Društvo

Ko je stvarni krivac za sankcije i brukanje Crne Gore na svjetskoj sportskoj pozornici

Vasilije Lalošević

Nastavljaju se opužbe zbog informacije koja je juče odjeknula kada je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopšteno da crnogorskim sportistima prijeti isključenje iz svih takmičenja. Resor Vesne Bratić je za to kao glavnog krivca označio Vasilija Laloševića, i Vlada ga je smijenila sa funkcije vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade. Nakon tog poteza SNP, čiji je kadar Lalošević, je poručila da ministarka više nema njihovu podršku. S druge strane Lalošević tvrdi da je Ministarstvo napravilo propuste, te da Vesna Bratić bruka Crnu Goru na svjetskoj sportskoj pozornici. Tvrdi da je njegov nasljednik Marko Begović, kao tajni konsultant ministarke za oblast sporta, zbog nedovoljnog poznavanja oblasti antidopinga, napravio problem pismom namjere koje je upućeno Svjetskoj antidoping agenciji (WADA) oko rokova za uspostavljanje radne grupe za izmjenu Zakona o sportu.

<<<Ministarstvo o slučaju Laloševića: Imamo pisane dokaze za sve<<<

<<<Joković: Bratić više nema podršku SNP-a, ovdje nisu čista posla<<<<

<<<Lalošević: Ovo je klasična igra, šta će biti ako podnesem prijavu protiv Bratić i Kadović?<<<

“Dobro znate da je Vaš rukovodni kadar u kontinuitetu upozoravan od strane Komisije za antidoping, kao nadležnog tijela, koje će posljedice nastupiti ukoliko se ne reaguje hitno sa izmjenom dva člana Zakona o sportu koji regulišu oblast antidopinga. I dobro znate da o tome postoje pisani tragovi, pitajte Vaše saradnike. Kako ništa tim povodom nijeste uradili, o propustima koje ste napravili i posljedicama koje mogu nastupiti upoznat je i premijer”, navodi Lalošević.

<<<Da li neko namjerno urušava i crnogorski sport?<<<<

“I to nije prva obaveza izmjene ovog Zakona koju ste imali jer nijeste isti ni tehnički prilagodili novom institucionalnom okviru zbog kojeg i Ministarstvo i Uprava već duže vremena imaju posljedica u postupanju koje vi
prikazujete kao greške Uprave”, ističe Lalošević.

Ponavlja da se u slučaju antidopinga Crna Gora trenutno nalazi pred ozbiljnim sankcijama Svjetske antidoping agencije koje su našoj državi zvanično upućene 15. septembra 2021.godine.

Kako se navodi u pismu Svjetske antidoping agencije, Crna Gora neće više moći da bude domaćin međunarodnih takmičenja niti će naši sportisti imati pravo da koriste zastavu naše države na međunarodnim takmičenjima van Crne Gore do usklađivanja našeg zakonodavstva sa novim Svjetskim antidoping kodeksom iz 2021.godine.

“Nažalost, to nijesu sve posljedice navedenog propusta koje je napravilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali jesu najvažnije koje su pogodile svakog sportistu i ljubitelja sporta jer brukaju našu državu na svjetskoj sportskoj pozornici gdje smo do sada jedino bili poznati po vrhunskim sportskim rezultatima“, istakao je Lalošević.

Napominje da zbog promjena koje je donio novi kodeks koji je stupio na snagu u januaru 2021.godine, potrebno je izmijeniti dva člana do tada usaglašenog Zakona o sportu iz 2018.godine koja se odnose na oblast antidopinga.

“Čitav proces odvijao se normalno dok novoimenovani vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović koji je bio u tom trenutku tajni konsultant ministarke Vesne Bratić za oblast sporta, zbog nedovoljnog poznavanja oblasti antidopinga kao i nevještog načina komunikacije, nije napravio problem pismom namjere koje je, u ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta upućeno Svjetskoj antidoping agenciji sa rokovima za uspostavljanje radne grupe za izmjenu Zakona o sportu do kraja avgusta koji nijesu ispoštovani”, ističe Lalošević.

Radna grupa je, dodaje, u zakašnjeloj reakciji Ministarstva, formirana tek prije para dana o čemu postoje pisani tragovi, a nakon saopštavanja posljedica od strane Svjetske antidoping agencije, imenovanja novih eksperata u Komisiji za antidoping do kraja avgusta što nije ispoštovano, kao i raznim drugim neutemeljenim podacima poput usvajanja izmjena Zakona o sportu u Skupštini u januaru, a Skupština zasijeda redovno od oktobra do decembra, kao i postavljanja rokova (mart 2022.godine) za stupanje na snagu izmijenjenog teksta Zakona.

