Društvo Pavićević ne isključuje nijedan način sindikalne borbe

Krajem sedmice počinju pregovori o povećanju plata prosvjetara

Zvonko Pavićević

Pregovori Sindikata prosvjete i Vlade počeće do kraja sedmice, potvrdio je Dnevnim novinama predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore u Uniji slobodnih sindikata Zvonko Pavićević. Prosječna plata u prosvjeti je oko 485 eura, zbog čega prosvjetari traže povećanje od 10 odsto, što bi budžet prema njihovoj procjeni koštalo oko 5,5 miliona eura.

“U toku su dogovori oko termina, ali četvrtak, petak ove sedmice sješćemo za pregovarački sto. Tražimo povećanje plata za 10 odsto za oko 13.000 ljudi, što bi bio godišnji neto izdatak u budžetu od 5,5 miliona eura”, pojasnio je Pavićević, istakavši da je to minimum ispod kojeg ne mogu ići.

On naglašava da su odustali od linearnog usklađivanja zarada, što su tražili krajem prošle godine kada su im pregovori propali.

“Tada smo tražili usklađivanje sa Zakonom o javnoj upravi i u načelu smo postigli dogovor sa resornim ministarstvom, ali je na kraju Vlada odustala od toga. Sada tražimo u prosjeku povećanje od oko 10 odsto. Dakle, nismo išli linearno. Negdje smo išli više, negdje manje, da bi zadržali taj raspon između stručnih sprema i nivoa kvalifikacija, jer imamo zaposlene u školama, vrtićima, resursnim centrima, javnoj upravi…”, objasnio je Pavićević i dodao da ovaj put neće odustati, jer se, kako kaže, prosvjeti mora povećati plata.

Novca ima, kaže Pavićević, jer ako Vlada ima da dijeli zaslužnima stanove i ekstra povoljne stambene kredite, može i da poveća zarade prosvjetarima koji primaju ispod prosječne zarade u Crnoj Gori.

“Ovaj put ćemo se radikalnije boriti za ono što mi tražimo, a smatramo da je konačno krajnje vrijeme, poslije svega ovoga što se radi, davanja stanova, kredita, garancija… Mora se naći novac za prosvjetu, jer svi to govore od predsjednika preko premijera da se mora ulagati u prosvjetu, ne samo u infrastrukturu nego i u standard zaposlenih. Tražimo od njih da pređu sa riječi na djela”, naglasio je Pavićević.

Iako, kako kaže, po zakonu ne bi mogli da štrajkuju jer su ih svrstali u grupu sa zdravstvenim radnicima, policijom, komunalcima koji moraju organizovati minimum procesa rada, jer je osnovno obrazovanje obavezno, Pavićević ne isključuje ni taj oblik borbe.

“Pregovaramo i oko minimuma procesa rada, da se konačno utvrdi. U svakom slučaju obavijestićemo članstvo i javnost sa onim što tražimo i pozvati ih, ako zatreba, da nam pomognu i podrže naše zahtjeve na način na koji se dogovorimo. Ne isključujem nijedan način sindikalne borbe, a sve zavisi od toka pregovora koje ćemo ubrzo započeti”, rekao je Pavićević.

On je podsjetio da je posljednje povećanje zarada zaposlenima bilo 2016. godine, kada su im zarade povećane za nešto više od pet odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Teško se radnicima koji rade kod privatnika novi nameti na njih i prekovremeni sati da bi platili povećanje državnim uhljebima

Bnjj
Gost
Bnjj

A šta je sa radnicima u privatnom sektoru koji pune budžet oko 90%osigurano na minimalac primaju platu od 250do 350e može li se živjet sa tom mizerijom od plate u Cg niko ne pomišlja da se podigne minimalac na 350e samo državnim radnicima se podižu plate diskriminacija

Imini
Gost
Imini

DPS sindikalac. Sramno

Maro
Gost
Maro

Zar je ovaj jos predsjwsnik sindikata??! Majko sveta…vjeciti sindikalci…Ima li sta gore od toga

Olmas
Gost
Olmas

Valja DPS-u, zato je vječiti. UDBA

Bnjj
Gost
Bnjj

U Cg su funkcije nasledne mi smo plemenska država ka u Africi poglavica je zamjenjiv samo kada umre ili se dobrovoljno povuče

Ivan
Gost
Ivan

Pavićeviću, traži 10% povećanje a svake naredne godine tražiti povećanje minimum za visinu godišnje inflacije što iznosi 3 do 5%,tek na ovaj način bi nešto postigao, a drugačije ništa.

Bnjj
Gost
Bnjj

A što ne traži povećanje i radnicima koji rade kod privatnika nego je njima i smanjenje plata zbog inflacije

Goost
Gost
Goost

Imate li vi vas sindikat? Dje zaluta????

Nastavnik
Gost
Nastavnik

Aj da vidimo sto cetevuradit

Send this to a friend