezone jasno je da su prihodi, obuhvativši sve od primorja do krajnjeg sjevera Crne Gore, a upoređujući ih sa prošlom godinom, manji za 80 do 90 odsto. Mnogi hoteli i etno-sela nijesu ni otvarani, pa ipak, čini se, pandemija je najviše pogodila one koji se bave raftingom.

Uobičajeno je da sezona splavarenja Tarom počinje 15. aprila i da traje, zavisno od vremenskih prilika, čak do oktobra, pa i koju sedmicu duže. Za tih nekoliko mjeseci brojni privrednici na bukovima „Suze Evrope“ zarade pristojno ili makar toliko da mogu preživjeti do narednog ljeta i uz to obogatiti svoju ponudu, pripremiti se kako valja za sljedeću sezonu…

Ove godine je aktuelna sasvim druga priča. Korona „satire“ rafting. Prvi turisti počeli su stizati tek sredinom maja i, naravno, stranci se mogu „na prste“ izbrojati.

Od Šćepan Polja do Brštanovice je 15-ak kampova, mnogi od njih nijesu ni otvarali ovog ljeta svoje kapije, a kakav je fijasko doživjela sezona najbolje potvrđuje podatak Parka prirode Piva da su imali svega 1.450 posjetilaca, a lani do u ovo doba čak 24.000.

“Ovog vikenda je nešto više turista, vjerovatno na brzoj rijeci traže spas od žega koje su nastupile, ali to su pretežno domaći gosti. Naravno, među ovih 1.450 posjetilaca je i njih oko 400 koji su posjetili Trnovačko i Stabanjsko jezero. Dakle, računamo sve koji su posjetili Park prirode Piva i platili ulaznicu koja košta euro, što je više nego simbolična cijena. Ako se zna da naše preduzeće gotovo 80 odsto svojih prihoda ostvaruje kroz turizam jasno je u kakvoj smo situaciji, pa i svi vlasnici kampova”, kazao je direktor PP Piva Slobodan Delić.

No, kako je istakao, korona virus je globalni problem i moramo se pomiriti s tom činjenicom.

“Lani smo imali ukupno oko 36. 000 posjeta, a ove godine nećemo ni deseti dio od te brojke, jer već je počeo avgust i, što je najgore, ne obećavaju izvještaji zdravstvenih radnika, dodao je Delić.

Anka Vujanović iz kampa „Grab“, koji je na samoj obali Tare i prepoznat po tome da prihvata gotovo stoprocentno inostrane turiste, ove godine je prve goste imao tek 21. maja.

“Na Dan nezavisnosti imali smo prve posjetioce i nijesu bili stranci. Naravno, mi smo kamp pripremili mnogo ranije, otvorili ga 15. aprila i sve vrijeme imali uobičajeno velike troškove, a prihodi su izostali. Naša statistika, zaključno s ovim vikendom, govori da je turista manje za 85 odsto i sumnjam da će u avgustu i septembru biti bolja situacija, pa sve i da pandemija utihne. Naši gosti su 98 odsto stranci svih ovih godina, a ovog ljeta svega svaki deseti je stranac. Kod nas su najbrojniji bili Francuzi, zatim Njemci, Englezi… pretežno turisti sa zapadnoevropskog tržišta, a ove godine među inostranim posjetiocima su prednjačili Poljaci i to koji su stigli terencima i uglavnom kampuju”, rekla je Vujanović.

Naravno, kako je istakla, domaći gosti rijetko koriste smještaj kod i dolaze samo izletnički, na dan.

“Mi raspolažemo sa 65 kreveta u kućama i bungalovima, ali prethodnih godina je bilo kao u košnici i cijela ova livada zauzeta šatorima. Imali smo na konačištu samo Francuza po 150”, objašnjava ona.

Na pitanje koliko im znače mjere podrške koje je preduzela Vlada Vujanović odgovara ovako:

“Da nije bilo tih subvencija, teško da bi i do sada mogli izdržati, jer troškovi su nam ogromni, morate imati kuvare, konobare, pomoćno osoblje, skipere, vozače…, pa koliko god da je gostiju. Ovako ćemo, nadam se, nekako preživjeti, kazala je Vujanović, priznajući da im je korona virus pomrsila kompletnu računicu, ali se nada da će i ove godine organizovati, pa makar i u manjem obimu, „Kajak Fest“, kako bi održali tradiciju”.

U kampovima na Tari kažu da Crnogorci na sjever rijetko dolaze bez želje da se spušte čamcem brzacima, nijesu kao inostrani gosti koji vole i da pješače, pecaju, voze bicikl ili terencem krstare makadamskim putevima kojih ima mnogo.

