Društvo

Kvir Montenegro: Školske uniforme doprinose produbljivanju rodnih podjela

Podjela uniformi na roze za djevojčice i teget za dječake, koje su prije dva dana počeli da nose đaci podgoričke  O.Š „Savo Pejanović“, doprinijela je produbljivanju rodnih podjela, koje su još izražene u velikom stepenu u crnogorskom društvu, smatraju iz Kvir Montenegra.

Oni su ocijenili da je pohvalno što je Ministarstvo prosvjete odlučilo da stane na kraj klasnim razlikama izraženim među djecom uvođenjem uniformi u Osnovnoj školi „Savo Pejanović“.

„Međutim, smatramo da je podjela uniformi na roze sa bijelim trakama za djevojčice i bijelim sa teget trakama za dječake, doprinijela produbljivanju rodnih podjela koje su još uvjek izražene u velikom stepenu u crnogorskom društvu“, kaže se u saopštenju Kvir Montenegro.

Podjela boja na rozu, namijenjenu djevojčicama, i plavu, namijenjenu dječacima, kako se navodi, naizgled se čini bezazlenom.

„Međutim, ako malo bolje analiziramo rodne uloge ukorijenjene u crnogorskom društvu, shvatićemo da one počinju još od malih nogu, dijeljenjem boja, igračaka, učenjem obrazaca ponašanja prihvatljivog za djevojčice i dječake, što predstavlja korijen rodnih normi, koje na koncu vode do diskriminacije među djecom, naročito kad su u pitanju djeca koja se rodno ne konformiraju“, kazali su iz Kvir Montenegra.

Kako navode, važno je imati na umu da rodne podjele, kao što su ove, hrane patrijarhat, mizoginiju, kao i sve koji svojim rodnim izražavanjem nadilaze rodne norme.

„Rodne podjele šalju jasnu poruku djeci da postoje jasne rodne kategorije u okviru kojih se moraju zadržati, kako bi izbjegli kasniju društvenu kaznu koja se ogleda u odbacivanju, diskriminaciji i nasilju prema svim onima koji se usude da izađu iz rodnih okvira“, kaže se u saopštenju.

U organizaciji Kvir Montenegro smatraju da se pri pristupanju problemu razlika ne smije se posmatrati problem samo kroz klasne podjele, već i kroz razne druge, uključujući rodne, koje su, kako su naveli, jednako štetne za razvoj djece kao i klasne, ekonomske ili bilo koje druge.

„Apelujemo na Ministarstvo da revidiraju svoju odluku uvođenja uniformi za djecu na način koji će oslikavati brisanje svih podjela među djecom, te ih učiti poštovanju i jednakosti osoba bez obzira na pol, rod, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, ekonomski, socijalni, kulturološki, vjerski, rasni ili bilo koji drugi status“, poručili su iz Kvir Montenegra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
XX&XY
Gost
XX&XY

Ne mogu da vjerujem sta citam!?!? Bez teksta..na ovaj tekst… Sta je ovo!?

Mrgud
Gost
Mrgud

Mrzim uniforme.

anon
Gost
anon

uh da oce ovi prestati da sole pamet..

Send this to a friend