“Time su prekršeni rokovi koje je za usaglašavanje dala Svjetska antidoping agencija što jasno vidimo jer su posljedice po našu državu već definisane. I upravo ste vi obmanuli javnost jer ste cijelo vrijeme upoznati sa problemom koji očigledno ne umijete da riješite a pokušali ste da predstavite da ste o istom saznali tek nakon nastupanja posljedica“, navodi dalje Lalošević.

Optužio je Bratić da je svu odgovornost prebacila na njega.

“Zbog činjenice da ste dobili mogućnost žalbe prema Svjetskoj antidoping agenciji do 6.oktobra 2021.godine, u momentu kada ste već duboko u problemu zbog navedenih sankcija Svjetske antidoping agencije, dosjetili ste se da svu odgovornost neutemeljeno prebacite na Upravu za sport i mlade i mene lično, kažem neutemeljeno jer je po članu 9 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nadležno da predlaže propise iz oblasti sporta”, tvrdi Lalošević.

Nakon toga, dodaje, Bratić je htjela da do 6.oktobra, nakon sve bruke koju je svojim propustima doživjela naša država, što će javnost i vidjeti, predloži izmjene Zakona o sportu i izađe kao spasioc sportske oblasti iz ove situacije.

“To je najprizemniji način koji se kosi sa svim profesionalnim i moralnim načelima. Upravo sam sve ovo dužan da kažem zbog istine u ovom slučaju, koju najprije dugujem sportistima ali i ostaloj javnosti“, zaključio je Lalošević.

S.Đ.

16

avatar
1000
15
1
0
 
16
17647883200955MilanZokaMILO CPC NATOVirus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
17647883200955
Gost
17647883200955

Ništa strašno. Sportisti će nastupati pod Srpskom zastavom

Milan
Gost
Milan

Vesna trči poslednji krug!

MILO CPC NATO
Gost
MILO CPC NATO

Krivac je licno Dusko Markovic, on nas je svojim NEradom zajedno sa njegovim ministrima doveo danas u ovu poziciju za 4 god je napravio da vise ljudi tj svojih clanova mrzi dps nego sto ga glasa!.

Zoka
Gost
Zoka

Dabogda jedni drugima oci povadili

Virus
Gost
Virus

Koje sankcije, o čemu maštate ?

Zoran
Gost
Zoran

A oborite vladu sta cekate. Obraz nam okidose.

Vakat je!!!
Gost
Vakat je!!!

Šta kaže Abazović na sve ovo?
Samo relaksirano?

Katran
Gost
Katran

Ne prodje nekoliko dana da se ne objavi neki skandal u vezi doticne apostolice.

Hurem
Gost
Hurem

Isti ste i Braticka i ti Lalo.Srbi koji imaju zadatak da utru cve Crnogorsko.Vi se utrli

pero
Gost
pero

Ko ne vjeruje da je Ministarstvo nesposobno,je lud ili gluv.
Ministarstvo 3 mjeseca nije sposobno da delegira članove školskih odbora u školama?
Naravno direktori snose posljedice.

marko
Gost
marko

Braticka je uspjela da nas makne sa svjetske scene … samo joj treba krivac .
Lopov vice drzite lopova .

Danilo br 1
Gost
Danilo br 1

Obori vladu
Svi ste isti

Kontraš
Gost
Kontraš

“…nakon sve bruke koju je svojim propustima doživjela naša država…”? Prvo, najveća bruka je to što je uopšte Bratićka ministrica 4 resora (ministarstva), a drugo, možda još veća bruka je to što je SNP uopšte i podržao i još podržava takve EXPERTE.

Pedja
Gost
Pedja

Eto ti Vasilije tvoje koalicije i experata-apostola… sve ce biti vise ovakvih smjena. Za sve im je kriv neko drugi !
A kada do kraja ogole svoju nesposobnost i nemar, kada ne budu imali dje nego da priznaju svoje maliciozne propuste bice da kazu da su “ugrozeni” oni i njihova vjerska prava koja sa ovim (ne)cinjenjem nemaju nikakve veze!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Glavni i odgovorni krivac je onaj ko je najodgovorniji, a to je izvanjka i strano tijelo u sistemu obrazovanja i sporta, Bratićka!

Radoš
Gost
Radoš

Vesna Bratić!
Zašto nju tužilaštvo ne iskontroliše?

Send this to a friend