Ništa „vedrija“ iskustva ovog ljeta nemaju ni rafteri uzvodno Tarom, Žabljačani, Mojkovčani… Reklo bi se, nešto bolje su prošle naše komšije iz Foče. U njihovim kampovima bilo je znatno više turista, što je i očekivano, jer su se oslanjali na tržište iz Srbije, ali od njih naša turistička privreda nema vajde.

27

avatar
1000
18
9
0
 
23
AleksandarbozidarGubaZvizdanKlikiiii
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleksandar
Gost
Aleksandar

Ma zamisli boga ti… a mi sa primorja ubismo se od posla samo je vas sa raftingom pogodila korona….

Guba
Gost
Guba

Zašto bi bilo koga trebalo da je briga šta se dešava s divljim neregistrovanim biznisom od kojeg ova država nikad nije cent viđela?

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Zato sto nema nikoga, spustite cijene da privucete domace goste
Preskupi ste

MSC
Gost
MSC

Nije korona nego Kinezi. Mutna teče Tara valovita… 🙁

mula jusuf
Gost
mula jusuf

mere nkt satiru rafting na tari, a ne virus

marko
Gost
marko

Tara je postala privatno vlasnistvo raftera , osim toga ne kontrolisu se camci koji sa obale na obaly voze raznu robu ..a Tara granica.

Dula
Gost
Dula

Prvo zdravlje pa sve ostalo. Covjek kad se razboli ima samo jednu zelju. Mi se ne pitamo sa trenutnom situacijom.

Panda
Gost
Panda

Kriza aaa?Dosta ste uzeli na mufte pa sad da vas malo država pomogne,jel?Kukali ste i prije,nijeste spominjali takve posjete,izbjegavali poreze i takse..Prevaranti klasični,bosanci su gospoda za vas.Zato rade i sad..

Dragon
Gost
Dragon

Jesu li se ikada zapitali da li su cijene usluga previsoke?
Htio sam ici sa djecom, za dan 200 eura treba.
A za taj novac moze 2-3 dana u hotelu , sa ful uslugom.

Maverick
Gost
Maverick

Strao je nas DPS eo 30 godina, Corona nam je zadala zavrsni udarac

Neka_de
Gost
Neka_de

Rafting i Taru satiru oni koji su ovu nekad lijepu rijeku pretvorili u glibež i zarazu. Onako žuta liči samo na Gang.

Oluja20
Gost
Oluja20

Da neće i oni subvencije građana sad? Koliko ono bjehu fotografije s raftinga, 50e je li? E pa dako ste uštedjeli što.

Jaguares
Gost
Jaguares

Ne satire ga korona nego strateški investitori koji su Taru zamutili

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Corona virus satire planetu ..mici te se sa raftingom ..

Jovo Kapa
Gost
Jovo Kapa

Sami sebe satiru sa visokim cijenama !

Pipun
Gost
Pipun

Ili mozda cinjenica sto su taru nagrdili, ne bih posao na rafting u ono blato.

Klosar
Gost
Klosar

Nije mi ih zao niko od njih ne placa pdv niti dje mozes dobiti racun za splavarenje ili sto si pojeo popio … klasicna kradja drzave

Delboj
Gost
Delboj

Istina ziva. Neki vlasnici kampova su za samo par sezona postali milioneri.

Klikiiii
Gost
Klikiiii

Slazem se … nego pojacati im kontrole ali bas pojacati

HIT
Gost
HIT

Dok u Hrvatskoj I Albaniji cvijeta turizam nas NKT DPS unisti
Ne trebaju ni sada pred izbore smanjivati brojeve KAD nas unazadise I dadose nase turiste komsijama

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Turizam nidje ne cvjeta ..u Hrvatskoj kao i kod nas …sve ostalo su lazi ..

bozidar
Gost
bozidar

Bogami u Hrvatskoj nije kao u CG imaju 50% turizma u odnosu na prošlu godinu.

Oluja20
Gost
Oluja20

Razlika između nas s jedne strane i Hrvatske i Albanije s druge strane nije u DPS-u nego u mentalno zaostalima, tj. litijama i “derbiju”.

Neko
Gost
Neko

Izgubi se grome.

bozidar
Gost
bozidar

Ajde Oluja20 šta lažeš sve nas to je za tebe normalno ali šta lažeš samog sebe to je bogami zabrinjavajuće.

Mirko
Gost
Mirko

Ne mlati

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Svako radi ono što mu je u interesu to često gledajući svoj lični interes bez ikakve brige za druge.

Send this to a friend