Društvo

Laboratorija za PCR testove otvorena u Kotoru

Laboratorija je zvanično otvorena danas

Najmodernija laboratorija za PCR testove, vrijedna 340.000 eura, otvorena je danas u Domu zdravlja u Kotoru, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

To znači da uzorci PCR testova građana od danas više neće morati da se šalju u inostranstvo na analizu, već će moći da se besplatno obavljaju u kotorskom Domu zdravlja.

“Zahvaljujući donaciji Olega Deripaske, kotorski Dom zdravlja je dobio jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih laboratorija ovog tipa na svijetu, u kojem će dnevno moći da se analizira prosječno 550 testova na korona virus. U novoj PCR laboratoriji biće obrađivani uzorci koji pristignu iz Opšte bolnice Kotor i drugih primorskih mjesta, a pružaće besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, između ostalog opština Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva i Bar, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori”, rekli su predstavnici kotorskog Doma zdravlja.

Oprema za testiranje

Laboratoriju su otvorili direktor te zdravstvene ustanove Igor Kumburović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Mevlida Gusinjac, potpredsjednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević, predstavnica samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić i predstavnik dobrotvorne fondacije “Volnoe Delo” Oleg Deripaska.

“Prethodnih mjeseci dobijao sam dosta poziva od ljudi iz Crne Gore, uključući sindikat zdravstva i druge. Svi su me pitali da pomognem u borbi protiv korona virusa. Oprema je nabavljena, dopremljena i puštena u rad. Uspjeli smo da ljudima iz Crne Gore obezbijedimo pristup najkvalitetnijoj dijagnostičkoj opremi koja je jedna od ključnih stvari u borbi protiv korona virusa. Vjerujem da će ovo da olakša rad svih zaposlenih u medicinskom centru u Kotoru”, poručio je Deripaska.

Oleg Deripaska

U laboratoriju, osim opreme, kao donacija stigli su i potrošni materijali neophodni za laboratoriju, specijalna zaštitna oprema za zaposlene i dezinfikaciona sredstva.

“Crna Gora je ranije imala laboratoriju u oviru Instituta za javno zdravlje Crne Gore koja je bila jedina referentna u samoj zemlji. Međutim, decentralizacijom kapaciteta, nova laboratorija u
Kotoru je od veoma velikog značaja kako za cijelu državu tako i za Kotor, ali i region”, istakao je Galić.

Krivokapić je, u ime samostalnog sindikata zdravstva, dodala je da ovom donacijom i Dom zdravlja Kotor i bolnica u Kotoru dobijaju na značaju.

“Ponosni smo na ovu investiciju, jer je Kotor regionalni centar za Budvu, Herceg Novi, Tivat i Kotor, i naši osiguranici ovom metodom dobijaju mnogo. Imamo kruzere koji svakodnevno dolaze u ljetnjoj sezoni koji završe u našim zdravstvenim institucijama, imamo pomorce čija je to osnovna delatnost i potreba da imaju tu dijagnostičku proceduru, ali i za naše stanovništvo koje je bez obzira na to da li imaju simptome ili ne, bilo potrebno da se detektuje i dijagnostikuje da li bolest postoji i da se pristupi pravom liječenju”, rekla je Krivokapić.

Gusinjac je istakla zahvalnost na dobijanju nove opreme.

“Danas smo u Domu zdravlja prisustvovali jednoj izuzetno vrijednoj donaciji fondacije gospodina Olega Deripaske na čemu se Ministarstvo zdravlja zahvaljuje jer ovo ima veliki značaj za cijelo
zdravstvo u Crnoj Gori, pogotovo za primorske opštine. Za sada je ove testove u javnom zdravstvu radio samo institut koji je jako preopterećen, ovo će poboljšati kvalitet”, navela je Gusinjac.
Nova PCR Laboratorija od danas je u funkciji za sve građane primorja.

Značaj za cijeli region

Direktor Doma zdravlja u Kotoru Igor Kumburović istakao je i da će laboratorija imati veliki značaj za cijeli region.

“Dom zdravlja Kotor je prva državna ustanova koja će osim Instituta za javno zdravlje imati mogućnost da posjeduje PCR laboratoriju i dijagnostiku. Ovo mnogo znači za građane Kotora, za
turiste koji će posjećivati našu zemlju, naše primorce, ali i za cijelu zemlju je ovo jedan veliki korak. Mi ćemo rasteretiti Institut za javno zdravlje. Prvo ćemo testirati stanovništvo Kotora i
Tivta, a vrlo brzo ćemo nastaviti i za čitav južni region. Takođe ćemo imati pomoć i podršku Instituta za javno zdravlje, jer će nam poslati dva mikrobiologa da nam budu tu u ispomoć”, rekao je Kumburović.

U brojkama
Deripaska je 1998. godine počeo sa humanitarnim radom i osnovao Fondaciju “Volnoe Delo”. Ukupno 200 miliona eura iz6nosi vrijednost dosadašnjih donacija Fondacije usmjerenih ka obrazovanju, nauci, kulturi i regionalnom razvoju. Deripaska je prije nekoliko godina napravio medicinski centar u Gvineji, vrijedan deset miliona dolara, koji je dao veliki doprinos u istraživanju Ebola virusa i u stvaranju vakcine protiv ove bolesti. Dio tima koji se bavio istraživanjem bio je i doktor koji je napravio Sputnjik V, jednu od vakcina protiv korona virusa.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Commentator
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Commentator
Gost
Commentator

Đe je Dritan da se pohvali kako su ovo završili on i Vlada?

Send this to a friend